Esperanto

Diskussion i 'Mat & Dryck, Restaurangbesök' startad av Starfood Scout, 5 juni 2012.

 1. En kort sammanfattning av en mycket bra middag på Esperanto för en månad sedan. Esperanto serverar mat i världsklass och förtjänar absolut att få två stjärnor av Guide Michelin. Råvarorna håller mycket kvalitet och smakkombinationerna är fantastiska. Och allt är mycket gott. Bland höjdpunkterna kan nämnas torsklameller med beurre blanc smaksatt av rökt mussla samt friterat torskskinn. Lysande är även en rätt med hackat ostron, stenbitsrom, tapioka och ärtor i örtjuice som ackompanjeras av en sorbet på ostron och pepparrot. Servicen är mycket professionell samtidigt som den är avslappnad. En Domaine Leflaive 1er cru Clavoillon 2006 var ljuvlig, trots årgången, till torsklamellerna. Ännu bättre var en 2007 Robert Groffier Chambolle-Musigny 1er cru Les Amoureuses. En utförligare beskrivning finns på bloggen
  http://starfoodscout.wordpress.com/2012 ... nto/
   
 2. Elvis

  Elvis Medlem

  SV: Esperanto

  Jag tycker också att Esperanto är bra men tycker inte att de är värda mer än den stjärna de har. Jag tror att det är större sannolikhet att de tappar sin stjärna än att de får en till.
   
  StefanAkiko gillar detta.
 3. SV: Esperanto

  Varför anser du att sannolikheten är större att de tappar sin stjärna än att de får två stjärnor?
   
 4. Elvis

  Elvis Medlem

  SV: Esperanto

  Även om Stockholms alla Michelinkrogar är bra och förtjänar sina stjärnor så tycker jag att Esperanto tillhör de svagare. Esperanto är inte i närheten av Mathias Dahlgren och Frantzén-Lindeberg, till exempel. Och om jag jämför med tvåstjärniga krogar i exempelvis London (där jag varit på några stycken) så är inte Esperanto på tillräcklig hög nivå heller.
   
  StefanAkiko gillar detta.
 5. Jos

  Jos Medlem

  SV: Esperanto

  Själv tycker jag att Frantzen är enda krogen som är vassare än Esperanto i Sverige. Dahlgren är ju kanon men jag vettetusan om jag tycker det var så fantastiskt att det är 2 stjärnor.
   
 6. Elvis

  Elvis Medlem

  SV: Esperanto

  Om jag satte stjärnor skulle Frantzén-Lindeberg ha tre, Mathias Dahlgren två, alla nuvarande enstjärnor i Stockholm skulle få behålla sin och Gastrologik+Operakällaren skulle få varsin. Om Gastrologik håller stilen så skulle de kunna få en andra stjärna så småningom.
   
 7. Segol

  Segol Medlem

  SV: Esperanto

  Apropå Operakällaren även om tråden handlar om Esperanto... Jag var på Operakällaren härom dagen och blev inte imponerad.
  Miljön är härlig och servicen var riktigt bra! Personalen var väldigt uppmärksam men ändå avslappnad och utan att vara påträngande men maten var tyvärr inte av samma klass.
  Vi var ett sällskap på fyra där ingen var rakt igenom nöjd med maten. Som jämförelse var jag på F12 alldeles nyligen och maten där var klasser bättre.
   
 8. Elvis

  Elvis Medlem

  SV: Esperanto

  När jag var på Operakällaren i höstas tyckte jag att maten var riktigt bra, men jag håller med om att den inte är på F12:s nivå.
   
 9. SV: Esperanto

  Esperanto har öppnat upp en sommarsalong där de serverar lite "enklare" rätter än i matsalen. Till skillnad från matsalen som bara har avsmakningsmenyer väljer man i sommarsalongen fritt mellan ca sju olika rätter. Maten är förvisso inte lika avancerad som i matsalen det är fortfarande mat på hög nivå. De serverar bl.a. en av Stockholms godaste korvar gjord av svensk Wagyu.

  http://starfoodscout.wordpress.com/2012 ... marsalong/
   
 10. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  Besökte som en del av er vet Esperanto i lördags. Första gången där, inte sista. Tog deras 6-rättersmeny som för mig var helt perfekt. Först serverades ett antal smårätter följt av menyn så totalt spenderade vi ca 4.5 timmar vid bordet. Rekommenderar Esperanto vilken klart är en av Stockholms bättre restauranger.

  Meny
  Nyligen bakad silkestofu med karamelliserad blomkål och gammal soja
  Konserverad äggula med kycklingkex och löjrom
  Gös i sockertång med vispad vattenkrasse
  Rökig Shiitake med torkad svartrot och tryffel
  Rådjur stekt i vinbärsblad med broccoli och kålrabbiblast
  Pumpa, havtorn och yoghurt


  Dryck, ja vi drack även lite. Alla vinerna dekanterades och att ha en sommelier av Sören Polonius klass är inte fel. För en vinälskare så ger det så mycket mer. Att ge förslag om att dekantera både Champagne och Bourgogne visar på kunskap och intresse. Allt kombinerat med djup vetskap om vinerna på listan. Stort plus.

