Bourgogne och Mosel

Diskussion i 'Resor' startad av grappa, 1 maj 2019.

 1. grappa

  grappa Medlem

  Tack för bra tips @Silenos, @Håkan, @Johan Blom, @Jos (hoppas jag inte glömt någon).

  Ankommer fredag kväll 28 april kl 21.30 till Nuits-Saint-Georges. Vi blir varmt välkomnade av Pierre Gille och Sophie Gille som hyr ut våningar och B&B i sitt hus nära centrum i byn. Ett fantastiskt trevligt och bra boende med två rymliga sovrum med var sitt badrum och ett stort sällskapsrum mellan. Allt är tip top, helt nyrenoverat, och väldigt trevligt värdpar.

  Vi frukosten tipsar Pierre (som pratar utmärkt engelska) om bra restaurang och saker att göra i Beaune. Många vingårdar, restauranger och affärer har stängt på Söndagar och Måndagar men det finns ändå ett bra utbud. Dessutom visar det sig att Pierre äger och driver Domaine Gille, en vinproducent som vi hade på listan över de som vi tänkte besöka. Vi bokade in vinprovning med rundtur på Söndag em 17.30 och gav oss av mot Beaune.

  På vägen passerar vi Daniel Rion som dessvärre inte har öppet, lite synd eftersom de stod på vår lista. På vägen mot Beaune passerar vi Ladoix-Serrigny, Aloxe-Corton och Pernand-Verglesses. Trevligt att fotografera Corton kullen med mera och ett spontanstop alldeles utanför Aloxe-Corton hos Robert Gauthier. Där vi provar en chardonnay och tre pinot noir. Riktigt trevliga viner, det fick bli två 1er cru, en village och en chardonnay.

  I Beaune åt vi en härlig Bourgogne lunch på Le Galion. Tre rätters meny för € 35 är ett riktigt bra pris. Oefs Meuriete eller sniglar till förrätt, Boef Bourgignon och avslutade med crème Brulé. Till detta drack vi en härlig PN från Albert Bichot, Fixin, 2015. Eftersom undertecknad var chaufför så fick vi med oss sista slatten hem i flaskan.

  I Beaune var det marknad där lokala och även andra varor bjöds ut av producenterna. Vi hittade en rose champagne som var överkomlig i pris, € 17 styck, varför vi inhandlade ett par flaskor. Efter lite sight seeing med diverse vinaffärer, (Guigal La Landonne 2005 kostar € 780) besök i katedralen och Patriarche, en större negociant och med en stor vinkällare inne i Beaune, gav vi oss tillbaka mot Domaine Gille.

  Pierre och Sophie tog emot oss på ”vinfabriken” en ganska liten anläggning. De har 18 olika vingårdar och köper dessutom druvor från några andra vinbönder vilket ger ett stort utbud av viner. Efter en väldigt trevlig guidning i vinfabriken fick vi prova 10 röda och 5 vita viner. Pierre förklarade frankt att man provar röda före vita utan att närmare gå in på anledningen och så fick det bli.

  Röda; 2013 Cote de Nuits, 2015 Rully Charms Cloux, 2013 Chevrey Chambertin, 2016 Pommard, 2015 Volnay, 2014 Nuits Saint Georges Les Brulles 1er Cru, 2013 Nuits Saint Georges Les Cailles 1er Cru, 2011 Morey Saint Denis Clos Sorbe 1er cru, 2012 Morey Saint Denis Clos Sorbe 1er cru, 2013 Corton Grand Cru.

  Vita; 2015 Bourgogne Chardonnay, 2016 Macon, 2016 Cote de Nuits, 2017 Rully La Pucelle 1er cru, 2016 Bourgogne Aligote.

  Inte mycket till noter tyvärr. Genomgående hög kvalitet 2012 Morey, 2013 Corton, 2013 Les Cailles NSG stack ut som bästa röda. Den vanliga Chardonnay, 2016 Macon och 2017 Rully bland de vita var bäst. Intressant nog så var det väldigt tydliga äpple noter med drag åt bokna äpplen.

