Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Domaine Vayssette - Gaillac

Terroirviner

Leverantör
Domaine Vayssette - Gaillac
Ny lansering på www.terroirviner.com (27 augusti-10 september 2020)

Gaillac-viner är förvånansvärt frånvarande i Sverige idag. Därmed är det extra spännande att kunna lansera viner från det som är ett av Frankrikes äldsta vindistrikt, där vinodlingen anlades under tidig romartid eller eventuellt längre tillbaka. Röda Gaillac-viner är naturligtvis bland de mest lämpade för att matcha specialiteter från sydvästra Frankrike som Cassoulet, Toulousekorv och ankconfit, men parningsmöjligheterna är breda.

Domaine Vayssette har funnits i 3 generationer sedan 1930 och odlar idag 30 ha på "högra banken" i Gaillac, strax norr om staden och floden Tarn. Ca 20 ha odlas i en enda enhet i direkt anslutning till vingården. Landskapet består av små kullar med djup lerig och kalkhaltig jord. Man har en övervägande sydvästlig exponering, vilket förskjuter mognadsprocessen något. Denna del av appellationen är särskilt lämpad för druvan Braucol (Fer Servadou) som här uppnår en synnerligen fin balans och struktur, ofta med en fräsch framtoning. Ett av producentens viner är en 100% Braucol som är särskilt lyckad. Området är även en högborg för vita viner, både torra och söta, på Mauzac m fl druvsorter.

Domaine Vayssette har behållit en tämligen traditionell profil, med många ursprungstypiska viner. Man är certifierad enligt HVE (Haute Valeur Environnementale), vilket garanterar en minimal användning av kemikalier. All skörd är 100% manuell. Man håller nere skördeuttagen genom en kort beskärning, samt en grön skörd under sommaren. Vinifieringen av de röda vinerna sker efter 100% avstjälkning och krossning av druvorna, vilket ökar skalkontakten med musten och gynnar extraktionen. Vinerna macererar ca 18-30 dagar med regelbunden pigeage, man tillför i princip inga jästkulturer (utom om det är absolut nödvändigt), och endast låga sulfitdoser. Lagringen sker på ståltank eller ekfat beroende på cuvéen i 8-14 månader, varefter man filtrerar vinerna mycket lätt innan buteljeringen.

0e560b77-adbb-40ba-91ea-77a4c54aea32.jpg


Terroirviner lanserar 3 röda viner av Domaine Vayssette:

Domaine Vayssette "Tradition" Gaillac Rouge 2018 - 139 kr/fl
Klassisk Gaillac-blandning: 40% Braucol, 30% Syrah, 25% Duras, 5% Merlot, lagrad i 8 månader på ståltank. Alk. 13%. Mörk kulör med lila nyanser. Peppar, lakrits, viol, en touch kakao, släpper sakta fram svarta vinbär, björnbär och hallon. Medelfyllig med polerade tanniner. Fräscht avslut tack vare en mycket angenäm fruktsyra. Vinet saknar inte kraft. Perfekt till grytor, cassoulet, kryddiga korvar, mm. Kan lagras 4-5 år.

Domaine Vayssette "Les Jardins de Thibault" Braucol Gaillac Rouge 2018 - 169 kr/fl
100% Braucol, lagrad i 10 månader på ståltank. Alk. 13,5%. Renrasig med inslag av crème de cassis, björnbär, anis, svarta oliver, mörk chocklad och kritig mineral. En mycket angenäm kärv touch av bitter chocklad och mint. Drygt medelfyllig med tighta men finvävda tanniner, angenäm fruktsyra. Prova till ankbröst eller oxfilé med rodvinssås, ankconfit, ostar (t ex Cantal) mm. Ett klockrent exempel på hur bra en Braucol kan prestera, helt utan sällskap av andra druvor. Kan lagras 7-8 år.

Domaine Vayssette "Cuvée Léa" Gaillac Rouge 2017 - 195 kr/fl
50% Braucol, 50% Syrah, lagrad i 12 månader på ekfat, varav 1/3 nya fat. Alk. 14%. Toppvinet, med mer av allt: kropp, tanniner, fruktsyra, i ett synnerligen balanserat, elegant utförande. Stor fruktmognad med inslag av svarta vinbär, surkörsbär, och intensiv kryddighet av kanel, peppar, nötter, rökighet och vanilj. Ännu tighta tanniner, men väldigt finvävda. Salivretande fräschör på avslutet med en touch mineralitet. Prova till vilt, t ex hjort eller vildsvin, gärna med karjohansvamp, fylld unganka i ugn, stekar, mm. Kan lagras i ca 10 år.

Beställ vinerna flaskvis i valfri mängd eller välj blandlådan om 6 fl. Beställs i onlinebutiken på www.terroirviner.com.

Blandlådan innehåller:
1 fl "Tradition" Gaillac Rouge 2018
2 fl "Les Jardins de Thibault" Braucol Gaillac Rouge 2018
3 fl "Cuvée Léa" Gaillac Rouge 2017
Pris: 1062 kr/låda

Till sist: det går även att beställa Domaine Vayssette "Cuvée Maxime" Gaillac Vendanges Tardives 2014 eller 2016.
Detta är ett sött vin gjort på 70% Loin de l'Oeil, 30% Muscadelle. Druvorna genomgår en s k "passerillage sur souche", dvs druvklasarna hängs på vinrankornas ståltrådar vid skörd, där de sakta uttorkas av ventilationen. Vinifieringen sker på ekfat. Cuvée Maxime klassas som ett toppvin bland söta viner i Gaillac, med få konkurrenter som kan mäta sig. Restsötman ligger på ca 180-200 gr/l och balanseras av en påtaglig friskhet. Smakprofilen har inslag av tropisk frukt, ananas, citron, kvittenfrukt, vanilj, honung mm, och längden är av episka mått. Vinet är utmärkt till foie gras, Roquefort eller desserter.
-Cuvée Maxime 2014. 190 gr/l restsocker. Belönades med 2 stjärnor i Guide Hachette 2017.
-Cuvée Maxime 2016. 180 gr/l restsocker. Belönades med 2 stjärnor samt "Coup de Coeur" i Guide Hachette 2019.
Pris: 245 kr (75 cl) eller 195 kr (50 cl). OBS att dessa 2 viner ej finns i onlinebutiken, beställs per mejl till info@terroirviner.com.
 
Last edited:
Toppen