Carl Melin Systembolaget trollar!

Diskussion i 'Övrigt' startad av Peder, 17 oktober 2015.

 1. Peder

  Peder Medlem

  Carl Melin från Systembolagets kommunikationsavdelning trollar på Twitter i en diskussion med Henrik Brors från Dagens Nyheter. Det är spännande att man kan få det mesta på en dag enligt Carl Melin på Systembolaget. Jag har då aldrig fått en beställning så fort när jag handlat på Systembolaget.
  Del1.JPG del2.JPG
   
  ChristianB, Vino fino, Daniel A och 1 annan gillar detta.
 2. Vino fino

  Vino fino Medlem

  Lögn och åter lögn.

  Den "norrländska snittbutiken" Lycksele har 83 flaskor italienskt och franskt, varav 20 st över 120 kr. "17 000 artiklar" är en medveten lögn, drygt hälften är slut hos leverantör eller utgånget och du är inte ens garanterad årgång när du beställer, om vinet överhuvudtaget existerar.

  Även "finns i butik" skall tas med en nypa salt, ofta stämmer inte lagersaldot. Saldot "0 st" räknas som "finns i butik". Och om det står "1 st" brukar det också betyda slut.

  Sist men inte minst, Bolaget uppskattar leveranstid till 4-8 arbetsdagar, inte "någon dag".

  Screen Shot 2015-10-18 at 22.34.45.png

  Screen Shot 2015-10-18 at 22.43.15.png
   
  chambertin, Peder och ChristianB gillar detta.
 3. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  Den Delhaize-butik som låg ca 1 km från mig när jag bodde i Bryssel (strax söder om innerstaden, i kommunen Saint-Gilles) hade garanterat bättre sortiment av franska viner än någon butik i Norrland, för gissningsvis bara de tre vinkällarbutikerna + Söderhallarna har bättre sådant sortiment av alla butiker i Sverige. Och då fanns inom 1 km även fler andra varuhuskedjor samt bl.a. en specialbutik för naturviner och en specialbutik för "allt utom Frankrike".

  I Belgien funkade det så att ville man ha bra icke-franskt köpte man från specialister på just det landet. Det fanns underbara specialister på Italien, Spanien, Tyskland, Australien o.s.v. Självfallet ordnade dessa några provningar per år, så man kunde köpa på egna omdömen snarare än andras. Det kallas kundservice.
   
  Per Stade, chambertin, magnum och 5 andra gillar detta.
 4. ChristianB

  ChristianB DipWSET

  Det måste vara skönt för herr Melin(-en) att slippa backa upp sina siffror med något mer än önsketänkande. ;) Hans påståenden är ungefär lika sanna som att säga att Sverige är ett ölmedvetet folk, när 95% av det som säljs är ljus, massproducerad lager...

  Och om det är något som SB inte kan tillhandahålla så är det Bordeaux i något större antal.
   
  Per Stade och Peder gillar detta.
 5. Peder

  Peder Medlem

  Det känns som att Carl Melin är perfekt för rollen som kommunikationsansvarig för samhällskontakter på Systembolaget. Bakgrund inom SSU och Socialdemokraterna bland annat, gick sedan vidare till Prime/United Minds där han försökte styra S-debatten och slutligen hamnade han hos Systembolaget med 72.000 i månaden. http://www.resume.se/nyheter/artiklar/2010/12/17/prime-forsokte-styra-s--redan-2006/

  Vidare så passar Carl Melin på att berätta hur fint SB's sortiment är så att många danskar åker till Sverige för att handla kvalitetsviner. Att Bordeaux i Danmark är större är ett resultat av att efterfrågan är större i Danmark. Han försvarar vidare frånvaron av Bdx hos SB genom att jämföra det med att Bordeaux inte är stort på krogen heller trots avsaknad av monopol inom restaurangnäringen.

  Carl Melin Systembolaget.JPG
   
  Last edited: 19 oktober 2015
  Per Stade gillar detta.
 6. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  Det är han säkert värd. Tänk på att inga barn i Sverige skulle få någon jul om det inte var för Systembolaget!
   