  Vi köpte två Rully Charms Cloux, och en Moray 2011 av de röda. Av de vita blev det en Rully La Pucelle, en Macon och en Bourgogne.

  Måndagen

  Vi startar dagen med trevlig frukost och tips från Pierre om att besöka Chateau de Clos de Vougeot. Vi har en inbokad provning 11.30 på Molliard-Grivot mitt i byn och innan den tar vi en sväng förbi Faiveley på ren chans. Tyvärr ingen lycka där, det verkar inte ens finnas ett försäljningsställe och hemsidan var inte till stor hjälp. Vi tog en kaffe i byn istället, € 5,5 för fyra espresso på Place de la Republique kändes som ett klipp och fantastiskt gott kaffe.

  På Molliard-Grivot blev det en trevlig tur i vineriet och fatlagret med provning som avslutning. Deras vinlager rymmer hyfsade 1000 fat, en ganska imponerande syn. Provningen som vi bokat i förväg kostade € 35 per person men vi fick halva priset på detta då vi handlade lite vin. En bra provning men relativt dyrt om man inte handlar.

  Vi började provningen lite mer traditionellt med vita viner. 2016 Saint Aubin, härligt mineralisk med citrustoner. 2016 Rully Les Gresigny 1er cru, äpple, persika, en gnutta fat. 2015 Mersault Les Poruzot 1er cru, hög syra, gröna äpplen. De två sista var riktigt bra. Alla tre klassiska chardonnay.

  De röda blev en härlig uppställning med två grand cru som avslutning. 2015 Morey Saint Denis, tydlig lingondoft, jordgubbar, en antydan till kvistighet. 2015 Nuits Satint Georges, Les Satint Geroges 1er cru, mycket jordgubbar, lite kryddighet. 2015 Vosne Romané, Les Suchot 1er cru, plommon, mörka bär, lite parfym, ättiksgurka. Ett härligt vin. 2013 Vosne Romané Echezeaux Grand Cru, jordgubbar, stall, krydda, stor komplexitet och djup. 2015 Clos de Vougeot Grand Cru, jordgubbar, fin kryddighet, lång smak. Uppe i shopen fick vi även prova deras Aloxe-Corton Corton Les Maréchaux Grand-Cru, jordgubbar, lite kvistig, tobak.

  De båda första grand cruerna stod i en klass för sig men även prismässigt, € 170 var lite saftigt. Det fick bli en Corton CG för anständiga € 60, en Les Suchot för € 89 och en Les Gresigny från de vita. Vi passade även på att köpa några vinglas, de hade tagit fram en egen modell som var väldigt trevlig och bra att prova i.

  Kontrasten mellan Domiane Gille och Molliard-Grivot var intressant. Den förre en lite vinbonde med stort hjärta och intresserad av att prova nya vägar mot de mer välpolerade vinproducenten med ganska stora resurser. Båda väldigt trevliga bekantskaper med olika förutsättningar och olika charm.

  Efter denna härliga provning styrde vi kosan mot Fixin med planen att arbeta oss nedåt efter lunch. Vi hade hittat en restaurang Clos de Napoleon på nätet som såg lovande ut (och sannolikt en av få i Fixin som är ett litet ställe).

  Luncher var återigen riktigt bra och fantastiskt prissatt. Tre rätter, samtliga ”dagens”, för € 17. Maten var dessutom fantastiskt god. Tonfisk på bröd med grovkornig senap på brödet, kyckling med champinjonsås, och fruktkaka med vaniljsås.

  Efter lunchen tog vi oss till Fixin producenten Berthaut-Gerbet som ligger på samma gata som restaurangen. Här var vinerna mer rustika till sin karaktär, vilket är som förväntat enligt många. Vi provade tre röda viner, 2016 Fixin, 2016 Bourgogne Les Prielles och 2011 Fixin Les Crais. Typiska pinoter men med väldigt mycket kvistighet, bra tanniner och syra. Kul att prova men det fick räcka med en flaska Fixin 2016.

