Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Domaine Contat-Grangé - Maranges, Bourgogne

Terroirviner

Leverantör
NY LANSERING: Domaine Contat-Grangé - Maranges, Bourgogne
Nedsatta lanseringspriser t o m 25 augusti 2016

www.terroirviner.com

Man kan välja leveransperiod: 2-9 september / 9-16 september

Yvon och Chantal Contat-Grangé startade sin vinodling i Maranges 1981, helt från noll. De har lyckats etablera sig som en av de bästa vingårdarna i distriktet. Vingården rekommenderas av bl a Bourgogneexperten Clives Coates och har även 1 stjärna i La Revue du Vin de France. Yvon och Chantal har arbetat ekologiskt sedan starten men ansökte om officiell certifiering så sent som 2008 och blev certifierade 2011. Idag odlar de 6,5 ha, framför allt i Maranges och Maranges 1er Cru, men även små plättar i Santenay, regional Bourgogne och Hautes Côtes de Beaune, alla inom en 3 km radie.

Maranges är en ganska okänd region i Bourgogne som förtjänar mer intresse. Distriktet ligger 22 km söder om Beaune, precis väster om Santenay. Det är den sydligaste delen av Côte de Beaune. Vinlägena befinner sig på en sluttning mellan 240-400 meters höjd, med syd- och sydöstlig exponering. Terroiren består av brun kalksten och kalkmärgel. Ca hälften av arealen (7 st climats) klassas som 1er Cru. På senare tid har ambitionsnivån hos enskilda odlare ökat och definitivt placerat Maranges på kartan. Den goda nyheten är att priserna fortfarande är attraktiva.

e9396874-fd27-4d8d-9d53-1ba2407322ab.jpg

Vy över vinlägen i Maranges, 7 juli 2016. På sluttningen finns 7 st 1er Cru. Till höger i bild syns en liten del av grannappellationen Santenay.
© Terroirviner SAS

Hos Yvon och Chantal Contat-Grangé arbetar man med hantverksmässiga metoder: manuell skörd, manuell sortering, vinifiering med 100% naturlig jäst. Vinerna uppfostras på 1-5 år gamla ekfat, vilket ger en fullt balanserad och elegant fatkaraktär. Stilen är matig, kryddig med en solid ryggrad av tanniner som kräver lite lagring för att mjukna. Samtidigt har vinerna en rundhet i munnen tack vare fruktmognaden som ofta är mer driven än i andra Bourgogneappellationer. Vinerna når sin topp efter ca 5 år och kan lagras i minst 10-12.

Vinerna lämpar sig mycket väl att dricka till Boeuf Bourguignon eller till kötträtter med svamp. Perfekt nu under kantarellsäsongen.

Terroirviner lanserar 4 viner (alla röda):

5627ba36-71c0-4017-b5a2-ff83617766ed.jpg


Maranges 2014 - 199 kr (ord. 229 kr): i snitt 45 år gamla stockar från 4 lägen i nedre delen av Maranges. Ännu ungt, djupt i doften. Mix av röda och mörka bär som bärs upp av peppriga och lätt rökiga mineraltoner. Kryddigt och mustigt i munnen, med en härlig volym som utbreder sig i mitten av gommen. Ännu något strama tanniner, kommer att vinna på ett par års ytterligare lagring. Drick nu - 2024 (bäst från 2018).

Maranges 1er Cru Le Clos des Loyères 2014 - 229 kr (ord. 259 kr): ligger på 270-312 meters höjd med lerig kalk ovanpå kalkmärgel. Komplext och mineraliskt, och intressant nog det mest öppna och tillgängliga bland Marangesvinerna i lanseringen. Elegant och intensivt, med djupa mineraliska toner som smyger sig upp till ytan för att tillsammans med mogna bär och kryddor skjutsas på en fräsch mentolström. I munnen finkorniga tanniner och vad man skulle kunna kalla en "supple" struktur. Stor bredd och lång, renrasig avslutning. Drick nu - 2024.

Maranges 1er Cru Les Clos Roussots 2014 - 249 kr (ord. 279 kr): ligger precis öster om Les Loyères, på 258-313 meters höjd. Detta är gårdens fylligaste vin, utan tvekan. Färgen är lite mörkare och tätare. Doften stoltserar med en påtaglig fruktmognad och känns nästan "sydlig" i karaktären, med inslag av viol och kryddor som kan föra tankarna till Rhônedalen. I munnen en rejäl tanninstomme, köttiga och peppriga toner och massor av mörk frukt. Kommer definitivt att vinna på lagring och kräver villkorslöst köttfibrer. Drick nu - 2026 (bäst från 2018).

Santenay "Saint Jean de Narosse" 2013 - 229 kr (ord. 259 kr): ett litet läge på 83 ar i skarp lutning, högt upp i grannappellationen Santenay, mittemot Saint Jean de Narosse kyrka. Detta är lanseringens kanske mest "eleganta" vin. Trots närheten till Maranges har vinerna i Santenay en annorlunda karaktär, den lite lättare jorden ger viner med mycket fin textur, med fördelen att kunna drickas unga. Istället för Maranges typiska peppriga toner finner man här mer blommighet. Vinet är öppet, superelegant med en härlig mix av viol, mörka och röda bär, lakrits och mineralitet. Drick nu - 2020.

Full info om lanseringen och möjlighet att beställa finns på www.terroirviner.com
 
Last edited:
Toppen