Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Bordeauxmiddag - super second 1986

Crist(al)ian 77

50 Shades of Grape
Administratör
Bordeauxprovning och middag med huvudtemat super second från 1986 plus en del avfällningar.

8 Dödsföraktande hedonister ("där döden är, är icke du") tillbringade en hel kväll tillsammans i en kylslagen lokal. Bra för champagnen men inte för lemmarna, maten och rödvinet. Nu kan man i och för sig ha det värre.


20210206_215541.jpg


Först lite föråkare för att göra kroppen mottaglig för rödvin:

Amour Rosé 2008
Var nyfiken och det här var första flaskan för mig. Äpplen och lite sötare frukt i form av persika/lychee. Smak av äpplen, äppelskal och lite apelsin. I början i bittraste laget men efter 2-3 timmar börjar det här bli riktigt bra men i yngsta laget. Inga bra gissningar här...

Selosse V.O. (deg 17)
Stinker Selosse, dvs kraftig superekad odlare, men efter att ha smakat tvekar jag på om det kan vara grannen. Smaken känns ung, torr och lite vresig. Första gissning De Sousa 2008 med VO som andra. Min favorit.

Henriot 2008
Korken lät som 2013, ungt citrusdominerat och oförlöst. Tänkte hus och BdB från 2012. Första gissning Pol Roger BdB 2012, efter att året blev känt jämförde jag med minnesbanken och gissade Henriot. Samma upplevelse som tidigare. Inte särskilt kul i dagsläget. Väntar 5 år (hoppas jag) tills jag öppnar mina.

Autréau La Chouette de Champillon Blanc de Noirs
Pommac och piggelin, tänk en päronsour på näsan. I bakgrunden hörde jag tveksamheter om det här ens var champagne. Doften var lite udda och smaken var bland det tråkigaste jag känt på länge. Går och dricka men ger
ingenting, perfekt som mingel för människor som är helt ointresserade av vin. Helt ofattbart att det här har fått 5 av 5
i SvD om det stämmer. Max 2 poäng och då är jag snäll.

Alla hade som förväntat Amour och VO som favoriter.

Efter att vi värmt upp var det dags för huvudnumret. Maten stod numera pensionerade Pelle för som tidigare hade restaurangen "Hos Pelle". Enligt egen utsaga huserade restaurangen Göteborgs första vinbar. Genomgående riktigt klassiska och smakrika rätter med piggvaren som absoluta topp. Klassiskt skolade kockar kan verkligen sina såser och fonder!:D

Halstrad pilgrimsmussla med broccolipuré, enbär och persilja. Kraftiga smaker som funkade bra med rödvin. Bra början!
20210206_170028.jpg

Ravioli, spenat, mascarpone, kycklingfond, gigantisk tryffel och hasselnötter.
20210206_172436.jpg

En magisk piggvarssoppa där soppan var bland det godaste jag upplevt på länge.
20210206_175420.jpg

Halstrad anklever, kålfond och lite kumminkål som gav lite julkänsla.
20210206_183647.jpg

Ankbröst
20210206_191336.jpg

Långbakad högrev med sidfläsk, rödvinssås (oklart om det toppades med bdx 86:D) och potatis-/rotselleripuré
20210206_195057.jpg

Inkokt päron med aroniabär och choklad som avslutning.
20210206_205146.jpg


Leoville Barton 1986
Vinbär, svamp och lite jordig. Sträv och ungdomlig. Framtiden för sig..?

Ducru-Becaillou 1986
Oklar källarlukt med ceder och lite allmänt träig. Liten snackis om det möjligtvis var smygkork... Kom långt ner.

Lynch Bages 1986
Björnbär och stall. Bästa balans innan 85an och Palmer kom. En av favoriterna initialt men föll lite när det kom in fler flaskor.

Comtesse bla, bla 1986
Fruktig och mycket cedertoner. Lättare i stilen. Hade förväntat mig mer, för Comtesse är en favorit. Så klart bra men hamnade på undre halvan ikväll.