  Vi tog oss söderut med stop på Chateau Clos de Vougeot som var väl värt ett besök. Liten utställning över vinets historia en del fokus på första världskriget som ju dels tog många av männen från vinhanteringen och dessutom var ju fronten inte särskilt långt borta. Som vanligt fick kvinnor och barn dra det stora lasset när männen var borta på annat.

  Därefter chansade vi på att knacka på hos Frederic Esmonin. Vi fick ett hjärtligt välkomnande men det fanns inget att köpa. Kul att byta några ord med Frederic själv som förklarade att allt var slutsålt. Innan resan kontaktade vi Anne Gros och fick samma besked så det verkar vara bra efterfrågan på vissa producenter.

  Nästa stop och dagens sista blev i Pernand-Verglesses och Boneau de Martray. Även det en chansning och tyvärr kammade vi noll igen. De tog bara emot besök efter förbokning och dessutom ville de bara sälja till branschfolk. De var trevliga men bestämda på den punkten. Att vi kom 17.55 en Måndag hjälpte nog inte heller saken. Vi fick i alla fall en trevlig biltur och hittade en utsiktspunkt med fantastisk vy över Beaune, Corton berget, byn Pernand-Verglesses och dalen.

  På tisdagen styrde vi kosan mot Mosel som ett pit stop på hemvägen. Vi siktade in oss på Sibylle Kuntz som vi aldrig provat men hört mycket gott om. Efter 5 h körning knackade vi på hos Mme Kuntz. Hennes man Markus Kuntz-Riedlin öppnade och trots skylten på dörren deklarerade att man måste förboka och att deras hemsida just kraschat ställde han upp med en provning. Efter en stund tittade även Sibylle förbi och hälsade.

  Detta var helt outstanding! Vi fick prova 2017 Riesling, 2016 Kabinette, 2017 Spätlese, 2015 Spätlese, 2007 Auslese Scharz, och 2003 Spätlese Dreistern på vita sidan samt en rose och en 2011 Spätburgunder från deras egendom i Baden. Väldigt tydlig mineralitet, bra syra och hög kvalitet genomgående. Spätburgundern hade en underbar doft av nypon. Priserna var intressanta, deras Auslese från 2017 kostade € 50 men 2007:an kostade € 37 vilket framstod som enormt prisvärt.

  Det fick bli två kabinett 2016, två spätlese 2015, en auslese 2007, en spätlese 2003 och två spätburgunder 2011. Provningen kostade € 10 och var värd varje krona. I provningen ingick en bas riesling, en kabinett, en spätlese, och en auslese men som värden förklarade så kunde vi fritt välja till fler utan att betala mer (under förutsättning att de hade öppnade flaskor förutsätter jag).

  Helt underbara viner, en härlig attityd och vänligt bemötande. Lätt att konstatera att det bästa med Bourgogne är Mosel.

  Lärdomar från resan. I) Förboka som alla säger men det är först när man står där som slanten faller ner på riktigt (men vi skickade ut ett antal förfrågningar innan men bara med vissa svar), ii) att cykla som vi funderade på känns inte helt realistiskt, det är korta avstånd men inte så korta, iii) trevligt att bo ien lite större och centralt placerad by, Nuits Saint Georges. Med ett litet centrum fanns i alla fall det mesta man kan behöva inom gångavstånd.

  Boendet vi hittade på nätet överträffade alla förväntningar, rekommenderas varmt. Alla vinproducenterna i Bourgogne var bra med ett plus i kanten för Domaine Gille och Molliard. Besöket på Sibylle Kuntz var fantastiskt.
   
  Vinocognito, Silenos, lukastollig och 17 andra gillar detta.
 2. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Tack för reseberättelse! :)
   

Dela sidan