Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Champagne resa sommaren 2025

Stefan J

Medlem
En av mina bröder har blivit intresserad av champagne senaste åren och nu var han och familjen sugna på att åka till Champagne ffg. Jag satte ihop en resa i huvudsak baserat på deras önskemål och som skulle fungera som ett första besök för att bekanta sig med området.

Jag och min sambo åkte till Paris några dagar innan. Har varit fyra gånger i Paris senaste 1,5 året och måste säga att jag gillar staden mer för varje gång ! Söndagen 1/6 anslöt min bror med familj och vi satte oss på tåget mot Reims.

Vi använde eftermiddagen och kvällen med att bekanta oss med staden och det slank ned ett par flaskor där Mailly - Blanc de Pinot Noir gjorde ett bra intryck.

På måndagen satte vi oss på tåget mot Epernay. Vi strosade en stund på Avenue de Champagne innan vi satte oss på Leclerc Briant. Jag har ingen direkt erfarenhet av dem men Millésime 2019 övertygade och har beställt hem några. Blev lite nyfiken att testa mer av Leclerc-Briant och se vad deras bästa viner kan prestera men får se när det finns utrymme till det. Vi åt lunch på Perrier-Jouët och deras koncept med mat och champagne servering är mycket trevligt men jag har svårt att övertygas av deras champagner. Deras NV rosé var direkt svag.

Efter lunch var det besök på Moët & Chandon och tourens provning bestod av Impérial Brut och Grand Vintage 2016. Har aldrig provar deras Grand Vintage och den var helt ok. Efter touren blev det en del snack om dosage och det slutade med att vi satte i deras servering och tog in Nectar Impérial ! Helt galet sött, vilka dricker detta vin och man undrar vad det var för vin i grunden ? Vi tog in lite Dom Pérignon - 2015 som plåster på såren och den var helt ok men hade förväntat mig lite mer. De hade även Dom Pérignon - 2006 P2 på glas men vi hoppade över.

Vi gick sedan upp till Boizel men de hade stängt den dagen pga någon intern aktivitet. Vi gick därför vidare till Alfred Gratien. Var ett tag sedan jag provade något därifrån. När mitt champagneintresse tog fart köpte jag lite Cuvée Paradis 2008 men drack upp dessa för tidigt pga min bristande erfarenhet i början på "karriären". Vi provade Blanc de Blancs 2017, Millésime 2016 och Cuvée Paradis 2016. De två sistnämnde klart trevliga. Måste kanske återknyta bekantskapen ?

1000015688.jpg


På tisdagen tog vi tåget till Ay för besök hos Bollinger och Philipponnat. Som vanligt proffsigt besök på Bollinger. Vinerna vi provade var:

Special Cuvée
PN VZ 19
La Grande Année 2015
La Grande Année Rosé 2015
R.D. 2008

1000015696.jpg


Lite spridda skurar vilken man tyckte var bäst av de fyra sista men min röst var på R.D. Vi åt lunch på Le Bistrot i Ay. Lunchrätterna låg mellan 16–23 Euro och dyrast var en Entrecote som skulle vara 300 g. Jag var sugen på kött och såklart väl medveten om att man ej kan förvänta sig några underverk för 23 Euro. Det som kom in var knappast 300 g utan snarare 350-400 g och av väldigt bra kvalité. Ibland blir man överraskad !

Besöket hos Philipponnat blev också väldigt trevligt. Killen som höll i det var duktig, påläst och flexibel. Vinerna vi provade var:

Royale Réserve
Non Dose
Blanc de Blancs 2020
Blanc de Noirs 2019
Clos des Goisses 2014

Betydelsen av dosage blev väldigt tydligt i de två första vinerna. Med dosage gav ett betydligt mer tilltalande vin. Clos de Goisses var såklart bästa vinet med marginal och även BdN'n var bra. De har övergivit ofoget med genomskinlig flaska för BdB'n vilket är positivt även om vinet i sig inte lämnar några större avtryck.

philipponnat.jpg


På tisdagskvällen blev det middag på Sacre Bistro och till burgarna tog vi in Elise Bougy - Chétillon de Haut och Alexandre Chatillon - Dou de Breux 2019. Två haussade odlare där den förstnämnde är extra het för dagen. Bra viner men är Elise Bougy sååå bra ? Har provat ett antal gånger utan att få den där riktiga ahaa upplevelsen men vi får se över tid. Har några flaskor i källaren som skall få tid. För mig och övriga var Dou de Breux 2019 tveklöst bäst den kvällen.

