Domaine de Vassal petitionen

Diskussion i 'Vin' startad av Aqua Vitae, 29 november 2013.

 1. Aqua Vitae

  Aqua Vitae Medlem

  Har du hört talas om Domaine de Vassal, en av världens största samlingar av vinstockar. Man har mer än 7000 olika druvsorter från mer än 40 länder. Idag är denna samling hotad.

  Läs mer om petitionen via denna länk (en engelsk översättning finns under den franska texten).

  Om du håller med gör som jag och skriv under – så snabbt som möjligt – och hjälp till att rädda Domaine de Vassal.

  Magnus Reuterdahl
   
  Anders Landström och Skumpagne gillar detta.
 2. Skumpagne

  Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

 3. Aqua Vitae

  Aqua Vitae Medlem

 4. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  Jasså är det så samlingen som hör till Montpellier heter. Jag hade just hört talas om den (men inte château-namnet) som världens största referenssamling av druvsorter eller kanske snarare vinrankssorter (det känns inte helt korrekt att säga "druvsorter" om en samling av själva växterna, som inte syftar till att skörda druvor...). I många fall har man väl plockat material just härifrån för att med hjälp av DNA-analyser reda ut förväxlade druvsorter, samma druvsort under olika namn, leta obskyra föräldrar till druvsorter för att reda ut varifrån druvsorter egentligen har uppstått o.s.v. Man har nog kunnat dra mer nytta av sådana här samlingar de senaste ca 15 åren, men de är väl tyvärr inte billiga att hålla igång. Lite absurt dock om det land som ser sig som världsledande på vin inte tycker sig ha råd med befintlig forskningsinstituts-verksamhet kopplad till vin. Kanske inget ställe som vindrickare besöker, men kul för oss som är lite kalenderbitare och tycker det är intressant att läsa om släktskap mellan druvsorter och se hur man i många fall kan avfärda fantasifulla myter om vissa druvsorters ursprung.

  Den stora "Wine Grapes"-boken från förra året har med 1368 vinrankssorter, som var det antal som de hittade som överhuvudtaget användes för kommersiell vinframställning. Så en samling med 7000 sorter innehåller många tusen mer obskyra sorter som nog i flera fall inte finns bevarade på så många flera ställen.
   

Dela sidan