Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Fem år av finewines.se

Jimmy Forsman

Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot.
Fem år.

Vem kunde tro det.

Fem år, speciellt online, är en hel evighet. Finewines.se föddes ur frustration. Frustration över vinkulturen i Sverige. Frustration över Systembolagets urusla utbud av kvalitetsviner. Frustration över vinskribenter som pratade om prisvärdhet som om det var samma som kvalitet. Frustration över att alla inte delade min vision och mina värderingar om och kring vin.

Jag var yngre då. Och mer idealistisk.

Min introduktion in i vinvärlden skedde genom ett elddop i början av tvåtusentalet. Fan, det är över 10år sedan, helt galet. Jag började på vinkällaren Grappe i september 2001. Direkt från en sommar som kock på Saltoluokta fjällstation. Jag hade gått ut Grythyttan i maj samma år och hade egentligen inte någon aning om var jag var på väg. Det enda jag visste var att jag ville jobba med vin. Tidigare på året hade jag varit på en intervju hos dåvarande Systembolaget Restaurangpartner. Jag tackar min lyckliga stjärna att jag inte fick det jobbet.

Istället landade jag den föga glamorösa tjänsten som kökssommelier på Grappe. En tjänst som innebar att jag, förutom att packa upp, registrera in och servera vin, skulle värma upp Grappes (ö)kända köttgryta. Och två gånger i veckan städa vinkällaren.

Vad gör man inte för ett vinintresse?

Någon vecka in i min anställning på Grappe fick jag prova min första mogna bourgogne, en sagolik La Tâche 1955, och någonting gick sönder i mig. Jag hade aldrig förstått att vin kunde smaka så. Jag var fast, och det var början på en fantastisk tid.

Varje eftermiddag radade vi upp kvällens flaskor i vinrummet på Grevgatan 3. Dekanterade, provade av, satte provningsordning och pysslade allmänt. Jag älskade den biten. Jag blir än idag lugn av att hantera vinflaskor. Jag lärde känna människor jag fortfarande umgås med. Speciellt Pelle, Krug88, som fungerade som ett nav. Han har en fantastisk förmåga att knyta vinnördar till sig. Han hade precis gått klart sin sommelierutbildning på Restaurangakademien och vi fann varandra ganska omgående. Vi älskade båda vin och tyckte att det var sjukt spännande. Om jag dekanterade någonting som jag tyckte att han borde prova så skickade jag ett sms och han kom inspringande några minuter senare och provade av vinerna innan han sprang vidare till jobbet.

Vi var som små barn i en godisbutik.

Efter tre år av Grappe och en värld dominerad av klassiska vinländer, regioner och viner så var det dags att gå vidare till Nordic Light Hotel och en källare med uteslutande amerikanska viner. En ny värld öppnade sig. En värld fylld av viner som var omedelbart insmickrande. Jag lärde mig mycket om nya världen och dess viner under den här tiden och fick möjligheten att prova galna viner, fullkomligt galna. Och jag hade möjlighet att dela det med min egen grupp av galningar.

Vi var fortsatt som barn i en godisbutik. Inte längre riktigt lika små dock.

I september 2007 hade jag precis slutat på Nordic Light Hotel och var frustrerad över utbudet av platser där likasinnade kunde diskutera kvalitetsviner online. Det fanns helt enkelt inte någon plats för diskussioner om riktiga viner i Sverige. Munskänkarnas Lundaavdelning hade ett forum, men det var meningslöst. Och Sveriges då största vinforum, vinklubben, pratade i princip uteslutande om ”billigt skit”.

Marknaden var mogen för någonting nytt och adressen finewines.se var ledig. Det var inte mycket att prata om. Adressen registrerades och webbhotell införskaffades. Ett forum sattes upp av en mycket motvillig lillebror och jag började en kampanj för att locka besökare till det nya forumet, finewines.se.

Kampanjen bestod i att gå in på vinklubben och vara dryg. Ser ni hur barnsligheten går som en röd tråd igenom finewines.se?