  Per Stade, Larseman, Kostjan och 1 annan gillar detta.
 7. Kostjan

  Kostjan Mot bättre vetande

  Just det, tänk på det alla ni systembolagskritiker när ni sitter där på julafton med släkt o vänner och barnen leker.
  Att all den glädje ni känner då är tack vare vårt kära monopol.....
   
  Per Stade, Larseman och Peder gillar detta.
 8. Larseman

  Larseman Medlem

  För det första så är det intressant hur 74% blir 8 av 10. Enligt den undersökning som SIFO gör åt SB (Opinionsindex OPI) så vill 74% ha kvar bolagets ensamrätt. Faktiskt en nedgång från föregående kvartal men det verkar man prata tyst om. Jag skulle väldigt gärna vilja veta hur OPI räknas fram och hur frågorna är formulerade. Tror att någon på FW faktiskt har deltagit i undersökningen, går det att få veta vad som döljer sig bakom detta "massiva" stöd.
   
 9. Håkan

  Håkan Medlem

  Faktrum är att på den gamla goda köa utanför Regeringsgatan tiden köade jag ett flertal gånger tillsammans med Carl Melin. Minns inte att han då var lika pigg på monopolet men han har väl blivit utbildad efter flertalet år i Bryssel.
   
 10. Magikern

  Magikern Medlem

  Detta ifrågasätter jag också. Är ganska säker på att man medvetet frågat grupper som troligen är mer positiva till monopolet av olika anledningar.
   
 11. Håkan

  Håkan Medlem

  Det tror jag inte, det går lätt att skjuta i sank. Dock utformar de frågorna så att de får de svar de önskar. De har något om folkhälsan och att sälja till minderåriga med i frågeutformningen, kan dock inte ordagrant. Vi skulle kunna få ett helt annat svar om vi utformade frågorna på ett annat sätt och beställde en undersökning. Vet inte vad det kostar, det är lite logistik bakom och rätt trist arbete.
   
 12. Hans Artberg

  Hans Artberg Medlem

  74% för innebär 26% mot. Och det är förstås här vi finner kännarna, de sant vinintresserade. I för-gruppen dominerar indifferenta (BiBs-drickare) och ickebrukare (nykterister).
  I bokvärlden kallas sådana "illitterater". Men där tillmäts de - trots sitt procentuella överläge - mindre betydelse...
   
  Gurto, vintomas, Per Stade och 2 andra gillar detta.
 13. Vino fino

  Vino fino Medlem

  Äpplen och päron, lögner och halvsanningar, i kombination med fantastisk okunskap om sin egen organisation.

  Om vi kikar på Monopolets (teoretiska skryt-)sortiment på flaska 199 kr +, dvs. ungefär där man måste börja om man ska jämföra med Bdx, så ser vi att Sydafrika ligger en bra bit efter Bdx med sina 98 pavor kontra 266 för Bdx. Vi hittar förstås en massa italiensk russindynga där också, men det var förväntat. Om vi höjer minimipriset en bit till kommer Bdx att verka ännu mer dominerande än Sydafrika och faktiskt också Italien.

  Propagandachefen verkar ha svårt med matematiken och svårt att förstå sin arbetsgivares sortiment. Men om vi däremot tittar på det sortiment som intresserar Carl Melin, dvs. sockrade boxar som stimulerar överkonsumtion av alkohol, så visst ligger Sydafrika och Italien mil före stackars Frankrike och Bdx (noll boxar!! herregud vad Bdx ligger efter). Vi kan bara utgå ifrån att det är det han menar när han tvärsäkert deklarerar att "Italien och Sydafrika är större än Bdx".

  Screen Shot 2015-10-19 at 18.59.45.png
  Screen Shot 2015-10-19 at 19.01.36.png
   
  Last edited: 19 oktober 2015
  Magnus L, kayaker, chambertin och 1 annan gillar detta.
 14. Per Stade

  Per Stade Lege artis

  I den jämförelsen är 26% mycket. Jag misstänker att 95% av all litteratur, som säljs i Sverige, saknar större litterära kvaliteter.
   
  kayaker och Vino fino gillar detta.
 15. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare


  ;)
   
  Håkan gillar detta.
 16. och Allegro ma non troppo ? finns det också?
   

Dela sidan