Jimmy Forsman
I det stora hela tämligen meh...
[Edit: kanske borde ha skrivit DOC-Bordeaux istället för AOC, men orkar inte ändra.]
Under den korta, om än upplevt längre, tid som forumet var nere så skickades ut en blänkare om att familjen Guinaudeau väljer att lämna AOC-systemet i Pomerol då de anser att de strikta reglerna inte tillåter nog möjligheter att anpassa odlingen inför (gissningsvis endast en av anledningarna) pågående klimatförändringar.
En del har skrivits om detta av bland annat Jane Anson, det har genererat en egen diskussionstråd på reddit, Jancis nämner det också. En utökad googling genererar säkert fler resultat.
Oavsett om du tror på framtida klimatkaos eller är tror att vaccin ger autism och att människans aktiviterter inte haft någon inverkan på det globala klimatet, är det svårt att bortse från det faktum att kommersiella intressen börjar anpassa sig för förändrade omständigheter kring möjligheterna för den egna verksamheten. Uppenbarligen har någonting skett med möjligheterna att odla druvor och producera vin i Bordeaux, inte minst – uppenbarligen – i Pomerol vilket gör att vissa anser att drastiska metoder måste tas till.
Nu är jag inte längre speciellt insatt i vinbranschen generellt. Men det är väl tämligen välkänt att Bordeaux länge har varit ett av världens största vinproducerande regioner bortom de stora "Grand Vins", som har en massiv produktion av enklare viner som tidigare har haft en närvaro över hela världen. Förändringar i konsumtionsmönster, ekonomisk politik och inflation- och kostnadsökningar påverkar naturligtvis dessa små- oc medelstora producenter mer än andra. Ett tecken på detta kan märkas på vårt eget monopol där en ovanligt stor mängd ovanligt gamla och ännu mer ovanligt "prisvärda" [denna mentala spya till ord] besöker hyllorna. Många små producenter – eller kanske mer troligt/även mindre/medelstora negocer säljer uppenbarligen sitt överskott och lager av äldre "standardviner" billigt just nu.
Konsumtionsmönster förändras också, vilket vi vet. Ungdomar dricker mindre, nyrekryteringen till "fancyvindrickande" kan jag inte uttala mig om, men det känns spontant att den inte motsvarar de av oss som dör av. Bortsett från bland de som inte behöver tänka på sådana petitesser som pengar, såklart.
En stillsam fundering måste dock ske utifrån detta. Vad kommer att hända i framtiden? Låt oss fnula, fundera och spekulera.
En tanke som slagit mig, vilken kan erbjuda en intressant tanke för de som är dogmatiska kapitalister och som anser att den starka överlever inom företagandet är den logiska slutledningen – kapitalistisk monopol (vilket vi ser utvecklas inom finewines-segmentet med konglomerat som LVMH och andra som äger en allt större koncentration av starka varumärken). Resultatet blir då en allt mindre flora av vad vi vinälskare älskar, det vill säga fyndvinerna. En intressant parallell kan här göras till mikrobryggeriboomen för ett antal år sedan. När den branschen krisade så svepte de stora in, köpte småbryggerna och tog produktionskapaciteten och behöll intressanta varumärken. Resten stängdes ned för att skydda de egna varumärkena och intressena. Vi kommer sannolikt att se en liknande konsolidering i Bx och även andra vinregioner runt om i världen.
I samband med att det blir varmare och svårare att odla så kommer det också att bli svårare att upprätthålla intresset hos den yngre generationen att ta över de små familjeegendomar som varit små guldkorn. Kids vill alltid framåt och jag har svårt att se hur denna föränderliga och just nu svåra värld kommer att locka fler unga att fortsätta med någonting så pass osäkert – speciellt som det inte ser ut som att världen kommer att räta upp sig och gamla marknader komma tillbaka inom överskådlig framtid. [Ett annat av problemen för just Bx är såklart att produktionen ökade så massivt när Kina klev in i spelet, en inte oäven del av områdets överskott av produktion har historiskt kunnat knytas till Kinas minskade konsumtion av franska viner, men det är något som borde ha faktorerats in vid det här laget, åtminstone delvis.]
Det kommer att bli svårare att producera vin. De hysteriska glädjeropen över den svenska vinboomen har en baksida. Naturligtivs kommer de klassiska intresseorganisationerna, däribland AOC (även om grodätarna historiskt visat sig märkligt oflexibla) att anpassa sig. Men hur? Och kommer allt verkligen att vara som det alltid har varit efteråt för de stockkonservativa finewineskonsumenterna? Jag ser anpassningsproblem vid horisonten.