En del kampanjande skedde också på det ökända forumet Flashback. Flashback var för övrigt den modell som finewines.se skapades efter. Jag tror att reglerna fortfarande är direktkopierade från Flashback. Målsättningen var att skapa ett levande diskussionsforum, där inget var tabu (förutom skitviner såklart), där ingenting raderas eller tas bort. För den som inte tror mig och som vill ha ett gott skratt så finns det några strofer fyllepoesi av undertecknad att finna på forumet. Det är bara att leta.

Inledningsvis var forumet som en stor ungdomsgård. Det pladdrades hej vilt och trådarna var mer off- än on-topic. Det var en fantastiskt rolig tid människor hittade hit på eget bevåg och jag tror att känslan av att ha hittat en flock likasinnade puckon gjorde barn av oss alla.
En del av de som var med från början är fortfarande kvar, andra har försvunnit och nya har tillkommit. Vi har idag läsare och medlemmar från Sverige, Norge, Danmark, Polen och våra exilvänner i Asien. Ju fler desto bättre.

För ett par år sedan kände jag att någonting hände med forumet. Plötsligt blev vi vuxna. Tramsandet avtog och diskussionerna blev mer strukturerade, fokuserade och initierade. Som forum hittade vi vår ton.

Grattis. Nu är vi vuxna, det är nu vi kan ta det här vidare och göra det ännu bättre.

Eller, jag skriver ”vi”. Jag borde skriva ni.

Själv är jag väldig inaktiv på forumet nu för tiden. Ett arbete på vinfirma där vin förvandlades till inpriser och utpriser i exceldokument sög musten och passionen ur mig. Men jag jobbar mig så sakteliga tillbaka

I dag är det Anders Landström som rattar forumet med stöd av Jonas (Elvis).
Under de första fem åren har vi sett hur Systembolaget har fått konkurrens av lagliga alternativ från andra EU-länder. Vi har sett hur vinskribenternas prisvärdhetsiver har mattats av i och med att andra källor till information om produkten blivit tillgängliga, vi har sett hur små och specialiserade vinimportörer har gett sig in i matchen, några av dem finns till och med här på forumet.

Vilken värld kommer finewines.se att verka i om ytterligare fem år?

Låt oss tillsammans bevara barnsligheten, nyfikenheten och passionen för vin, mat och restaurang. Tre saker som är viktiga och så intimt sammankopplade. Det är vad som skapar upplevelser och minnen. Och det är vad finewines.se handlar om.

Många tack för att ni alla gör forumet till vad det är.

Med vänliga hälsningar,

Jimmy Forsman
 
Trådskapare
Jimmy Forsman

Jimmy Forsman

Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot.
SV: Fem år av finewines.se

Jag ber om ursäkt för ett långt inlägg. Jag började sitta och knåpa på det här inlägget och kunde inte riktigt stoppa mig själv.


Ni användare får gärna fylla på med egna reflektioner om forumet, hur det har påverkat er; positivt och negativt (CH), och vi hör gärna era tankar om hur vi tar forumet vidare in i framtiden.


Vi vill naturligtvis att fler ska hitta hit men vi vill att själen och hjärtat ska vara detsamma: tillsammans bygger vi Sveriges bästa vinforum.
 

Keen

slan
SV: Fem år av finewines.se

6ghdy.gifMen seriöst, bra skrivet!

Själv hittade jag forumet genom att en gemensam bekant med mig och Jimmy gick med i gruppen finewines.se på Facebook. Sen urartade det lite, kanske inte lika fullgott som för CH, men en bit iallafall. Har även träffat en hel del intressanta människor, samt till och med en del nya, riktigt bra, vänner. Första vinfernot var en upplevelse minst sagt, inget efterföljande har blivit lika blött, men man har fått dricka en hel del jävligt bra vin! Tack alla för det!

Så för att inte dra ut på det för långt, stort tack Jimmy!
 

CH

Medlem
SV: Fem år av finewines.se

Skulle det här forumet påverkat mig negativt?

Icke så, utan forumet skulle jag inte ha träffa alla de sköna lirarna bakom alla nicks, jag hade fortfarande hatat Stockholm, jag hade absolut inte haft det extra jobbet jag har men framför allt så hade jag inte haft en aning om hur förbannat gott det kan vara med vin.