  Jerome Prevost La Closerie Les Beguines. Vet inte degorgeringsdatum på denna flaska men upplevde vinet som betydligt mer volymiöst än de jag druckit tidigare. En mycket bra vin som ger skam till Pinot Meuniers belackare. Vann absolut på dekantering.


  2009 Marie-Courtin Efflorescence
  . Courtin är lite av en doldis men för de av er som ännu inte provat, dags nu. Betydligt stramare och mer finlemmat jämfört med Prevosten men samtdigt mer nyanser och en skön struktur. Absolut ett vin för källaren eller som här, en försiktigt dekantering.

  2010 Domaine Anne Gros Echezeaux Les Loachausses. Läst lite blandade synpunkter på det här vinet och tror att de som varit mer reserverade helt enkelt inte fick vinet korrekt serverat. Korrekt, vilket inte är “korrekt” är i det här fallet dekanterat och en något högre temperatur. Pepprig näsa men tydligt pinotdofter. Svalt, elegant och återhållsamt. Fortsätter att växa under den tid det serveras. Syradrivet, vilket kan vara en anledning till att jag gillar vinet så pass mycket. Drick nu eller låt ligga ett tag. Risken att det går in i en tunnel lär finnas där.

  Som jag skrev, genomgående högt betyg till Esperanto. Bra smaker, gediget arbete i köket och kvalitet på råvarorna. Det ska det naturligtvis vara med det priset men det finns en kärlek till vad de gör och jag tycker att det går igenom i allt, från mat, via vin till personalen. Om jag skulle önska något så är det ordentligt kaffe. Det finns en trend idag att kaffe ska vara något annat. Man söker nya smaker och vi fick en längre utläggning om kaffet och det bryggdes via en lite omständlig process vid bordet. Men, jag vill ha en espresso efter maten. Här är jag simpel helt enkelt. Dock, det var inget som gav en större plump i protokollet.

  PS. En detalj, upptäckte, väl hemma ett fel på notan. Ett kort mail, och jag fick en snabb korrigering med ursäkter. Det ökade på mitt mycket positiva intryck.
  PS2. Inga bilder ala @StefanAkiko men väl ett asiatiskt tema.
   
  StefanAkiko, MartinE, Erik Nordin och 6 andra gillar detta.
 11. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Hade gärna avnjutit några bilder...
   
  Sörplarn och magnum gillar detta.
 12. gece

  gece Man vänjer sig.

  På Esperanto ska man väl ändå dricka te istället för kaffe? :)
   
  kayaker gillar detta.
 13. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  Troligen, men jag vill ha Espresso. Te dricker man klockan två på eftermiddagen :)
   
  KockJohan och Per Stade gillar detta.
 14. MartinE

  MartinE Medlem

  Esperanto är fantastiskt! Definitivt topp 3 bland Stockholms restauranger. Av dem jag varit på, vill säga... :)
   
  mad dog mikey och Anders Landström gillar detta.
 15. Jos

  Jos Medlem

  Ska dit och äta och klurar lite på vinlistan för att se om det finns något kul att beställa. Nån som direkt ser något guldkorn? :)
   

  Bifogade filer:

 16. Kostjan

  Kostjan Mot bättre vetande

  Jerome Prevost 2010 tog jag på senaste besök och körde någon röd Pinot på glas som stöd under kötträtten.
  Sen tycker jag det är bra priser på Raveneau.
   
  Jos gillar detta.
 17. Jos

  Jos Medlem

  Exakt, Raveneau var det första jag tänkte. Sen ok priser på några röda Bourgogne
   
 18. Silex

  Silex Medlem

  Av champagnerna tycker jag Roses de Jeanne 2006 ”La Haute Lemble” ser intressant ut (svår att få tag på, bra omdömen överlag) och kanske även Vouette & Sorbée Fidèle 2010 (dock ung). Av de vita så tycker jag Raveneau sticker ut med riktigt bra pris. På röda sidan var det svårare, men tycker ändå Aldo Conterno Barolo Cicala 2001 kunde vara ett alternativ.
   
  Jos och MartinE gillar detta.
 19. Jos

  Jos Medlem

  Insåg att jag blandade ihop med vinlistan från Gastrologik som hade klart större utbud av Raveneau. Men har hittat en del intressant. Bourgogne Aligoté -08 från Maison Leroy och Barolo Stefano -07 från Mascarello... och Savigny Les Beaunes 1er cru -10 från Anne Gros... och även Bourgogne Blanc och Bourgugne Rouge -00/-99 från Maison Leroy mfl känns ju som möjliga val :)
   
 20. Jos

  Jos Medlem

  Måste medela att Esperanto är magiskt bra. De levererade en helhet som slår det mesta jag varit med om inklusive två trestjärniga ställen. Helt galet att de bara har en stjärna.
   
  Teddy Thompson, MartinE, gece och 3 andra gillar detta.

Dela sidan