Era bästa budgetvin? (<150kr)

Diskussion i 'Vin' startad av Krabban, 7 januari 2019.

 1. Krabban

  Krabban Medlem

  Ibland vill man ju ha några säkra budgetvin att sörpla när man mest vill ha något trevligt i glaset. Eller om en bekant vill ha vintips och de inte riktigt ser poängen att lägga hundratalskronor på vin.

  Så - vilka är egentligen era bästa tips under 150kr?

  Jag har 4:

  1) https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/mcmanis-652001 McManis Petite Syrah - perfekt om man kanske ska ha grillfest och inte vill dra fram allt för dyra viner som ändå kanske inte uppskattas.
  2) https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/de-bortoli-640301 De Bortoli Riesling/Gewurztraminer - billigaste vinet jag köpt tror jag faktiskt - och funkar utmärkt till lite starka nudlar eller kinesiska dumplings med chiliolja. Självklart ingen stor upplevelse, men lättklunkat till asiatiskt.
  3) https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/kings-bay-7373801 - Trevligt till lite meze, typ tabbouleh och falafel, eller annan mat med mycket örter.
  4) https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/langhe-7327901 finfint pasta/pizzavin om man inte vill göra det för komplicerat.
   
  Last edited: 7 januari 2019
  Jos, David Olofsson, Omar Khayyam och 3 andra gillar detta.
 2. Tomas Lindblom

  Tomas Lindblom fd Deppodi Moderator

  Louis M Martini cabernet sauvignon 2015 sonoma county finns på bolaget för 149kr
   
 3. Jonas Sand

  Jonas Sand Medlem

  Jurtschitsch Riesling 2016 för 149 gillar jag. Friskt och straight forward på något vis. Inte det största av viner men schysst ”smutta på en sommarkväll”-vin.

  Chiara Condello (149 kr) från en av höstens småsläpp föll mig i smaken. Om det vinet rådde lite delade meningar om jag minns rätt.
   
  Omar Khayyam och jrick gillar detta.
 4. Omar Khayyam

  Omar Khayyam Medlem

  gillar Loxarel a Pel Classic Penedes Brut Nature Reserva för 99 kr får du ett bubbel som är torrt och friskt men med viss komplexitet och som passar utmärkt som aperitif eller till enklare tapas.
   
  jrick och Gradin gillar detta.
 5. Jonas Fajers

  Jonas Fajers Medlem

  Omar Khayyam gillar detta.
 6. Magikern

  Magikern Medlem

  Casa Rojo Macho Man monastrell är det tveklöst bästa röda budgetvinet jag provat. Vet inte om man kan beställa det (som kolli) på vårt ärade monopol längre dock
   
  Omar Khayyam gillar detta.
 7. Slavi

  Slavi Medlem

  2016 Fonterutolli (32229) för 139 kr om du gillar chianti.
   
  Omar Khayyam och Bastardo gillar detta.
 8. HerrMelin

  HerrMelin Medlem

  Omar Khayyam gillar detta.
 9. Pnilsson76

  Pnilsson76 Medlem

  Omar Khayyam och Fredrik L gillar detta.
 10. DUser

  DUser Medlem

  Lite återupprepningar men gillar ämnet:

  E. guigal CdR
  Brancaia TRE
  Villa Cavallo
  (ej druckit nuvarande årgång men du får ganska många lagringsår och förvånansvärt mycket nyans i glaset för pengarna, jag skulle ej karaffera)
  Fonterutoli

  Tycker även Barbera generellt kan ge rätt mycket för pengarna i lägen där man ska slunga ut en lättillgänglig upplevelse till många människor, typ en fest/stor samling. Den där Enzo Bartoli-barberan tycker jag exempelvis ger mycket för 120kr även om man känner sig lite lurad av konceptet (enzo bartoli).
   