På onsdag morgon plockade vi ut hyrbil och begav och till Montagne de Reims. Efter att tittat på lite omgivningar i Verzy, Verzenay, Ambonnay och Bouzy var det dags för dagens första besök och det var hos Bérêche. Raphaël var lite stressad då de pågående utbyggnaderna tar mycket tid men när han kommit igång och prata så hade han svårt att sluta. Med stor entusiasm delade han med sig av sin syn på vinmakning osv. Vi provade följande viner:

Coteaux Champenois Aÿ blanc 2022
Rive Gauche 2021
Campania Remensis 2021
Brut Réserve (22 bas)
Reflet d'Antan (kommer ej ihåg vilken bas)
Cramant Grand Cru 2019
Ambonnay Grand Cru 2019

Bästa vinerna för mig var Ambonnay och Reflet d'Antan. Jag har svårt att uppskatta Cramant. Jag har nu provat 2016,2018 och 2019 men ingen av dem funkar riktigt för mig. De jag tycker är bäst generellt av hans viner är Le Cran, Mailly och Ay och tyvärr stod ingen av dem på programmet. Jag har för liten erfarenhet av Reflet d'Antan då den är utanför min budget för inköp men drack den med 13 bas på Grand Soleil ifjol och det var riktigt bra ! Sedan ett par år har jag mycket Bérêche i källararen och det är en av mina favoritproducenter ( visst, det är några stycken men EN av dem 😉)

bereche.jpg


Lunch intogs på Le Bec Fin i Bouzy. Mycket bra och prisvärd mat (åt där ifjol också). När efterrätten skulle serveras hade ägarens dotter (?) dykt upp och vi fick oss en uppvisning i fransk attityd. Vi hade beställt lite olika efterrätter och hon kom in med de första. "Strawberries ?" i snorkig stil och vi blev lite osäkra då vi ej hade uppfattat att några av de efterrätter vi beställt hade något med jordgubbar att göra så vi frågade försynt vilken efterrätt det var. Ett nytt "Strawberries ?" i högre och otåligt tonläge. Trist på så trevligt ställe i övrigt och bra prisvärd mat.

Efter lunch styrde vi kosan mot Rilly och besök hos Vilmart. Återigen ett mycket trevligt besök ! Till slut blev det åtta vinerna provade.

Grand Réserve
Grand Cellier
Grand Cellier d'Or 2020
Cœur de Cuvée 2016
Blanc de Blancs 2013
Cœur de Cuvée 2008
Émotion 2015
Cuvée Rubis

Efter Cœur de Cuvée 2016 och lite snack om vilka årgångar jag har i källaren så plockades det fram en 2008 och utan tvekan provningens bästa vin. Riktigt trevlig och har några kvar i källaren.

vilmart_flaskor.jpg


På kvällen blev det ett besök på La Pressoir och där delade vi på en Gaspard Brochet - Le Lion Tome VI. Vi blev rekommenderade att dekantera men det gjorde liten skillnad. Vinet väldigt knutet och alldeles för ungt vilket vi såklart var medvetna var risken men nyfiken trumfade.

På torsdagen begav vi oss till Dizy och ett besök hos Jacquesson. Har ej varit där tidigare men gillar ju deras viner så skoj att komma dit. Bröderna Chiquet sålde ju Jacquesson till Artémis Domaines, ett holdingbolag som ägs av den franska miljardären François Pinault för några år sedan där bl.a. Château Latour ingår. Kvinnan som guidade var mycket påläst och pratade perfekt engelska och det var skönt att lyssna till då man kan fokusera på vad som sägs. Hon hade anlänt för tre månader sedan där hon jobbat med att sköta kundrelationer /gästar till Château Latour. Provningen bestod av två flighter med följande viner:
747
748
743 DT
Champ Caïn 2014
Corne Bautray 2014
Terres Rouges 2014

Bland de tre första vinerna var 747 bäst. 2019 bas och kommer bli bättre med tiden. Terres Rouge var ploten som de använde till sin rosé fram till 2011 men sedan 2012 är det en vit champagne. Jag tyckte 2012 var grymt bra och jag har köpt på mig lite och 2014 var bäst i dagens trio av deras vingårdsviner som vi fick prova. Mycket trevligt snack och det hann gå nästan tre timmar innan vi tackade för oss.

Jacquesson_flaskor.jpg


Vi åkte sedan mot Côte des Blancs för lunch på Les Avisés. Där tog vi in en Philipponnat - 1522 2008 och den är riktigt bra för dagen ! Tyvärr har jag inga kvar. Efter lunch åkte vi runt lite i Cote de blancs och njöt av miljön, kollade in Clos de Mesnil osv.