Cos d'Estournel 1986
Fat, skog, murklor. Tillkommer lite hallon och lakrits. Kraftigt men det gillar jag. Lite av en vattendelare.

Leoville Poyferre 1985
Mer åt grus, fuktig sten och betong. Helt perfekt balans. Är det här representativt för 85or så väljer jag den årgången före det mesta! Min favorit av alla viner den här kvällen.

Canon 1986
Mer fruktig än övriga och även lite vinbär. Bra men och jag noterar något förvånat att jag rankat den som topp 4.

Canon 2016
Kvällens svarta får men kul att jämföra med en ungtupp. Mer vinbär-/björnbärlikör och mandel. Antar att det är högre alkohol. Stramt och strävt så klart. Inte det roligaste att dricka ur ett hedonistiskt perspektiv jämte alla gamlingar. Till mat och ensamt tror jag det hade funkat betydligt bättre, framförallt om man klarar tanninerna.


Som bonus blev det även:
Tjatå Vadå 1988
Mentol och lite kryddig. Strävt. Skrev inte mycket mer. Den här kom bort i mängden.

Palmer 1986
Örtighet och lagerblad. Fantastisk doft och en av de bästa vinerna. Påminner om övriga 86or även om den här är den mest balanserade. Långskott på Pontet Canet 86. Återigen blir jag imponerad av Margaux. Vingubben gissade rätt.

Comtes 2008

Öppnades till efterrätten så jag väntade mig något sött mousserande. Tog ett tag innan hjärnan bestäms sig för att det här var en torr champagne. Inte helt lätt att gå tillbaks på champagne efter 10 rödvinare... Kände inte mycket, frisk citrus och ett uns kryddighet men inget krut. Kryddigheten och metagissning förde mig till Vilmart innan jag bestämde mig för Amour 2011. Mycket talade för att det var en 08a men trist att gissa det varje gång samt att Amour 2008 är betydligt bättre än så här. Inte i sin bästa fas nu men kul att ha provat.


Vi hade ingen omröstning men om jag följer noterna (stämmer inte riktigt med minnet idag:rolleyes:) är min egen ranking:
  1. Leoville Poyferrre 1985
  2. Palmer 1986
  3. Cos 1986
  4. Canon 1986
  5. Lynch Bages 1986 (minnet säger tredje plats)
  6. Comtesse 1986
  7. Tjatå Vadå 1988
  8. Ducru-Becaillou 1986
  9. Leoville Barton 1986
  10. Canon 2016
Den inte allt förvånande slutsatsen är att mogen bordeaux är bland det godaste man kan dricka i vinväg och det är även matvänligt. De mognaste och mest balanserade rackarna funkade även bra med fiskrätterna. Nu har jag ringa erfarenhet av bordeaux men 85 känns som en kanonårgång. Tror aldrig jag varit besviken. 86 är däremot lite tuffare och vresigare förutom Margeaux 86... Årgången 86 har fortfarande en stramhet som talar för längre lagring men frågan är om vinet i övrigt kommer hålla ihop.
 

Attachments

  • 20210206_215557.jpg
    20210206_215557.jpg
    103,8 KB · Visningar: 109

chambertin

Medlem
8 Dödsföraktande hedonister ("där döden är, är icke du") tillbringade en hel kväll tillsammans i en kylslagen lokal. Bra för champagnen men inte för lemmarna, maten och rödvinet. Nu kan man i och för sig ha det värre.
Låter som en riktigt bra kväll till minne av Lars Norén mao.:)
 

chambertin

Medlem
Bordeauxprovning och middag med huvudtemat super second från 1986 plus en del avfällningar.

8 Dödsföraktande hedonister ("där döden är, är icke du") tillbringade en hel kväll tillsammans i en kylslagen lokal. Bra för champagnen men inte för lemmarna, maten och rödvinet. Nu kan man i och för sig ha det värre.


