Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Champagne årgång 2018

Sigdarve

Medlem
Fast när man läser om årgångar, så verkar ju varje årgång ha nån väderlek som stört mer eller mindre. När det gäller 2018 så verkar ju odlingsförhållanden ha varit 100% perfekta. Är det möjligt med en årgångsskumpa på naturliga 13%, eller spär man ut vinet då?
 

gece

Man vänjer sig.
Generellt dyker "århundradets årgång" upp cirka var tredje år numera. ;) Kanske ska vi tacka den globala uppvärmningen? :rolleyes:
Fast när man läser om årgångar, så verkar ju varje årgång ha nån väderlek som stört mer eller mindre. När det gäller 2018 så verkar ju odlingsförhållanden ha varit 100% perfekta. Är det möjligt med en årgångsskumpa på naturliga 13%, eller spär man ut vinet då?
Frågar man en jordbrukare är det bara skitväder. Frågar man en marknadsförare är det bara kanonväder...
 

vintomas

Numera lågaktiv bloggare
Är det möjligt med en årgångsskumpa på naturliga 13%, eller spär man ut vinet då?
Varifrån kommer den siffran??? Varför skulle man vilja skörda så sent (om man inte är en mycket udda småodlare), eftersom man då tenderar att få lägre syra, som champagnens balans bygger på???
 

Elvis

Medlem
Varifrån kommer den siffran??? Varför skulle man vilja skörda så sent (om man inte är en mycket udda småodlare), eftersom man då tenderar att få lägre syra, som champagnens balans bygger på???

Enligt artikeln som @Sigdarve länkade till ovan skördade de tidigare än vanligt i Champagne förra året.
 

magnum

Epernay, Frankrike
Enligt artikeln som @Sigdarve länkade till ovan skördade de tidigare än vanligt i Champagne förra året.
Skörden 2018 var riklig och gav mycket fina, rena druvor oklart om det kommer bli bra champagne. Vissa odlare hade riktigt höga sockernivåer på delar av skörden som skulle ge årgångschampagner med över 13% alkohol vilket inte är tillåtet. Min gissning, skörden kommer fungera bra till NV, årgång tveksamt och en del prestigechampagner som kommer bli riktigt bra.
 

jrick

Medlem
Hur vet man när man ska skörda? Tar man prover regelbundet för att mäta sockerhalten?
Ja det gör de flesta. De mäter även syra och andra faktorer vad jag förstår. Mindre och familjära producenter förlitar sig nog inte sällan på en viss erfarenhet också där men helt enkelt smakar på druvorna som ett led i att avgöra om det är dags för skörd.
 

vintomas

Numera lågaktiv bloggare
Hur vet man när man ska skörda? Tar man prover regelbundet för att mäta sockerhalten?
Ja, mitt intryck är att man gör så i alla vinområden. Man använder en handburen refraktometer ute i vingården (krossa några druvor och droppa musten på instrumentet), som visar den ungefärliga sockerhalten/druvmognaden genom att mäta brytningsindex hos druvmusten. Vill man veta hur mogna druvskalen är ("fenolisk mognad"), smakar man helt enkelt på druvorna, d.v.s. det kräver erfarenhet. Det är dock mer en fråga för röda viner.
Den mognad som mäts med sockerhalt kallas ibland för "fysiologisk mognad" (åtminstone av vinskribenter), vilket är ett fullständigt tramsigt begrepp, eftersom allt som händer i en levande organism är fysiologiska processer.
 
Toppen