Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Dessertvin!?

MB2014

Medlem
Middag på fredag och tydligen ska det bli citronmarängpaj till dessert. Vad dricker man till det?
Behöver nog finnas på SB med tanke på den korta framförhållningen.
 
Trådskapare
MB2014

MB2014

Medlem
Tillägg, har ett RadetzkyTrockenbeerenauslese av okänd årgång hemma samt ett par flaskor Markus Molitor Eiswein 1984. Har kanske den senare tillräckligt med syra för att klara desserten?
 

Finewinedude

2024 - Låter saker och ting vara osagt
PS: Ingen aning om prisläget.. så tog något som är enkelt att plocka upp om inte alla närvarande uppskattar vin. (Framförallt dessert).
 
Trådskapare
MB2014

MB2014

Medlem
Prisläget är mindre viktigt. Är lite rädd för att syran från citronen kommer sticka ut med ett dessertvin som är "för" sött. Har faktiskt inte koll på hur syrlig en citronmarängpaj är och lagar den inte själv.
 

Finewinedude

2024 - Låter saker och ting vara osagt
Prisläget är mindre viktigt. Är lite rädd för att syran från citronen kommer sticka ut med ett dessertvin som är "för" sött. Har faktiskt inte koll på hur syrlig en citronmarängpaj är och lagar den inte själv.
Käkade citronpaj för ett tag sen, och valde en Doisy Vedrines 2012.a istället för ett äldre.. Högre syrahalt gjorde att vinet blev riktigt bra som komplement.
 

Håkan

Medlem
Jag skulle skippa vin, tycker inte att citronmarängpaj är någon hit till söta viner. Om du måste ha ett sött vin, ta det med några mandelkakor efter citronmarängpajen.
 

vintomas

Numera lågaktiv bloggare
Ingen som helst risk att pajen är för syrlig om det är ett bra sött vin. Sådana har mycket hög syranivå för att balansera sötman.

Det vanligaste felet vid matchning av (mer eller mindre) söta viner till desserter är att underskatta hur sött vinet behöver vara, om desserten är rejält söt.
 
Toppen