Visa bifogad bild 22188

Först lite föråkare för att göra kroppen mottaglig för rödvin:

Amour Rosé 2008
Var nyfiken och det här var första flaskan för mig. Äpplen och lite sötare frukt i form av persika/lychee. Smak av äpplen, äppelskal och lite apelsin. I början i bittraste laget men efter 2-3 timmar börjar det här bli riktigt bra men i yngsta laget. Inga bra gissningar här...

Selosse V.O. (deg 17)
Stinker Selosse, dvs kraftig superekad odlare, men efter att ha smakat tvekar jag på om det kan vara grannen. Smaken känns ung, torr och lite vresig. Första gissning De Sousa 2008 med VO som andra. Min favorit.

Henriot 2008
Korken lät som 2013, ungt citrusdominerat och oförlöst. Tänkte hus och BdB från 2012. Första gissning Pol Roger BdB 2012, efter att året blev känt jämförde jag med minnesbanken och gissade Henriot. Samma upplevelse som tidigare. Inte särskilt kul i dagsläget. Väntar 5 år (hoppas jag) tills jag öppnar mina.

Autréau La Chouette de Champillon Blanc de Noirs
Pommac och piggelin, tänk en päronsour på näsan. I bakgrunden hörde jag tveksamheter om det här ens var champagne. Doften var lite udda och smaken var bland det tråkigaste jag känt på länge. Går och dricka men ger
ingenting, perfekt som mingel för människor som är helt ointresserade av vin. Helt ofattbart att det här har fått 5 av 5
i SvD om det stämmer. Max 2 poäng och då är jag snäll.

Alla hade som förväntat Amour och VO som favoriter.

Efter att vi värmt upp var det dags för huvudnumret. Maten stod numera pensionerade Pelle för som tidigare hade restaurangen "Hos Pelle". Enligt egen utsaga huserade restaurangen Göteborgs första vinbar. Genomgående riktigt klassiska och smakrika rätter med piggvaren som absoluta topp. Klassiskt skolade kockar kan verkligen sina såser och fonder!:D

Halstrad pilgrimsmussla med broccolipuré, enbär och persilja. Kraftiga smaker som funkade bra med rödvin. Bra början!
Visa bifogad bild 22180

Ravioli, spenat, mascarpone, kycklingfond, gigantisk tryffel och hasselnötter.
Visa bifogad bild 22181

En magisk piggvarssoppa där soppan var bland det godaste jag upplevt på länge.
Visa bifogad bild 22182

Halstrad anklever, kålfond och lite kumminkål som gav lite julkänsla.
Visa bifogad bild 22183

Ankbröst
Visa bifogad bild 22184

Långbakad högrev med sidfläsk, rödvinssås (oklart om det toppades med bdx 86:D) och potatis-/rotselleripuré
Visa bifogad bild 22185

Inkokt päron med aroniabär och choklad som avslutning.
Visa bifogad bild 22186


Leoville Barton 1986
Vinbär, svamp och lite jordig. Sträv och ungdomlig. Framtiden för sig..?

Ducru-Becaillou 1986
Oklar källarlukt med ceder och lite allmänt träig. Liten snackis om det möjligtvis var smygkork... Kom långt ner.

Lynch Bages 1986
Björnbär och stall. Bästa balans innan 85an och Palmer kom. En av favoriterna initialt men föll lite när det kom in fler flaskor.

Comtesse bla, bla 1986
Fruktig och mycket cedertoner. Lättare i stilen. Hade förväntat mig mer, för Comtesse är en favorit. Så klart bra men hamnade på undre halvan ikväll.

Cos d'Estournel 1986
Fat, skog, murklor. Tillkommer lite hallon och lakrits. Kraftigt men det gillar jag. Lite av en vattendelare.

Leoville Poyferre 1985
Mer åt grus, fuktig sten och betong. Helt perfekt balans. Är det här representativt för 85or så väljer jag den årgången före det mesta! Min favorit av alla viner den här kvällen.