Oavsett var en står så känns det allt mer uppenbart att förändringar kommer att ske, och det snabbare än vi tror.
Vad tror du?
Under den korta, om än upplevt längre, tid som forumet var nere så skickades ut en blänkare om att familjen Guinaudeau väljer att lämna AOC-systemet i Pomerol då de anser att de strikta reglerna inte tillåter nog möjligheter att anpassa odlingen inför (gissningsvis endast en av anledningarna) pågående klimatförändringar.
En del har skrivits om detta av bland annat Jane Anson, det har genererat en egen diskussionstråd på reddit, Jancis nämner det också. En utökad googling genererar säkert fler resultat.
Oavsett om du tror på framtida klimatkaos eller är tror att vaccin ger autism och att människans aktiviterter inte haft någon inverkan på det globala klimatet, är det svårt att bortse från det faktum att kommersiella intressen börjar anpassa sig för förändrade omständigheter kring möjligheterna för den egna verksamheten. Uppenbarligen har någonting skett med möjligheterna att odla druvor och producera vin i Bordeaux, inte minst – uppenbarligen – i Pomerol vilket gör att vissa anser att drastiska metoder måste tas till.
Nu är jag inte längre speciellt insatt i vinbranschen generellt. Men det är väl tämligen välkänt att Bordeaux länge har varit ett av världens största vinproducerande regioner bortom de stora "Grand Vins", som har en massiv produktion av enklare viner som tidigare har haft en närvaro över hela världen. Förändringar i konsumtionsmönster, ekonomisk politik och inflation- och kostnadsökningar påverkar naturligtvis dessa små- oc medelstora producenter mer än andra. Ett tecken på detta kan märkas på vårt eget monopol där en ovanligt stor mängd ovanligt gamla och ännu mer ovanligt "prisvärda" [denna mentala spya till ord] besöker hyllorna. Många små producenter – eller kanske mer troligt/även mindre/medelstora negocer säljer uppenbarligen sitt överskott och lager av äldre "standardviner" billigt just nu.
Konsumtionsmönster förändras också, vilket vi vet. Ungdomar dricker mindre, nyrekryteringen till "fancyvindrickande" kan jag inte uttala mig om, men det känns spontant att den inte motsvarar de av oss som dör av. Bortsett från bland de som inte behöver tänka på sådana petitesser som pengar, såklart.
En stillsam fundering måste dock ske utifrån detta. Vad kommer att hända i framtiden? Låt oss fnula, fundera och spekulera.
En tanke som slagit mig, vilken kan erbjuda en intressant tanke för de som är dogmatiska kapitalister och som anser att den starka överlever inom företagandet är den logiska slutledningen – kapitalistisk monopol (vilket vi ser utvecklas inom finewines-segmentet med konglomerat som LVMH och andra som äger en allt större koncentration av starka varumärken). Resultatet blir då en allt mindre flora av vad vi vinälskare älskar, det vill säga fyndvinerna. En intressant parallell kan här göras till mikrobryggeriboomen för ett antal år sedan. När den branschen krisade så svepte de stora in, köpte småbryggerna och tog produktionskapaciteten och behöll intressanta varumärken. Resten stängdes ned för att skydda de egna varumärkena och intressena. Vi kommer sannolikt att se en liknande konsolidering i Bx och även andra vinregioner runt om i världen.
I samband med att det blir varmare och svårare att odla så kommer det också att bli svårare att upprätthålla intresset hos den yngre generationen att ta över de små familjeegendomar som varit små guldkorn. Kids vill alltid framåt och jag har svårt att se hur denna föränderliga och just nu svåra värld kommer att locka fler unga att fortsätta med någonting så pass osäkert – speciellt som det inte ser ut som att världen kommer att räta upp sig och gamla marknader komma tillbaka inom överskådlig framtid. [Ett annat av problemen för just Bx är såklart att produktionen ökade så massivt när Kina klev in i spelet, en inte oäven del av områdets överskott av produktion har historiskt kunnat knytas till Kinas minskade konsumtion av franska viner, men det är något som borde ha faktorerats in vid det här laget, åtminstone delvis.]
Det kommer att bli svårare att producera vin. De hysteriska glädjeropen över den svenska vinboomen har en baksida. Naturligtivs kommer de klassiska intresseorganisationerna, däribland AOC (även om grodätarna historiskt visat sig märkligt oflexibla) att anpassa sig. Men hur? Och kommer allt verkligen att vara som det alltid har varit efteråt för de stockkonservativa finewineskonsumenterna? Jag ser anpassningsproblem vid horisonten.
Oavsett var en står så känns det allt mer uppenbart att förändringar kommer att ske, och det snabbare än vi tror.
Vad tror du?
Last edited: