Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Belle Epoquevertikal 1971-2014 med Pelle

Crist(al)ian 77

50 Shades of Grape
Administratör
Belle Epoquevertikal 1971-2014 med Pelle Danielsson som hade lokalt kända krogen "Hos Pelle" som tyvärr är nedlagd.

20250201_131242.jpg

Tanken var att börja med Perriers NV på magnum men det visade sig att NVn märkligt nog inte finns i BS oavsett storlek. Jag har för mig att NV funnits på hyllan förut. Hittade magnum utomlands för det facila priset 180 € plus frakt så det gick så klart fetbort. Blev därför i stället en BdB NV som jag inte hade provat innan, Trodde detta var en ny produkt men den har åtminstone funnits i 8 år fick jag reda på.


Varmrökt lax, potatis och räktoast

Blanc de Blanc NV
Förvånansvärt kul ändå. Visst är det citrus och äpplen som förväntat men även lite surdeg och okej munkänsla. Enligt kodknäckaren var den deggad 2022 så kanske påverkar.


Äggröra, Kalixlöjrom, persiljecremé

2014
Även här klassisk ung skumpa med äpplen och citrus men har lite härlig vanilj med. Smaken är balanserad och denna är inte alls svårdrucken. Det märks även på eftersmaken att det är ett steg upp från NVn. Hade det såklart tufft den här kvällen men jag var ändå rätt imponerad med tanke på ungdomen. Skulle vara kul att prova igen om sådär 10-15 år.

2008
Detta har varit den mest stängda 08an tillsammans med Winston tidigare. 8 år sedan jag köpte dessa så nu då? Visst är det lite mer utveckling än 14 och man kan ana en antydan till mognad, Lite mandel och persika fyller på. Hög syra och väldigt ung stilmässigt. Ren fin frukt men det här är alldeles för tidigt fortfarande för min smak. Skyhög potential men tyvärr är det nog 10 år till som gäller i källaren...

2007
Svarta fåret i kväll. Doftmässigt drar den mer åt ekodlarhållet och smakmässigt är den brådmogen som vissa andra 07or. Jag gillar den och 07 blir nog ändå favoriten av inledningstrion men verkligen atypisk.


Blomkålscremé, halstrad pilgrimsmussla, brynt smör, soja citron

2002
Har inte skrivit något alls, skittrist fortfarande som förväntat av århundradets tråkigaste årgång. Detta var femte flaskan ur lådan och knappt något har hänt. Hård, kantig och knuten. Får öppna sista flaskan om 20 år. Några gillade den och den har vissa likheter med 08an.

1998
Innan jag han dofta hörde jag det grymtades. Märkligt och klar avvikande doft av urin ala såvinjång blang, efter tid blir det väldigt mycket ciderkänsla. Känns som ett efterjäst naturvin!? Tydligen låg nivå och lite bubblor. Hade blint gissat på hästodlare från Aube med alldeles för lite socker och svavel. Aldrig upplevt detta och framförallt inte i en husskumpa. Tog svavlet slut i produktioenen?

Smaken var heller ingen höjdare. Jag gjorde ett försökt och tyckte ändå det var en rätt kul upplevelse i början men tror inte många drack upp sina glas.

1996
Nu börjas det! Ser redan på den gyllene mogna färgen att det här lovar gott. Anis, honung med choklad och kafffe i bakgrunden samt ett uns krut. Smak drar mer åt rostat bröd med smält smör. Fantasktiskt! Lång smak och klar 96-syra. Visst kan det klara några år till men skulle inte vänta om jag hade fler när det levererar så här nu. Hade vunnit många WOTN på många provningar men hade ingen chans ikväll.


Piggvarsoppa, piggvarsmousseline, brunoise

1990
Klart mognast hittilss med knäck och klar oxiderat ala sherry. Lång och lite tjock smak. Det här var en italienflaska men vill inte skylla på italiernerna för det här är ändå en rätt typisk 90a som oftast mognat mer än 88 och 89 samt mer åt det oxiderade hållet. Kommer sist av de mogna vinerna för mig.

1989
Moget så klart men inte den oxidativa känslan utan mer av torkade äpplen och upplevs som mjuk nektar både på doft och smak. Underbart fulländat vin som har allt när det gäller komplexitet, längd och balans.