Canon 1986
Mer fruktig än övriga och även lite vinbär. Bra men och jag noterar något förvånat att jag rankat den som topp 4.

Canon 2016
Kvällens svarta får men kul att jämföra med en ungtupp. Mer vinbär-/björnbärlikör och mandel. Antar att det är högre alkohol. Stramt och strävt så klart. Inte det roligaste att dricka ur ett hedonistiskt perspektiv jämte alla gamlingar. Till mat och ensamt tror jag det hade funkat betydligt bättre, framförallt om man klarar tanninerna.


Som bonus blev det även:
Tjatå Vadå 1988
Mentol och lite kryddig. Strävt. Skrev inte mycket mer. Den här kom bort i mängden.

Palmer 1986
Örtighet och lagerblad. Fantastisk doft och en av de bästa vinerna. Påminner om övriga 86or även om den här är den mest balanserade. Långskott på Pontet Canet 86. Återigen blir jag imponerad av Margaux. Vingubben gissade rätt.

Comtes 2008

Öppnades till efterrätten så jag väntade mig något sött mousserande. Tog ett tag innan hjärnan bestäms sig för att det här var en torr champagne. Inte helt lätt att gå tillbaks på champagne efter 10 rödvinare... Kände inte mycket, frisk citrus och ett uns kryddighet men inget krut. Kryddigheten och metagissning förde mig till Vilmart innan jag bestämde mig för Amour 2011. Mycket talade för att det var en 08a men trist att gissa det varje gång samt att Amour 2008 är betydligt bättre än så här. Inte i sin bästa fas nu men kul att ha provat.


Vi hade ingen omröstning men om jag följer noterna (stämmer inte riktigt med minnet idag:rolleyes:) är min egen ranking:
  1. Leoville Poyferrre 1985
  2. Palmer 1986
  3. Cos 1986
  4. Canon 1986
  5. Lynch Bages 1986 (minnet säger tredje plats)
  6. Comtesse 1986
  7. Tjatå Vadå 1988
  8. Ducru-Becaillou 1986
  9. Leoville Barton 1986
  10. Canon 2016
Den inte allt förvånande slutsatsen är att mogen bordeaux är bland det godaste man kan dricka i vinväg och det är även matvänligt. De mognaste och mest balanserade rackarna funkade även bra med fiskrätterna. Nu har jag ringa erfarenhet av bordeaux men 85 känns som en kanonårgång. Tror aldrig jag varit besviken. 86 är däremot lite tuffare och vresigare förutom Margeaux 86... Årgången 86 har fortfarande en stramhet som talar för längre lagring men frågan är om vinet i övrigt kommer hålla ihop.

Får inte så lite nostalgiska vibbar av dom här vinerna då årgången var den första som jag köpte i lite större kvantiteter av som primör.
Kan hålla med om att många av vinerna nog ställer till det för oss vg när skall dom här egentligen skall drickas.
Tanninerna var (och är ibland fortfarande) vresiga väldigt länge.
Lynch-Bages var för mig inte i zenit förrän runt sin 30-årsdag ungefär medans de slott med mer Merlot (Pichon-Lalande hade då ca 40% Merlot vilket är mkt ovanligt i Pauillac) kom till mognad mkt tidgare. Kan tänka mig att t.ex Leoville-Las-Cases fortfarande är ganska vresig.
Har några till från -86 kvar så vore kul med en repris av det här när man vågar sig ut från grottan...
Det var dessutom en underbart fin årgång i Sauternes icke att förglömma (så att ni slipper dricka Comtes till desserten..:)).
 

LarsW

Medlem
Bordeauxprovning och middag med huvudtemat super second från 1986 plus en del avfällningar.

8 Dödsföraktande hedonister ("där döden är, är icke du") tillbringade en hel kväll tillsammans i en kylslagen lokal. Bra för champagnen men inte för lemmarna, maten och rödvinet. Nu kan man i och för sig ha det värre.


