Corbières: 2 producenter, 2 terroirer

Diskussion i 'Produktnyheter' startad av Terroirviner, 17 maj 2021.

  1. Terroirviner

    Terroirviner Leverantör

    Domaine Pech des Aspres
    Abbaye Sainte-Eugénie
    CORBIÈRES (LANGUEDOC)
    Ny lansering på www.terroirviner.com (15-25 maj 2021)

    Terroirviner lanserar 6 röda viner från distriktet Corbières, från 2 producenter som står för 2 helt olika uttryck av distriktet.

    Domaine Pech des Aspres i Boutenac, drygt 20 km inåt landet från staden Narbonne, drivs av paret Lydie Hiez och Vincent Viannès sedan 2007. De odlar 16 ha i ett område som klassas som Corbières mest ansedda. Vinerna härifrån är kraftfulla och koncentrerade, med mycket stor fruktmognad, sammetslena tanniner och en hedonistisk, krämig textur. I sortimentet finns flera viner med appellationen Corbières-Boutenac: kommer från ett avgränsat område i Corbières och framställs enligt strängare regler (bl a: endast vissa druvsorter får användas, lägre skördeuttag, längre lagringstid, vinerna ska godkännas av en provningspanel mm). Terroiren i Boutenac består huvudsakligen av sandsten, med bra dränering och djupt rotade stockar. Vissa stockar är över 100 år gamla. Man befinner sig på svagt lutande sluttningar på ca 80 meters höjd med varmt medelhavsklimat. Resultatet blir synnerligen koncentrerade viner.

    [​IMG]

    Abbaye Sainte-Eugénie i Peyriac-de-Mer, ca 10 km söder om Narbonne, drivs sedan 1998 av paret Thibaut och Christine Cazalet. Vingården (25 ha) är ett gammalt nedstängt kloster med anor från tidig medeltid. Tack vare ett mildare kustklimat är vinstilen härifrån svalare och mer finstämd, med egen typicitet. Man befinner sig på ca 120-150 meters höjd på den östra sidan av Massif de Fontfroide, med nordlig samt östlig exponering (mot lagunerna vid medelhavets kust). Terroiren är av kalk-lera. En del av arealen domineras av djup lera, inne i en dal, med färre soltimmar, som ger friskare viner. Den andra delen är östexponerad mot lagunerna med fler soltimmar, och har en magrare kalkhaltig jord, som ger kraftigare viner. Vingården är under ekologisk konvertering sedan 2019.

    [​IMG]

    Båda producenter ligger på var sin sida av bergsområdet Massif de Fontfroide, vilket har avgörande konsekvenser för klimatet och vinstilarna.

    Terroirviner lanserar ett premiumbetonat urval av viner från båda producenter
    :

    Domaine Pech des Aspres "Les Cystes" Corbières 2019 - 169 kr/fl
    80% Carignan (100-åriga stockar), 16% Mourvèdre, 4% Syrah. Alk. 15%. Lagrades till 100% på betongtankar i 18 månader. Buteljerades i april 2021. Ungt, superfin koncentration, mogna körsbär, blåbär, plommon, oliver och lakrits. Sammetslena och behagliga tanniner. Drick nu - 2024 till grillat med medelhavstillbehör, även mustiga korvar, grytor, paëlla, mm.

    Domaine Pech des Aspres "La Petite Nouvelle" Corbières 2019 - 199 kr/fl
    72% Grenache, 28% Syrah. Alk. 15%. Lagrades på betongtank i 9 månader. Grenachepräglat med sprudlande generositet, solmogen frukt, hallon, plommon, mullbär, rostat kaffe, grafitmineralitet. Explosivt och krämigt med sammetslena tanniner, mycket bra längd. Drick nu - 2025 till grillat, lammrätter mm. Endast 2541 buteljer producerades.

    Domaine Pech des Aspres "Farfelu et Loufoque" Corbières-Boutenac 2019 - 235 kr/fl

    60% Mourvèdre, 33% Grenache, 7% Carignan. Skördeuttag: 25 hl/ha. Alk. 15%. Lagrades på betongtank i 12 månader. Mycket stor fruktkoncentration, körsbärslikör, krossade blåbär och björnbär, svartpeppar, anis, kakao, och örter. Stor, tät kropp med sammetslena tanniner, angenäm fruktsötma på avslutet. Drick nu - 2025 till vildsvin, hare, hjort (antingen ugnsrostade eller i gryta), lågtempat högrev, ankbröst, lamm, kraftfulla ostar.

    Domaine Pech des Aspres "l'As des Aspres" Corbières-Boutenac 2019 - 299 kr/fl
    67% Mourvèdre, 18% Carignan, 15% Grenache. Alk. 15%. Skördeuttag: 25 hl/ha. Lagrades i 18 månader, varav 6 månader på betongtank och 12 månader på 100% nya ekfat. Endast 8 fat producerades. Buteljerades i april 2021. Ännu ungt och fatdominerat, vanilj, kanel, kokosnöt, rostat kaffe, koncentrerade mörka bär. Fyllig och tät kropp och ännu något strama, sandkorniga tanniner. Behöver lagras vidare i minst 2 år. Drick 2023-2027 till kraftiga lamm- eller vilträtter, gärna med svamp. Karafferas.

    Abbaye Sainte-Eugénie "Les Sarrasines" Corbières 2018 - 155 kr/fl
    90% Mourvèdre, 10% Carignan. Alk. 13,5%. Skördeuttag: 35 hl/ha. Elegant, svävande bukett, vilda bär, svarta vinbär, plommon, svarta oliver, garrigue. Mjuk attack och fasthet mot slutet. Fräsch framtoning. Drick nu - 2024 till grillat, mustiga rätter av vitt kött, kryddiga korvar, lammkotletter mm. Karafferas.

    Abbaye Sainte-Eugénie "Jeanne Estève" Corbières 2016 - 189 kr/fl
    70% Mourvèdre, 30% Carignan. Alk. 14%. Skördeuttag: 35 hl/ha. Mourvèdre lagrades på 2-3 åriga ekfat i 8 månader, och Grenache lagrades på ståltank. Därefter blandades vinerna och fortsatte lagras på ståltank i ytterligare 6 månader. Komplext, kraftfullt med kryddighet och animalitet, läder, oxblod, humus, stall, plommon, moreller, svarta vinbär, mentol. Strama tanniner och utmärkt fräschör, mineraltouch på avslutet. Drick nu - 2024 till mustiga grytor och vilträtter (t ex hare, vildsvin eller hjort), gärna med svamp. Karafferas. Producerades i 3000 buteljer.

    Vinerna går att beställa flaskvis enligt eget tycke, men 1 blandlåda erbjuds också för varje producent:

    Blandlåda 6 fl - Domaine Pech des Aspres:
    2 fl "Les Cystes" Corbières 2019
    2 fl "La Petite Nouvelle" Corbières 2019
    1 fl "Farfelu et Loufoque" Corbières-Boutenac 2019
    1 fl "l'As des Aspres" Corbières-Boutenac 2019
    Pris: 1270 kr/låda

    Blandåda 6 fl - Abbaye Sainte-Eugénie
    4 fl "Les Sarrasines" Corbières 2018
    2 fl "Jeanne Estève" Corbières 2016
    Pris: 998 kr/låda

    Beställ vinerna på www.terroirviner.com t o m tisdag 25 maj 2021. Nästa leverans 3-11 juni 2021.
     
    Last edited: 17 maj 2021
    MagnusH70 och thunberg gillar detta.

Dela sidan