På fredagen checkade vi ut och begav oss mot Mauirel sur-Ay och besök hos Billecart-Salmon. Proffsigt besök och inga konstigheter. Tre viner provades och de var:

Nicolas François 2012
Élisabeth Salmon 2012
Sous Bois (2017 bas)

Andra gången jag provar Sous Bois och den är bra ! Är det bara ek som är hela grejen ? Med en bättre bas, tex 2019, känns det som det skulle kunna vara ett prisvärt vin. NF bäst men skall väll vara det ?

BS_flaskor.jpg


Efter att ätit lunch i Mauirel sur-Ay på La Table du Clos Corbier, rekommenderas, så åkte vi mot Côte des Blancs och Avize. Först ett besök hos Herve Dubois som blivit lite av en "lågprisfavorit". Nina Dubois har tagit över efter sin far för några år sedan även om de jobbar sida vid sida. Trevligt besök där Nina delade med sig av vardagen för en liten producent på att öppet sätt. Årgångs champagnen och Cuvèe Spèciale är klart dugliga viner för sin prisklass och den sistnämnda kan man köpa på plats för dryga 30 euro. Vi provade dessa tre viner och Millésime 2019 gjorde klart bäst intryck:

Blanc de Blancs
Millésime 2019
Rosé

HD_flaskor.jpg


Sedan blev det att köra tillbaka ett par kilometer och ett besök hos Diebolt-Vallois. Isabelle var engagerad som vanligt och alltid roligt att besöka. Jag tycker portföljen är lite ojämn. Cuvèe Prestige är en säker och bra champagne för sin prisklass som alltid levererar väl och Fleur de Passion är i sin bäst stunder riktigt trevlig men de övriga är lite för långt efter tycker jag.

Blanc de Blancs
Prestige
Millésime 2018
Fleur de Passion 2014

Efter det åkte vi tillbaka till Avize, checkade in på Les Avisès, delade på en flaska av "husets rosè" innan vi avnjöt en trevlig middag. På lördagen morgon körde vi tillbaka till Reims, lämnade hyrbilen, satte oss på tåget till Paris och avnjöt några timmar där innan avfärd mot Charles de Gaulle och hemfärd.
 

Skaggs

Medlem
En av mina bröder har blivit intresserad av champagne senaste åren och nu var han och familjen sugna på att åka till Champagne ffg. Jag satte ihop en resa i huvudsak baserat på deras önskemål och som skulle fungera som ett första besök för att bekanta sig med området.

Jag och min sambo åkte till Paris några dagar innan. Har varit fyra gånger i Paris senaste 1,5 året och måste säga att jag gillar staden mer för varje gång ! Söndagen 1/6 anslöt min bror med familj och vi satte oss på tåget mot Reims.

Vi använde eftermiddagen och kvällen med att bekanta oss med staden och det slank ned ett par flaskor där Mailly - Blanc de Pinot Noir gjorde ett bra intryck.

På måndagen satte vi oss på tåget mot Epernay. Vi strosade en stund på Avenue de Champagne innan vi satte oss på Leclerc Briant. Jag har ingen direkt erfarenhet av dem men Millésime 2019 övertygade och har beställt hem några. Blev lite nyfiken att testa mer av Leclerc-Briant och se vad deras bästa viner kan prestera men får se när det finns utrymme till det. Vi åt lunch på Perrier-Jouët och deras koncept med mat och champagne servering är mycket trevligt men jag har svårt att övertygas av deras champagner. Deras NV rosé var direkt svag.

Efter lunch var det besök på Moët & Chandon och tourens provning bestod av Impérial Brut och Grand Vintage 2016. Har aldrig provar deras Grand Vintage och den var helt ok. Efter touren blev det en del snack om dosage och det slutade med att vi satte i deras servering och tog in Nectar Impérial ! Helt galet sött, vilka dricker detta vin och man undrar vad det var för vin i grunden ? Vi tog in lite Dom Pérignon - 2015 som plåster på såren och den var helt ok men hade förväntat mig lite mer. De hade även Dom Pérignon - 2006 P2 på glas men vi hoppade över.

Vi gick sedan upp till Boizel men de hade stängt den dagen pga någon intern aktivitet. Vi gick därför vidare till Alfred Gratien. Var ett tag sedan jag provade något därifrån. När mitt champagneintresse tog fart köpte jag lite Cuvée Paradis 2008 men drack upp dessa för tidigt pga min bristande erfarenhet i början på "karriären". Vi provade Blanc de Blancs 2017, Millésime 2016 och Cuvée Paradis 2016. De två sistnämnde klart trevliga. Måste kanske återknyta bekantskapen ?