Visa bifogad bild 22188

Först lite föråkare för att göra kroppen mottaglig för rödvin:

Amour Rosé 2008
Var nyfiken och det här var första flaskan för mig. Äpplen och lite sötare frukt i form av persika/lychee. Smak av äpplen, äppelskal och lite apelsin. I början i bittraste laget men efter 2-3 timmar börjar det här bli riktigt bra men i yngsta laget. Inga bra gissningar här...

Selosse V.O. (deg 17)
Stinker Selosse, dvs kraftig superekad odlare, men efter att ha smakat tvekar jag på om det kan vara grannen. Smaken känns ung, torr och lite vresig. Första gissning De Sousa 2008 med VO som andra. Min favorit.

Henriot 2008
Korken lät som 2013, ungt citrusdominerat och oförlöst. Tänkte hus och BdB från 2012. Första gissning Pol Roger BdB 2012, efter att året blev känt jämförde jag med minnesbanken och gissade Henriot. Samma upplevelse som tidigare. Inte särskilt kul i dagsläget. Väntar 5 år (hoppas jag) tills jag öppnar mina.

Autréau La Chouette de Champillon Blanc de Noirs
Pommac och piggelin, tänk en päronsour på näsan. I bakgrunden hörde jag tveksamheter om det här ens var champagne. Doften var lite udda och smaken var bland det tråkigaste jag känt på länge. Går och dricka men ger
ingenting, perfekt som mingel för människor som är helt ointresserade av vin. Helt ofattbart att det här har fått 5 av 5
i SvD om det stämmer. Max 2 poäng och då är jag snäll.

Alla hade som förväntat Amour och VO som favoriter.

Efter att vi värmt upp var det dags för huvudnumret. Maten stod numera pensionerade Pelle för som tidigare hade restaurangen "Hos Pelle". Enligt egen utsaga huserade restaurangen Göteborgs första vinbar. Genomgående riktigt klassiska och smakrika rätter med piggvaren som absoluta topp. Klassiskt skolade kockar kan verkligen sina såser och fonder!:D

Halstrad pilgrimsmussla med broccolipuré, enbär och persilja. Kraftiga smaker som funkade bra med rödvin. Bra början!
Visa bifogad bild 22180

Ravioli, spenat, mascarpone, kycklingfond, gigantisk tryffel och hasselnötter.
Visa bifogad bild 22181

En magisk piggvarssoppa där soppan var bland det godaste jag upplevt på länge.
Visa bifogad bild 22182

Halstrad anklever, kålfond och lite kumminkål som gav lite julkänsla.
Visa bifogad bild 22183

Ankbröst
Visa bifogad bild 22184

Långbakad högrev med sidfläsk, rödvinssås (oklart om det toppades med bdx 86:D) och potatis-/rotselleripuré
Visa bifogad bild 22185

Inkokt päron med aroniabär och choklad som avslutning.
Visa bifogad bild 22186


Leoville Barton 1986
Vinbär, svamp och lite jordig. Sträv och ungdomlig. Framtiden för sig..?

Ducru-Becaillou 1986
Oklar källarlukt med ceder och lite allmänt träig. Liten snackis om det möjligtvis var smygkork... Kom långt ner.

Lynch Bages 1986
Björnbär och stall. Bästa balans innan 85an och Palmer kom. En av favoriterna initialt men föll lite när det kom in fler flaskor.

Comtesse bla, bla 1986
Fruktig och mycket cedertoner. Lättare i stilen. Hade förväntat mig mer, för Comtesse är en favorit. Så klart bra men hamnade på undre halvan ikväll.

Cos d'Estournel 1986
Fat, skog, murklor. Tillkommer lite hallon och lakrits. Kraftigt men det gillar jag. Lite av en vattendelare.

Leoville Poyferre 1985
Mer åt grus, fuktig sten och betong. Helt perfekt balans. Är det här representativt för 85or så väljer jag den årgången före det mesta! Min favorit av alla viner den här kvällen.

Canon 1986
Mer fruktig än övriga och även lite vinbär. Bra men och jag noterar något förvånat att jag rankat den som topp 4.