Det tackar jag er alla för att jag under min period på forumet har fått uppleva!

Utan forumet däremot så hade jag antagligen haft en städad ekonomi och inte så självklart vetat vart min skatteåterbäring ska investeras, hur man kör bil i Stockholm, förmodligen ansett att ett vin för 100kr är ett finvin och med all säkerhet så hade jag inte fått prova ett ända av alla viner som provat på alla de vinferno men deltagit på.
 

Elvis

Medlem
SV: Fem år av finewines.se

Jag hittade finewines.se när jag googlade efter bra vinforum och det är nog ingen överdrift att säga att forumet förändrat mitt liv. Jag har en massa vinvänner som jag träffat genom forumet, jag lägger mer pengar på vin än jag någonsin kunnat drömma om tidigare och jag sitter plötsligt en vanlig grå torsdagskväll och dricker Krug Clos de Mesnil 1985.

Tack Jimmy!
 

Krug88

Medlem
SV: Fem år av finewines.se

Ja satan, 5 ar ar det nu...

Din tid pa Grappe var vansinnigt kul!
Perfekt med ett sms och en snabb provning av Margaux 85, Grange 90, DRC Echezaux 90 och en slurk bubbel fran 1907 fore jobbet...
Forstar inte hur du orkade att halla pa, men tack for det!

Kul att Finewines finns kvar, ar fortfarande inne och kollar nastan dagligen.

Grattis Fossmo
 

chambertin

Medlem
SV: Fem år av finewines.se

Grattis Jimmy och får väl säga att du lyckats bra med din intention att skapa ett forum där man verkligen diskuterar vin.
Bra viner dessutom !

Tack till alla andra också som administrerar (Anders och Elvis) och ni som skriver inlägg.

Är man inte torsk på vin redan innan så blir man det garanterat här efter ett tag.

Minns faktikst inte hur jag hittade hit men det var nog champagnerelaterat skulle jag tro. :)

Keep it up och jag hoppas på minst 5 år till !
 
SV: Fem år av finewines.se

Får ju börja med att stämma in i hyllningsfraserna till Jimmy Forsman, aka Krug som jag lärde känna honom. Jag kommer fortfarande ihåg mina första staplande inlägg och möten med folk på forumet. Nu var jag ju på intet sätt en nybörjare innan jag fann forumet men nog kändes det så. Men då som nu så tycker jag att det var lätt att komma in på forumet och det var nog mycket Jimmys förtjänst. Så stort tack till Jimmy för att du hållit finewines.se under armarna, både moraliskt och ekonomiskt.

Vad gäller Krug88, ja, det är en helt annan sak. Där fick man lisma och smila innan man blev accepterad. Första provningen grävde jag lite och tog med ett som jag tyckte iallafall hyfsat vin vilket ingen tidigare skrivit om på forumet, en Pommery Louise 1996. Det lite sneda leendet när flaskan provades gjorde att jag direkt förstod mitt grova övertramp.. De efterföljande provningarna jobbade jag hårt med bland annat Latour och CdM för att någorlunda reparera mitt misstag.

Ibland har jag lite funderingar på om finewines.se i sin nuvarande form fortfarande fyller ett syfte men med 4000 unika läsare per månad, nästan 600 medlemmar samt 300 följare på twitter så är svaret ja. Det finns så oehört mycket kompetens och skrivet material här och jag blir alltid ödmjuk när jag läser inläggen. Om man tittar på det vin som diskuteras så nås nog en stor del av den svenska målgruppen via finewines. Det får jag också bekräftat när jag pratar med leverantörer och restauranger om finewines, forumet är på inga sätt okänt. Personligen har jag som många av oss fått nya vänner, lärt känna nya områden och utmanat mina inrotade idéer. Ser fram emot mer av det.

Framåt hoppas jag mycket på leverantörssektionen. De som känner mig vet att jag gillar dialog. Över tiden så tror jag att en dialog kommer ersätta dagens monolog. Vi har ett mellanläge just nu när gammelmedia ersätts av bloggar men nästa steg är en direkt dialog kring nyheter etc. Vi får se vilken form det tar men jag är rätt övertygad om att förändringen kommer. Här hoppas jag finewines.se kommer spela en roll.
 