1988
Liknande stil som 89an men mer åt honung och kola. Hårklyverier att avgöra vilken som är bäst mellan denna och 89an. Jag börjar med 88 men efter ett tag så får jag sätta 89an som bäst. 89 måste vara en av de mest underskatttade årgångarna, tror aldrig jag blivit besviken och de håller fanan högt fortfarande..


Brödstekt kalvbräss, brysselkål, hasselnötter, gräslökssmörsås

1985
Intressant nog fortsätter det på samma sätt som 88 och 89 men med ännu mer mognad på ett positivt sätt. Det här vinet är på absoluta piken av sin karriär.

1882
Mörkast av alla viner förutom 71an så troligtvis inte perfekt lagrad men det var inget fel på vinet. Gick mer åt knäck och karamell och hade rejäl mognad utan att vara trött.


Ossobuco, karljohanssvampsrisotto, gremolata

1979

Fortsätter i den knäckiga stilen. Öppnades med korkskruv så ingen kolsyra kvar men vinet gav ändå en läskande känsla på tungen och mot alla odds var det otroligt piggt med fullt med energi och syra. Ryggraden finns där fortfarande vilket tyder på en toppårgång. Drack en 79 år 2019 men denna var faktiskt piggare och bättre.

1978 mg
Innan var detta vinet jag såg fram mest emot att prova. Visst var det gott men hade lite udda örtiga toner som drog åt persilja, körvel och lagerblad. Visst var det gott och för den som gillar bubblor så var det fullt ös här och magnumformatet visar sin överlägsenhet återigen. Hade säkert klarat 10 år till utan problem.

1971
Vid en okulär besiktning så framgick att flaskan hade extremt låg nivå och vinet var grumligt. Även här behödes korkskruv och korken var möglig så förväntningarna var noll. Kul nog så gick det faktiskt att dricka även om det var närmare sherry/maderia än champagne.

Créme brulée

Valrhona chokladmoussé, hallon


Rieussec 2011
Inte lika tjock och opulent som 2010an utan mer frisk och syradriven. Klassisk såtän när det är som bäst!


Om någon undrar över maten så var det andra gången vi körde Pelle privat och det kommer inte vara den sista om jag får bestämma. Tokgott rakt igenom med piggvarssoppa som höjdpunkt.

Edit; Min ranking:
  1. 1989
  2. 1988
  3. 1979
  4. 1996
  5. 1985
  6. 1978 mg
  7. 1982
  8. 1990
  9. 2007
  10. 2008
  11. 2014
  12. 2002
Total ranking där vi röstade på topp 3 ned 3 poäng till vinnaren:

  1. 1988 - 19 p (5 förstaröster)
  2. 1889 - 15 p (3)
  3. 1978 mg - 7 p (1)
  4. 1996 - 5 p
  5. 1979 - 3 p
  6. 2008- 1 p
För revisorerna så kan jag meddela att det fattas röster eftersom alla uppenbarligen inte röstade på tre viner.
 
Last edited:

Beo

Medlem
Tack alla för en trevlig kväll och provning. Det användes en del glas och några av de 144 syns på bilden
Närmast nedan till vänster 71 - 78 - 79 och de 3 i raden ovanför är 82 - 85 - 88. En bild säger lite mer
om vinets ålder i glaset. Många nyanser av bärnsten! Favoriterna var 2014, 1988,1989 och 1996

tempImageXdz5UU.jpg


Kompletterar även med en bild på en mycket knäck Creme Brulee

tempImageBHSjhK.jpg
 

LarsW

Medlem
Lite sent omsider men tänkte jag skulle bidra med mina noter här.
Bortsett från att jag och @Crist(al)ian 77 inte är överens om 2002 så ser nog ordningen ganska lika ut.

Blanc de Blanc NV
Vita bär och sötma i näsan som går igen i smaken. Dosagen märks men stör inte. Friska äpplen. Mycket behaglig och drickvänlig redan nu. Absolut en bra champagne.
När jag gick tillbaka till denna efter att ha provat genom alla Belles så kändes den lite grov då men det var förväntat.

2014
Diskret doft med tändstickplan och frisk frukt. Unga bär, integrerad syra och ganska lätt i munnen. Mer elegans än muskler. Skulelv ara intressant att prova igen om 5-10 år. Blev lite anonym i sällskapet men god.

