Bordeaux för nybörjare

Diskussion i 'Vin' startad av tomas.isaksson, 1 februari 2019.

 1. Hej,

  Nu har jag ägnat en del tid åt att skumma igenom olika trådar här på ämnet Bordeaux, många av mina frågor har blivit besvarade men vissa kvarstår.
  Det ligger till såhär att jag tycker att det är kul prova viner från olika regioner i min jakt på vinpärlor, ofta försöker jag även kombinera vinet med mat och nu har turen fallit på Bordeaux (röd). Tanken är alltså att laga lite mat och pröva en, eller kanske två pavor Bordeaux i samband med det.

  Mina efterforskningar här i forumet och i andra källor har ju föga förvånande lett mig till insikten att Bordeaux generellt sett blir bättre i takt med ålder och stigande prislapp. Nu har jag ju dock vissa begränsningar i det här försöket som innebär att jag vill lägga ca 500 kr per flaska och den måste finnas i Systembolagets sortiment, ordinarie eller BS.

  Jag är därför intresserad av tips på lämpliga Bordeauxviner som kan anses vara instegsviner och samtidigt, om möjligt, i viss mån vara representativ för sin stil. Det vore även intressant med någon reflektion kring vad man missar med de enklare vinerna och som endast återfinns i vinerna i det "högre" segmentet i form av pris och ålder.

  Mina egna spaningar har bland annat lett mig till följande kandidater:

  Château Plince Nr 2402
  Les Tourelles de Longueville Nr 76546
  Château Belgrave Nr 3925
   
  Mr Curiosity, Omar Khayyam, gece och 2 andra gillar detta.
 2. Patrik Sellin

  Patrik Sellin fd Innertällmo Bryggeri Provningsskribent

  Bordeaux och systembolaget är oftast ingen kul kombination. Oftast är det överprisat och det som säljs till ok pris försvinner direkt. Har man tur kan man dock hitta fynd bland uddaslotten i den lägre prisregionen.
  Tittar du på vad Jeff Leve skriver om de viner du listar så är det ingen rolig läsning. Les Tourelles de Longueville är ett andravin från ett mycket bra slott, men från ett skitår. Belgrave är väl ok, men inget som gör en frälst på Bordeaux, 400 kr för Plince 2014 är rent bondfångeri.
  Cantemerle 2016 som släpps 15/2 är helt ok, bör egentligen ligga, men jag tyckte att den har en del att ge redan nu. Ganska typisk för vänstra stranden. Utan att ha provat skulle jag chansa på Virginie de Valandraud 2015, också ett andravin, men från ett klart bättre år. Då får du också en från högra stranden och kan jämföra.
   
 3. Silenos

  Silenos Medlem

  Jag håller med ovanstående om att SB och Bordeaux inte är någon kul historia. Hjo grosshandel har tagit en corner som sugit ur den mesta glädjen tyvärr. Låte du brädan sätta ihop en en blandsexa ifrån t.ex. Diehl, så finge du säkerligen roligare svar. Men ett tips från SB har jag: Chateau Corbin, St-Émilion, 2005. %-en är på gränsen, men klarar sig. Traditionellt slott med tillräckligt med flaskålder för att vara intressant. Snudd på ett kalasvin enligt mig.

  Jag har inte massvis med erfarenhet av Plince, men det jag druckit har jag gillat; 2014 är oprovat. Jeff Leves hemsida är mycket användbar, på så sätt att han har fina sammanfattningar om drösvis med slott, men hans omdömen bryr jag mig inte alls om. Det kan vara bra att veta att hans smak definitivt går i M. Rollands anda. Vinskribenter som John Gilman, eller Panos Kakaviatos är mer positiva till slottet, och andra Mouiex-slott i allmänhet. Priset är dock avskräckande, och vore jag tvungen att välja pyntade jag nog 200 kr mer för 2009 i så fall. Det enda möte jag haft med Belgrave var direkt otrevligt.

  Jag läste någonstans en formulering där andemeningen löd: "bordeaux handlar inte om närvaro av dygder, utan frånvaro av defekter", jag tycker det stämmer ganska bra, kanske speciellt på vänstra stranden. Bordeaux gör, i mitt tycke, generiskt rödvin; på gott och ont. Det kan vara fantastiskt långtråkigt och gubbigt. Men det kan också vara perfekt, bokstavligt talat. Nästan helt fritt från blemmor. Och ju finare stamtavla desto närmare kan man komma utopin. Om det är nåt att stå efter är tycke och smak. Jag dricker gärna Bordeaux med jämna, sällsynta, mellanrum.
   
 4. chambertin

  chambertin Medlem

 5. Patrik Sellin

  Patrik Sellin fd Innertällmo Bryggeri Provningsskribent

  Sarget brukar vara bra, men 419 kr?!?
   
  Omar Khayyam gillar detta.
 6. Gladekocken

  Gladekocken Medlem

  Priset är ett skämt på Sb
  Man får den för under 300 hos franska näthandlare.
   