  chambertin och Omar Khayyam gillar detta.
 11. Magnus L

  Magnus L urydhtfilgukj

  Dehesa la Granja
   
  Omar Khayyam, schwrimpf, Silex och 2 andra gillar detta.
 12. thunberg

  thunberg Flaskfantast Moderator

  Villa Antinori
   
  Bastardo och Omar Khayyam gillar detta.
 13. petterkalle

  petterkalle It´s just wine, drink it

  Omar Khayyam gillar detta.
 14. Bastardo

  Bastardo Medlem

  Mina röda val:
  2016 Delas Saint-Esprit Côtes-du-Rhône 99 kr
  2015 Rubesco Lungarotti 99 kr
  2016 Château de Saint Cosme 119 kr
   
  Omar Khayyam och MagnusH70 gillar detta.
 15. Bastardo

  Bastardo Medlem

  Det var ett tips som heter duga! :) Ska tas med i beräkningar.
  Fått bra recension bl.a. hos winemag.com/ Jag litar ganska mycket på de. Finns en hel del duktig folk där. ;) Många med MW, det ger lite respekt.
   
  Last edited: 9 januari 2019
  sunqan och Wintermute gillar detta.
 16. sunqan

  sunqan Vinös

  Se upp bara - det finns en sonoma cab för 149 och en napa cab för 295
   
  Bastardo och Wintermute gillar detta.
 17. kimnyblom

  kimnyblom Medlem

  Provade Mauro Marengo ”Falun” idag. Nebbiolo från Novello, 99kr för en pava i bs på bolaget. Magnum för 229kr eller dubbelmagnum för 549kr.

  Årgångslös budget Nebbiolo på ståltank från en för mig okänd producent. Lite av en chansning när man klickade hem ett gäng pavor men är man born and raised i Falun så är det ju svårt att låta bli..

  Detta var ju ändå ganska bra!! Lingon, Läder, nypon, tobak på näsan. Lätt med hög syra i munnen. Lite röd frukt och florala toner. Ganska straight forward med rena smaker. Ingen ek i detta men man saknar inte det. Fina tanniner, inte tuggigt men de finns där och gör sig påminda på ett bra sätt. Saknar lite frukt och koncentration men för pengen man betalar tycker jag det är super!!

  I kategorin budgetvin måste man ändå lägga in en rekommendation här.
   
  HAO, Gomseglet, Adamanko och 4 andra gillar detta.
 18. gece

  gece Man vänjer sig.

  Jag känner precis igen känslan. Man förväntar sig något halvdassigt men får något hyggligt och just då blir det så rätt. "Sedan står man bara där med händerna i sidan och ett flin på läpparna utbristandes: jävlar vad hyfsat!"
   
  Gomseglet, kimnyblom och Adamanko gillar detta.
 19. Adamanko

  Adamanko Medlem

 20. Omar Khayyam

  Omar Khayyam Medlem

  https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/cacique-maravilla-241801

  för 99 kronor får du en chilenare som är något helt annat än vad man vanligen brukar förknippa med sydamerikanska rödviner (ekade fruktbomber) - detta är spännande och ett väldigt lätt rödvin. Har bara provat denna på systembolagets provning förra året och var inne och letade efter den nu på mitt lokala bolag, där var den slut men såg att den finns på 30 andra bolag runt om. Någon som provat?

  Såg att de hade korrigerat den felaktiga uppgiften om alkoholhalten nu också @Poussard (som uppmärksamt hade noterat att det stod 15 % alkohol även på producentens hemsida).

  Återanvänder en länk till Jon Bonnés hype-artikel av vinstilen pipeno och druvan Pais: https://punchdrink.com/articles/new-chile-wines-insiders-guide-chilean-wine-renaissance-essential/

  Också intressant: från samma producent ett orangevin (tror jag: heter Cacique Maravilla Vino Naranja) i små partier 15 februari för 139 kr. Är ju inom ramen för denna tråds definition.
   
  Daniel B, Tomas Lindblom, Poussard och 1 annan gillar detta.

Dela sidan