2008
Mogna äpplen i näsan och antydan till mognad som inte gick igen i smaken, där var det stram syra och frisk massiv frukt. Kommer nog bli riktigt, riktigt bra med mer tid. Kommer vänta till 2030+ med mina flaskor.

2007
Sherry och likör i näsan. Väldigt mycket mognadstoner. Mustiga äpplen i munnen med en ganska mild syra. Drickfärdig! Atypisk som beskriven ovan men inte dålig, men inte vad jag väntat mig av en Belle.

2002
Nu så börjar vi! Diskret på näsan i några timmar men öppnar sig sen med en fin blommighet, Elegant och bra balans i munnen, fin frukt och en hint av mognadstoner. Inte enig i att 2002 är en tråkig årgång men man måste har ett grymt tålamod. Denna kommer nog också bli bättre på andra sidan 2030. I kväll hade den inte en chans.

1998
Off! Kunde inte placera doft och smak innan någon sa "naturvin" och då föll det på plats. Har den missat en jäsning eller efterjäst på ngt konstigt sätt? Enig i svavel-teorin - har man en lagringshorisont på 20+ år så får man stabilisera vinet. Inte gott någonstans.

1996
1996 briljerar igen! Sherry på ett bra sätt. Ostron, svamp. hav och nykokt hummer. Börjar få de där mustiga mognadstonerna som jag verkligen gillar även om frukten är frisk fortfarande. Fin syra och har skrivit umami... Bästa glaset tills vi kom till 80-talsårgångarna

1990
Mörkgul färg, mer så än jag observerat i mina flaskor (var förvisso 5-6 år sen jag sist öppnade en Belle 1990). Sherry, svamp och välstädad källare. Aningen tunn i smaken men förvånansvärt fräsch. Mogen i kubik.

1989
My god! Sherryn igen, mer diskret och mer elegant. Kakao, godis och marmelad. Fräsch och pigg syra som förvånar. Påminner lite om en Gosset 1989 på magnum jag druckit förra året. Lång eftersmak. Elegant. Perfekt just nu. En eftersmak som varar en halv evighet.

1988
Den första sniffen ger en hint av kork som sen försvinner och inte kommer tillbaka, Puh! Karamell. Butterscotch. Choklad. I munnen är det härligt balanserat med en perfekt mognad och 1988-syran som aldrig försvinner men aldrig stör. Jag bytte förstaplats mellan denna och 1989 flera gånger under kvällen... kommer inte ihåg varför 1989 vann till slut men jag hade kluvti hårstråna många gånger när jag kom till den slutsatsen.

1985
Brynt smör, mogna äpplen och smörig svamp. Mineralig flinta. Förvånansvärt frisk syra som balanserar den mogna, söta frukten. Lång, lång eftersmak.

1882
Äppelpaj och äppelmust. Läcker! Kraft! Vinös! Frisk mousse och lång eftersmak. Bussig och elegant på samma gång!

1979

Karamell, vitt godis, vit stenfrukt honung och havssälta i näsan. Mogen och elegant i smaken. Mängder med fräsch frukt blandat med fina mognadstoner. Kortast eftersmak av pre-millenium årgångarna men var så drickvänligt och bussigt att det knep tredjeplatsen för mig ändå.

1978 mg
Mandarin och mjölkchoklad i näsan har jag visst skrivit. En godissötma som hintar åt en högre dosage, kanske lite väl hög för mig. En liten biton av gräsighet drar ned betyget. Magnummoussen imponerar. Mest och friskaste bubblorna av de äldre flaskorna som sig bör.

1971
Smutsgul färg.
Gjorde inte ont att dricka men blev inte glad heller. Sherry på fel sätt. Överlagrad och/eller ljusskadad skumpa. Drack inte upp.

Rieussec 2011
Sött och gott. Inte skrivit något mer....

Egen rankning: 1989, 1988, 1979, 1982, 1985, 1996, 1978, 1990, 2002, 2008, 2007, 2014, 1971, 1998 (defekt)


Fantastiskt god mat och har inte så mycket att tillägga här bortsett från att hade vi fått piggvarssoppan serverad i vinglas så hade den nog hamnat mellan 1990 och 2002 i rankningen. Så jäkla bra! Inte förvånad när jag fick höra att den tog 3 dagar att göra med 3 olika fonder från scratch... 😍
 
Toppen