Visa bifogad bild 34714

På tisdagen tog vi tåget till Ay för besök hos Bollinger och Philipponnat. Som vanligt proffsigt besök på Bollinger. Vinerna vi provade var:

Special Cuvée
PN VZ 19
La Grande Année 2015
La Grande Année Rosé 2015
R.D. 2008

Visa bifogad bild 34715

Lite spridda skurar vilken man tyckte var bäst av de fyra sista men min röst var på R.D. Vi åt lunch på Le Bistrot i Ay. Lunchrätterna låg mellan 16–23 Euro och dyrast var en Entrecote som skulle vara 300 g. Jag var sugen på kött och såklart väl medveten om att man ej kan förvänta sig några underverk för 23 Euro. Det som kom in var knappast 300 g utan snarare 350-400 g och av väldigt bra kvalité. Ibland blir man överraskad !

Besöket hos Philipponnat blev också väldigt trevligt. Killen som höll i det var duktig, påläst och flexibel. Vinerna vi provade var:

Royale Réserve
Non Dose
Blanc de Blancs 2020
Blanc de Noirs 2019
Clos des Goisses 2014

Betydelsen av dosage blev väldigt tydligt i de två första vinerna. Med dosage gav ett betydligt mer tilltalande vin. Clos de Goisses var såklart bästa vinet med marginal och även BdN'n var bra. De har övergivit ofoget med genomskinlig flaska för BdB'n vilket är positivt även om vinet i sig inte lämnar några större avtryck.

Visa bifogad bild 34716

På tisdagskvällen blev det middag på Sacre Bistro och till burgarna tog vi in Elise Bougy - Chétillon de Haut och Alexandre Chatillon - Dou de Breux 2019. Två haussade odlare där den förstnämnde är extra het för dagen. Bra viner men är Elise Bougy sååå bra ? Har provat ett antal gånger utan att få den där riktiga ahaa upplevelsen men vi får se över tid. Har några flaskor i källaren som skall få tid. För mig och övriga var Dou de Breux 2019 tveklöst bäst den kvällen.

På onsdag morgon plockade vi ut hyrbil och begav och till Montagne de Reims. Efter att tittat på lite omgivningar i Verzy, Verzenay, Ambonnay och Bouzy var det dags för dagens första besök och det var hos Bérêche. Raphaël var lite stressad då de pågående utbyggnaderna tar mycket tid men när han kommit igång och prata så hade han svårt att sluta. Med stor entusiasm delade han med sig av sin syn på vinmakning osv. Vi provade följande viner:

Coteaux Champenois Aÿ blanc 2022
Rive Gauche 2021
Campania Remensis 2021
Brut Réserve (22 bas)
Reflet d'Antan (kommer ej ihåg vilken bas)
Cramant Grand Cru 2019
Ambonnay Grand Cru 2019

Bästa vinerna för mig var Ambonnay och Reflet d'Antan. Jag har svårt att uppskatta Cramant. Jag har nu provat 2016,2018 och 2019 men ingen av dem funkar riktigt för mig. De jag tycker är bäst generellt av hans viner är Le Cran, Mailly och Ay och tyvärr stod ingen av dem på programmet. Jag har för liten erfarenhet av Reflet d'Antan då den är utanför min budget för inköp men drack den med 13 bas på Grand Soleil ifjol och det var riktigt bra ! Sedan ett par år har jag mycket Bérêche i källararen och det är en av mina favoritproducenter ( visst, det är några stycken men EN av dem 😉)

Visa bifogad bild 34717

Lunch intogs på Le Bec Fin i Bouzy. Mycket bra och prisvärd mat (åt där ifjol också). När efterrätten skulle serveras hade ägarens dotter (?) dykt upp och vi fick oss en uppvisning i fransk attityd. Vi hade beställt lite olika efterrätter och hon kom in med de första. "Strawberries ?" i snorkig stil och vi blev lite osäkra då vi ej hade uppfattat att några av de efterrätter vi beställt hade något med jordgubbar att göra så vi frågade försynt vilken efterrätt det var. Ett nytt "Strawberries ?" i högre och otåligt tonläge. Trist på så trevligt ställe i övrigt och bra prisvärd mat.

Efter lunch styrde vi kosan mot Rilly och besök hos Vilmart. Återigen ett mycket trevligt besök ! Till slut blev det åtta vinerna provade.

