Terroirviner
Leverantör
Champagne Jean-Paul Morel, Verzenay
NY lansering på www.terroirviner.com
Terroirviner lanserar Champagne Jean-Paul Morel, en liten champagneodlare med 8,80 ha i Grand Cru-byn Verzenay, Montagne de Reims. Jean-Paul Morel utmärker sig genom den mycket långa lagringstiden av sina Champagner på sin jästfällning, betydligt längre än det som är gängse. Vinerna är fylliga och smakrika, med en typisk blandning av 70% Pinot Noir och 30% Chardonnay. Alla viner skördas på Grand Cru-mark i Verzenay, med nordlig exponering. Årlig produktion ca 20.000 buteljer, resten säljs till negocianter. Vinerna som här lanseras klassas som "Brut", med en dosage på 10 gr.
Cuvée Spéciale Brut. 339 kr (ord. 385 kr). 70% Pinot Noir från årgång 2009 och 30% Chardonnay från 2008. Chardonnay har lagrats ett extra år på tank innan buteljeringen. Vinet lagrades på sin jästfällning i 92 månader. Degorgering 25 januari 2018. Detta är gårdens mest typiska vin, enligt Jean-Paul Morel. En rik doft med röda äpplen, rostad citrus, apelsinzest, smultron, smör, honung. I munnen fyllig och mycket frisk. Moussen är rik och bubblorna fina. Mineraltoner smyger sig fram och ger fräschör och renrasighet. Lång eftersmak.
Blanc de Blancs Brut. 339 kr (ord. 385 kr). 100% Chardonnay från 2008. Lagring på sin jästfällning i 104 månader. Degorgering 25 januari 2018. Ett mindre "typiskt" vin för vingården, men icke desto mindre intressant. Jean-Paul Morel menar att sin Chardonnay "pinoterar", dvs uppför sig som en Pinot; jämfört mot Champagner i Côte des Blancs är stilen rundare och fylligare. Mycket citrus, klementin, drypande apelsinkött, rostat bröd, även blommighet och mineralitet. I munnen friskt och smörigt, och väldigt långt. Perfekt till aperitif eller Toast Skagen.
Millésime 2006. 499 kr (ord. 569 kr). Har precis släppts av producenten, efter 2004. 70% Pinot Noir och 30% Chardonnay. Lagring på sin jästfällning i 128 månader. Degorgering 25 januari 2018. Det som förvånar mest är vinets ungdomlighet. Gröna och röda äpplen, vilda röda bär, torkade apelsiner, men även en fantastisk komplexitet som uppnåtts tack vare den långa lagringen, smör, praliner, brioche, honung. I munnen mycket finess, krämiga och finlemmade bubblor, en renrasig och perfekt fruktsyra. Riktigt lång eftersmak. Drick till löjroms- eller räksnittar, eller halstrade pilgrimsmusslor...
Beställ på www.terroirviner.com till nedsatta priser t o m söndag 3 juni 2018.
Reservation för slutförsäljning.
NY lansering på www.terroirviner.com
Terroirviner lanserar Champagne Jean-Paul Morel, en liten champagneodlare med 8,80 ha i Grand Cru-byn Verzenay, Montagne de Reims. Jean-Paul Morel utmärker sig genom den mycket långa lagringstiden av sina Champagner på sin jästfällning, betydligt längre än det som är gängse. Vinerna är fylliga och smakrika, med en typisk blandning av 70% Pinot Noir och 30% Chardonnay. Alla viner skördas på Grand Cru-mark i Verzenay, med nordlig exponering. Årlig produktion ca 20.000 buteljer, resten säljs till negocianter. Vinerna som här lanseras klassas som "Brut", med en dosage på 10 gr.
Cuvée Spéciale Brut. 339 kr (ord. 385 kr). 70% Pinot Noir från årgång 2009 och 30% Chardonnay från 2008. Chardonnay har lagrats ett extra år på tank innan buteljeringen. Vinet lagrades på sin jästfällning i 92 månader. Degorgering 25 januari 2018. Detta är gårdens mest typiska vin, enligt Jean-Paul Morel. En rik doft med röda äpplen, rostad citrus, apelsinzest, smultron, smör, honung. I munnen fyllig och mycket frisk. Moussen är rik och bubblorna fina. Mineraltoner smyger sig fram och ger fräschör och renrasighet. Lång eftersmak.
Blanc de Blancs Brut. 339 kr (ord. 385 kr). 100% Chardonnay från 2008. Lagring på sin jästfällning i 104 månader. Degorgering 25 januari 2018. Ett mindre "typiskt" vin för vingården, men icke desto mindre intressant. Jean-Paul Morel menar att sin Chardonnay "pinoterar", dvs uppför sig som en Pinot; jämfört mot Champagner i Côte des Blancs är stilen rundare och fylligare. Mycket citrus, klementin, drypande apelsinkött, rostat bröd, även blommighet och mineralitet. I munnen friskt och smörigt, och väldigt långt. Perfekt till aperitif eller Toast Skagen.
Millésime 2006. 499 kr (ord. 569 kr). Har precis släppts av producenten, efter 2004. 70% Pinot Noir och 30% Chardonnay. Lagring på sin jästfällning i 128 månader. Degorgering 25 januari 2018. Det som förvånar mest är vinets ungdomlighet. Gröna och röda äpplen, vilda röda bär, torkade apelsiner, men även en fantastisk komplexitet som uppnåtts tack vare den långa lagringen, smör, praliner, brioche, honung. I munnen mycket finess, krämiga och finlemmade bubblor, en renrasig och perfekt fruktsyra. Riktigt lång eftersmak. Drick till löjroms- eller räksnittar, eller halstrade pilgrimsmusslor...
Beställ på www.terroirviner.com till nedsatta priser t o m söndag 3 juni 2018.
Reservation för slutförsäljning.