Canon 2016
Kvällens svarta får men kul att jämföra med en ungtupp. Mer vinbär-/björnbärlikör och mandel. Antar att det är högre alkohol. Stramt och strävt så klart. Inte det roligaste att dricka ur ett hedonistiskt perspektiv jämte alla gamlingar. Till mat och ensamt tror jag det hade funkat betydligt bättre, framförallt om man klarar tanninerna.


Som bonus blev det även:
Tjatå Vadå 1988
Mentol och lite kryddig. Strävt. Skrev inte mycket mer. Den här kom bort i mängden.

Palmer 1986
Örtighet och lagerblad. Fantastisk doft och en av de bästa vinerna. Påminner om övriga 86or även om den här är den mest balanserade. Långskott på Pontet Canet 86. Återigen blir jag imponerad av Margaux. Vingubben gissade rätt.

Comtes 2008

Öppnades till efterrätten så jag väntade mig något sött mousserande. Tog ett tag innan hjärnan bestäms sig för att det här var en torr champagne. Inte helt lätt att gå tillbaks på champagne efter 10 rödvinare... Kände inte mycket, frisk citrus och ett uns kryddighet men inget krut. Kryddigheten och metagissning förde mig till Vilmart innan jag bestämde mig för Amour 2011. Mycket talade för att det var en 08a men trist att gissa det varje gång samt att Amour 2008 är betydligt bättre än så här. Inte i sin bästa fas nu men kul att ha provat.


Vi hade ingen omröstning men om jag följer noterna (stämmer inte riktigt med minnet idag:rolleyes:) är min egen ranking:
  1. Leoville Poyferrre 1985
  2. Palmer 1986
  3. Cos 1986
  4. Canon 1986
  5. Lynch Bages 1986 (minnet säger tredje plats)
  6. Comtesse 1986
  7. Tjatå Vadå 1988
  8. Ducru-Becaillou 1986
  9. Leoville Barton 1986
  10. Canon 2016
Den inte allt förvånande slutsatsen är att mogen bordeaux är bland det godaste man kan dricka i vinväg och det är även matvänligt. De mognaste och mest balanserade rackarna funkade även bra med fiskrätterna. Nu har jag ringa erfarenhet av bordeaux men 85 känns som en kanonårgång. Tror aldrig jag varit besviken. 86 är däremot lite tuffare och vresigare förutom Margeaux 86... Årgången 86 har fortfarande en stramhet som talar för längre lagring men frågan är om vinet i övrigt kommer hålla ihop.
Drack Palmer 1986 för ngr månader sedan.
Topp-två rödvin 2020 för mig.
Otroligt läckert vin som lyftes till stratosfären när det kombinerades med en löjligt mör älgfile....
 
Trådskapare
Crist(al)ian 77

Crist(al)ian 77

50 Shades of Grape
Administratör
Får inte så lite nostalgiska vibbar av dom här vinerna då årgången var den första som jag köpte i lite större kvantiteter av som primör.
Kan hålla med om att många av vinerna nog ställer till det för oss vg när skall dom här egentligen skall drickas.
Tanninerna var (och är ibland fortfarande) vresiga väldigt länge.
Lynch-Bages var för mig inte i zenit förrän runt sin 30-årsdag ungefär medans de slott med mer Merlot (Pichon-Lalande hade då ca 40% Merlot vilket är mkt ovanligt i Pauillac) kom till mognad mkt tidgare. Kan tänka mig att t.ex Leoville-Las-Cases fortfarande är ganska vresig.
Har några till från -86 kvar så vore kul med en repris av det här när man vågar sig ut från grottan...
Det var dessutom en underbart fin årgång i Sauternes icke att förglömma (så att ni slipper dricka Comtes till desserten..:)).
En repris låter som en strålande idé! Vi får väl göra ett nytt försök om 5-10 år. Extra plus för att du även har sauternes 86.:cigarr:
 
Toppen