Barolo

Diskussion i 'Vin' startad av kalle303, 1 augusti 2013.

 1. kalle303

  kalle303 Medlem

  Jag vill sätta mig in mer i Barolovärlden. Har ni tips på vad man kan prova för att komma rätt i början? Vill ju inte chansa för ekonomin är begränsad. Kan tänka mig upp till 400:- max, men gärna billigare så klart. Jag vet att Barolo inte är billigt alltid, men nog måste det finnas godsaker för denna pengen.

  I helgen testade jag 2008 Vajre Alba Barolo och Paolo 2004 Scavino Barolo. Båda var ju trevliga på sitt sätt. Scavinon hade lite mer att ge tyckte jag dock, medans Vajre blev fin dagen efter. Den har säkert en fin framtid för sig.

  Men som sagt, jag har bara börjat skrapa lite på ytan och vill veta mer.

  Har handlat lite under åren och har följande i källaren som jag ännu inte testat. Frågan är nu, när ska dessa drickas och är det "bra" viner?

  2007 Fratelli Brovia Barolo
  2006 Fratelli Brovia Barolo Rocche dei Brovia
  1999 Azienda Agricola Elvio Cogno Barolo Vigna Elena
  2007 Elio Grasso Barolo Gavarini Chiniera
  2006 Giacomo Fenocchio Barolo Riserva Bussia
  2000 Andrea Oberto Barolo Vigneto Rocche
  2006 Parusso Barolo
  2004 Luigi Pira Barolo Margheria
  2007 Vietti Barolo Castiglione
  1989 Giacomo Borgogno & Figli Barolo Riserva

  Tack på förhand
  Martin
   
 2. egonx

  egonx Medlem

  SV: Barolo

  Barolovinerna skiljer sig väldigt mycket från varandra p.g.a. stora skillnader i geologi, höjd etc men också genom vinifieringen. De kan gå från lätta, nästan drickvänliga, som Albe Vajra som du provade, till massivt tanninstarka och definitivt risottokrävande viner.

  På Cellartracker.com kan du få en fingervisning om vad andra tycker om lagringstid, både genom att läsa provnoteringar och genom rekommenderade lagringstider. Flera av dina viner är drickmogna andra kan gärna få ligga till sig några år. Man ska dock inte överdramatisera. En vanlig rekommendation är att hellre än att köpa många olika udda flaskor så köper du minst 6 och har då möjlighet att följa vinet under flera år. Prova runt tills du hittar producenter som du gillar och ligger i rimlig prisklass och fokusera på dom.

  Alessandro Masnaghetti på www.enogea.it har gjort otroligt informativa kartor där alla gårdslägen finns beskrivna. Finns att beställa online men också att ladda ner till t.ex. iPad.
   
 3. Magikern

  Magikern Medlem

  SV: Barolo

  Pröva G.D. Vajra Barolo Bricco delle Viole 2007 eller 2008 om inte 2007:an finns

  Fast det kanske var den du syftade på när du skrev Vajra?

  Den är lite ung idag men den är kanon till mat och kostar precis 400.
   
 4. kalle303

  kalle303 Medlem

  SV: Barolo

  Tack för informationen, gav mig lite bra uppslag.
   
 5. kalle303

  kalle303 Medlem

  SV: Barolo

  Jag provade basvarianten för 189:-: Ska testa den du skrev om för skojs skull. Kanske att man kan hitta någon äldre variant ute i Europa nånstans. Tack för tipset.
   

Dela sidan