Att. Caviste CAV0027, Domaine Labet

Diskussion i 'Produktnyheter' startad av Swedish, 24 mars 2014.

 1. Swedish

  Swedish Medlem

  Martin, help me out! Jag har druckit viner från etiketten Julien Labet, många riktigt bra. Har hela tiden trott att Domaine Labet var något helt separat men blev aningen konfunderad när jag läste att sonen som tog över heter Julien. Så, olika egendomar? Olika etiketter? Olika aktiviteter? What's the story?
  Nu är det väl iofs skitsamma för jag är ändå bara reserv...:rolleyes:
   
 2. Martin Berggren

  Martin Berggren Bad santa

  Så här ligger det till.

  Domaine Labet har drivits sedan 70-talet av Alain och Josie Labet. 1997 anslöt deras son Julien, tre år senare hans syster, Charline, och ytterligare ett par år senare deras bror, Romain. Ungefär samtidigt, 2003, startade Julien ett sidoprojekt med några hektar gamla stockar som han hyrde eller köpte (minns inte riktigt). Han odlade dessa ekologiskt och kallade vinerna Les Vins de Julien, med konstnärliga och färgglada etiketter. Samtidigt drev syskonen ihop med föräldrarna Domaine Labet vidare. På nyårsafton 2012 gick Alain och Josie i pension och lämnade formellt över Domaine Labet till nästa generation. Julien valde i det läget att införliva sitt sidoprojekt i Domaine Labet. Så fr.o.m. 2013 kommer alla viner från en och samma "egendom".

  Hoppas det klarnade något.
   
  StefanAkiko gillar detta.
 3. Swedish

  Swedish Medlem

  [​IMG]

  Det var viner med denna etikett som jag har druckit. Så det var Juliens sidoprojekt mellan 2003 och 2012 då? Riktigt bra var det i alla fall...
   
 4. Martin Berggren

  Martin Berggren Bad santa

  De tidiga årgångarna av Juliens egna viner såg ut så där. Just den där är Savagnin från En Chalasses, ren blålera (märgel) utan kalksten. 2006 skördades sent med lite botrytis och gav runt 14 % alkohol. På den tiden svavlade Julien före buteljering, något som han senare helt slutat med på sina egna "naturviner". Domänvinerna har alltid haft en hälsosam dos svavel vid buteljering.
   
  StefanAkiko gillar detta.
 5. Swedish

  Swedish Medlem

  Tack för utförligt svar! Je m'endormirais moins con...:)
   

Dela sidan