Grand Réserve
Grand Cellier
Grand Cellier d'Or 2020
Cœur de Cuvée 2016
Blanc de Blancs 2013
Cœur de Cuvée 2008
Émotion 2015
Cuvée Rubis

Efter Cœur de Cuvée 2016 och lite snack om vilka årgångar jag har i källaren så plockades det fram en 2008 och utan tvekan provningens bästa vin. Riktigt trevlig och har några kvar i källaren.

Visa bifogad bild 34718

På kvällen blev det ett besök på La Pressoir och där delade vi på en Gaspard Brochet - Le Lion Tome VI. Vi blev rekommenderade att dekantera men det gjorde liten skillnad. Vinet väldigt knutet och alldeles för ungt vilket vi såklart var medvetna var risken men nyfiken trumfade.

På torsdagen begav vi oss till Dizy och ett besök hos Jacquesson. Har ej varit där tidigare men gillar ju deras viner så skoj att komma dit. Bröderna Chiquet sålde ju Jacquesson till Artémis Domaines, ett holdingbolag som ägs av den franska miljardären François Pinault för några år sedan där bl.a. Château Latour ingår. Kvinnan som guidade var mycket påläst och pratade perfekt engelska och det var skönt att lyssna till då man kan fokusera på vad som sägs. Hon hade anlänt för tre månader sedan där hon jobbat med att sköta kundrelationer /gästar till Château Latour. Provningen bestod av två flighter med följande viner:
747
748
743 DT
Champ Caïn 2014
Corne Bautray 2014
Terres Rouges 2014

Bland de tre första vinerna var 747 bäst. 2019 bas och kommer bli bättre med tiden. Terres Rouge var ploten som de använde till sin rosé fram till 2011 men sedan 2012 är det en vit champagne. Jag tyckte 2012 var grymt bra och jag har köpt på mig lite och 2014 var bäst i dagens trio av deras vingårdsviner som vi fick prova. Mycket trevligt snack och det hann gå nästan tre timmar innan vi tackade för oss.

Visa bifogad bild 34719

Vi åkte sedan mot Côte des Blancs för lunch på Les Avisés. Där tog vi in en Philipponnat - 1522 2008 och den är riktigt bra för dagen ! Tyvärr har jag inga kvar. Efter lunch åkte vi runt lite i Cote de blancs och njöt av miljön, kollade in Clos de Mesnil osv.

På fredagen checkade vi ut och begav oss mot Mauirel sur-Ay och besök hos Billecart-Salmon. Proffsigt besök och inga konstigheter. Tre viner provades och de var:

Nicolas François 2012
Élisabeth Salmon 2012
Sous Bois (2017 bas)

Andra gången jag provar Sous Bois och den är bra ! Är det bara ek som är hela grejen ? Med en bättre bas, tex 2019, känns det som det skulle kunna vara ett prisvärt vin. NF bäst men skall väll vara det ?

Visa bifogad bild 34720

Efter att ätit lunch i Mauirel sur-Ay på La Table du Clos Corbier, rekommenderas, så åkte vi mot Côte des Blancs och Avize. Först ett besök hos Herve Dubois som blivit lite av en "lågprisfavorit". Nina Dubois har tagit över efter sin far för några år sedan även om de jobbar sida vid sida. Trevligt besök där Nina delade med sig av vardagen för en liten producent på att öppet sätt. Årgångs champagnen och Cuvèe Spèciale är klart dugliga viner för sin prisklass och den sistnämnda kan man köpa på plats för dryga 30 euro. Vi provade dessa tre viner och Millésime 2019 gjorde klart bäst intryck:

Blanc de Blancs
Millésime 2019
Rosé

Visa bifogad bild 34721

Sedan blev det att köra tillbaka ett par kilometer och ett besök hos Diebolt-Vallois. Isabelle var engagerad som vanligt och alltid roligt att besöka. Jag tycker portföljen är lite ojämn. Cuvèe Prestige är en säker och bra champagne för sin prisklass som alltid levererar väl och Fleur de Passion är i sin bäst stunder riktigt trevlig men de övriga är lite för långt efter tycker jag.

Blanc de Blancs
Prestige
Millésime 2018
Fleur de Passion 2014

Efter det åkte vi tillbaka till Avize, checkade in på Les Avisès, delade på en flaska av "husets rosè" innan vi avnjöt en trevlig middag. På lördagen morgon körde vi tillbaka till Reims, lämnade hyrbilen, satte oss på tåget till Paris och avnjöt några timmar där innan avfärd mot Charles de Gaulle och hemfärd.
Underbar läsning, tack för rapporter och att du delar med dig!
 
Toppen