Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

5 viner av Paul Ginglinger, inkl. en unik Crémant

Terroirviner

Leverantör
NY LANSERING: PAUL GINGLINGER - EGUISHEIM, ALSACE
Nedsatta priser t o m 1/10-2017. Beställning görs på www.terroirviner.com


57c890b6-bc01-4c2e-ae64-90e87949c077.jpg


Terroirviner lanserar 5 viner av Paul Ginglinger, topproducent i Eguisheim.

Paul Ginglinger har fått stora eloger av den svenske Alsacekännaren Per Warfvinge, som skriver: "Koncentrerade, balanserade viner med underbar renhet och terroirkänsla även i de mest anspråkslösa vinerna. Man måste besöka Paul Ginglinger när man är i Alsace. Om vinerna kan man bara säga: "Bravo!". Läs hela recensionen här: http://www.warfvinge.net/p/ginglinger.shtml

Vingården får även frekvent mycket höga betyg (i 95 poängsnivån) av internationella vinkritiker som t ex Decanter, Robert Parker och James Suckling.

En stor del av gårdens viner odlas på Grand Cru-marker (Grand Cru Eichberg och Grand Cru Pfersigberg) - men jag tror att kvaliteten till stor del kan kopplas till Michel Ginglinger som idag driver gården. Michel har lärt sig mycket genom att arbeta på andra vingårdar, bl a hos den kultförklarade Armand Rousseau i Gevrey-Chambertin Bourgogne. Han tog över familjevingården 2000 och har hittat en stil som är ren, torr med mycket välfokuserad frukt och renrasig mineralitet. Han arbetar ekologiskt sedan 10 år tillbaka och ska formellt bli certifierad fr o m årgång 2018. Sträng beskärning, sträng débourbage är några av hemligheterna bakom kvaliteten.

Terroirviner lanserar bl a:

Paul Ginglinger Crémant d'Alsace Brut Prestige - 185 kr (ord. 219 kr). 100% Chardonnay skördad på en liten plätt i Ammerschwihr. Görs endast på "la cuvée", dvs musten från den första pressningen som håller högst kvalitet. Vinet uppfostrades på lattes i 30 månader och degorgerades 31 augusti 2017. Endast 3 gr dosage ger en torr stil som förhöjer vinets terroiregenskaper. Resultatet är en superelegant Crémant, med perfekt balans mellan frukt och brödighet, lätt blommighet, färska hasselnötter och mineral. I munnen fräscht och spänstigt men samtidigt ljuvligt smörigt; frukten är komplex och kan ömsom vara citrusfrukt, ömsom svartvinbärsblad eller persika. I avslutningen återkommer de färska nötterna som nosen lovade, och vinet känns verkligen långt. Drick detta till skaldjur, t ex ostron eller hummer, eller klunka till aperitif när som helst.

Riesling Vieilles Vignes Grand Cru Pfersigberg 2015 - 229 kr (ord. 275 kr). Från läget "Ortel" i norra delen av Pfersigberg, ett konglomerat av kalk, märgel och sandsten, som just i detta läge domineras av kalk. Stilen är elegant snarare än opulent. Stockarna är 45-50 år gamla. Frukten är intensiv med fokus på blodgrapefrukt, mandarin och nektarin, helt i harmoni med vinets djupa och steniga mineralitet (flinta) som förhöjs av en stänk petroleum. Resultatet är mycket elegant och komplext. Munnen har stor fruktkoncentration och en fruktsyra som är mästerligt fintaggig och spänstig för årgången, med en lätt och salivframkallande sälta. 2015 var ju varmt, som bekant, men här är det inte syra som saknas. På topp om ca 2-3 år, kan lagras i minst 15. Särskilt passande till sushi, rökt lax, laxtartar, stekta pilgrimsmusslor med citronsås, kokt eller grillad hummer med örtkryddad smörsås, vita fiskar (t ex piggvar). Vinet belönades med 93 p av Robert Parker.

Pinot Noir "Les Rocailles" 2015, 249 kr (ord. 299 kr). Druvorna kommer till 100% från ett enskilt mikroläge på Grand Cru Eichberg: "Mittlerer Eich". Snittåldern på stockarna är 45 år och rankornas rötter har direkt kontakt med stengrunden av kalk och sandsten. Vinet uppfostras på ekfat i 12 månader, varav 5% nya. Det ska sägas (rent generellt) att de bättre Pinot Noirerna i Alsace årgång 2015 har en helt unik kvalitet, som man inte sett sedan 2009, och som faktiskt överträffar 2009. Här upplever man en köttig, pepprig stil med stor kropp som inte på något sätt förminskar dess elegans. Vinet är ännu något återhållsamt och visar i dagsläget mycket rå kraft, som behöver slipas och förfinas med lite lagring. Nosen osar köttighet, rökighet, moreller, svarta vinbär och en helt sanslös mineralitet. Munnen är fyllig med strama och finkorniga tanniner, härligt mustig och köttig med tydlig mörk frukt, vitpeppar, lakrits och massvis med mineral, återigen med denna eleganta "sälta" som verkar finnas i många av Ginglingers viner. Ett fullkomligt underbart vin, som går att dricka redan nu med lite luft (karaffera gärna 1 timme), till rätter av lamm, stekar, eller vilt. Beräknad topp: ca 2019. Lagringspotential: minst 10 år. Vinet belönades med 92 p av Robert Parker.

Du kan beställa dessa viner till nedsatt pris på www.terroirviner.com t o m söndag 1 oktober 2017. Leverans 13-20 oktober.
 
Last edited:
Toppen