 7. chambertin

  chambertin Medlem

  Håller med, 80-100kr för mkt.
  Haut Condissas -09 är däremot rätt ok på SB (499kr).
  Ligger på 43€ i Ty (såg för ca 25€+moms hos Le Bergère men vet inte dom säljer styckvis)
   
  Omar Khayyam gillar detta.
 8. Tack för bra respons och konstruktiva svar, kommer att titta närmare på dessa tips och även tänka på problematiken vad gäller prissättningen på SB som beskrivs.

  Förslaget att prova en flaska från varje strand känns som en bra idé, förstår ju givetvis att jag inte kan få en representativ bild av Bordeaux utifrån två flaskor för 500 kr styck men jag tror ändå att det kan vara ett bra utgångsläge.

  De viner som troligtvis blir aktuella för mig nu måste ju sägas vara unga, hur ser ni på luftning i dessa fall? Kan det vara en bra idé att lufta dom några timmar (1-2, kanske mer?) och sen servera vid 16-18 grader? Har sneglat lite på frågan om luftning i andra trådar och noterat att vissa luftar upp till 4-5 timmar, vilket jag aldrig testat.
   
  Silenos och Mattias Schyberg gillar detta.
 9. Omar Khayyam

  Omar Khayyam Medlem

  Kan bara instämma vad alla sagt ovan om den allmänt torrlagda situationen vad gäller Bordeaux i Sverige. I enklare stil men för att få en bild av vad Bordeaux handlar om i drickbart skick skulle kanske 2012 Chateau Capbern Gasqueton vara något att prova från vänstra stranden (cabernet sauvignon-dominerad blend i klassisk men generös Saint Estephe-stil) utan för mycket ångest bakom köpet.

  Roliga och faktiskt rätt prisvärda tycker jag faktiskt Chateau D'Aiguilhe och Chateau le Puy är. Den förra litet mer yppig och den senare litet mer stram, från bra producenter på högra stranden, i mindre "fina" områden öster om Saint Emilion.

  Ett annat tema tror jag skulle kunna vara trevliga årgången 2010 från enklare slott som Bernadotte (325 kr), de Pez (495 kr som dock kanske är lite för dyrt för vad man får, på samma tema som flera andra här påpekat kring Bordeaux på bolaget) eller Poujeaux (499 kr).

  Tror också på 2012 för tidigare konsumtion - förutom ovan nämnda instegsvin så tänker jag som några ovan också på Sociando-Mallet (425 kr) och Cantermerle (320 kr).

  För yngre Bordeaux kan du lugnt karaffera och lufta i flera timmar utan att behöva vara orolig för att det ska bli vinäger. Ibland öppnar jag en flaska på morgonen och låter den stå öppen hela dagen om jag ska servera yngre Bordeaux till en lördagsmiddag till exempel.

  Börjar man titta på priser från säg 450 kr/flaska och upp mot 7-800 kr/flaska är Bukowskis auktioner något som börjar bli intressant. Om man gör litet research - räcker med att glutta på cellartracker typ för att konstatera att just den årgången från den producenten inte är en katastrof - så kan man, om man styr bort ifrån de mer prestigefyllda producenterna (som visserligen utgör 95 % av utbudet), hitta mellanklassproducenter med litet ålder som ger ett hum om vad bra Bordeaux med ålder handlar om.

  Varning: detta sker på egen risk - när man väl fått smak på lagrad Bordeaux är det svårt att helt plötsligt acceptera någon syltig och överekad historia från andra rödvinsregioner.

  Absolut en chanstagning, särskilt när man ser att folk säljer typ fem flaskor (då har de köpt ett sex-pack, provat en flaska och tyckt att det var tråkigt), men eftersom det med några få undantag inte går att få tag på Bordeaux i rimligt drickbar ålder så har dessa online-auktioner i Sverige karaktären av den typ av situation som finansanalytikern Jack Treynor (under pseudonymen Walter Bagehot), beskrev i en kort och mycket lättläst artikel som - "the only game in town". https://www.cfapubs.org/doi/pdf/10.2469/faj.v27.n2.12

  Edit: Disclaimer - det finns ju flera riktiga Bordeauxkännare här på forumet, jag tillhör inte en av dem. Men kul att göra några räder då och då till the heartland.
   
  Last edited: 2 februari 2019
 10. thunberg

  thunberg Flaskfantast Moderator

  Ha ha, lysande, det borde stå som varningstext på Bdx-flaskorna :D
   
 11. Kolsyra

  Kolsyra Kolsyra

  Detta gillar vi. Fler trådar för nybörjare. Fick bli några flaskor Haut Condissas -09 idag. Bör man lagra dom lite längre eller är dom klara för att drickas ?
   
  Omar Khayyam gillar detta.
 12. Omar Khayyam

  Omar Khayyam Medlem

  måste nog också prova en sån. Har samma fråga som @Kolsyra
   
 13. chambertin

  chambertin Medlem

  Dom kan/bör (beroende på preferens) lagras ett tag till i mitt tycke.
  Årgången har dock varit väldigt tillgänglig från början men jag har inte upplevt att det har hänt särskilt mkt vg utveckling sedan jag fick hem mina flaskor i 2016.
  https://www.finewines.se/threads/de...iskussioner-och-tips.2034/page-191#post-95859
   
  Omar Khayyam och Kolsyra gillar detta.

Dela sidan