Trådskapare
Jimmy Forsman

Jimmy Forsman

Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot.
SV: Fem år av finewines.se

Precis som Anders skriver ovan så är dialog framtiden.

Jag har tagit mina första stapplande steg ut i en ny värld. Efter att ha arbetat med vin, som sommelier och som inköpare, i över 10 år så fick jag nog för cirka ett halvår sedan. Jag bokade ett möte med en polare som är VD på en reklambyrå för att få klarhet över och insikt i vad en copywriter egentligen gör. De som jag tidigare frågat hävdade att det mest verkade handla om att dricka dry martinis och vara dryg.


'Jag kan vara dryg,' tänkte jag. jag började plugga copywriting med ambitionen att ge mig ut i reklamvärlden. Kanske inte det lättaste när man är 37 år gammal och det kommer nya årskullar från Berghs och Forsbergs varje år som har den perfekta bakgrunden. Mediagymnasium och reklamskola. jag har inte ett mediegymnasium i ryggen, men jag kan människor. Det kan inte gå fel.

Min målsättning är att arbeta mot livsmedel och dryckesindustrin. Det finns otroligt mycket att göra när det gäller sättet branschen kommunicerar i både reklam, POS-material och med kundkontakter. En av de saker jag har snöat in på är sociala medier. Jag har svart bälte i Facebook privat, det är som en avloppstratt där man kan bli av med konstiga tankar, men även som medium att kommunicera med kunder.

Dialogen med konsumenten är otroligt viktig. Tiden då ett företag kunde tala till kunden och vänta sig en reaktion är förbi. Nu måste vi prata med kunderna, bli en del av deras värld, intressen och liv. Ge och ta. Det är framtiden även för vinbranschen.


Och där har Finewines.se verkligen en given plats.

//J
 

Kostjan

Mot bättre vetande
SV: Fem år av finewines.se

Måste säga grattis och tack till er som håller detta flytande
är själv inne nästa varje dag och läser av ,är tyvärr ganska sorglig på att skriva själv.
men ni ska veta att jag uppskattar er som orkar skriva ner era funderingar och tankar.

GRATTIS ;D ;D ;D
 
SV: Fem år av finewines.se

Men oj, det har gått några år! ;)


Eftersom det fortfarande händer saker här måste jag konstatera att forumet överlevt och att intresset mycket riktigt har funnits. Det är väl bara att gratulera!!!


Själv har jag, som folk säkert märkt, inte varit särskilt aktiv här på några år, men det stämmer mycket väl att det finns gott om medlemmar här med såväl gedigna kunskaper om vin som intresse att korka upp flaskor av toppklass. Det gör att läsningen kan bli intressant, i alla fall. ;D
Seriöst, tack för alla bra tips jag fått här i det förflutna, och fortsatt lycka till med vinintresset (och nya jobbet, för Jimmy)!
 

sunqan

Vinös
Jag var tvungen att kolla min profil... Jag har drällt här i fyra år, herre je . Trots ( eller snarare tack vare ) den stundtals överdrivet ironiska tonen, så har jag gillat att läsa vad folk skriver och tycker.det finns åtskilliga fora som jag ratat pga att folk varit löjligt dryga :) (framför allt hemmabioforum där man öht inte kan diskutera projjar i sub 200000-klassen)

Även om jag aldrig engagerat mig tillräckligt för att vara med på ett inferno, och trots att jag nog aldrig kommer att börja brodera vinintryck , så kommer jag i alla fall att fortsätta skriva. Tiden här har i alla fall gjort mig starkare i min övertygelse att vin är en konsumtionsvara och inget annat. Att jag sen 2008 lyft min ribba lite
(prismässigt i alla fall ) är i mångt och mycket det här ställets förtjänst - liksom min fortsatta aversion mot avsmakningsmenyer (Jag vill ha mat och inget jäkla duttande. Avsmakning är ok så man vet vad man kan ta nästa gång)

tack för de här åren, och jag ser med spänning fram mot de närmaste. Det här ju dykt upp en del färskt blod.

-Anders
Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
 

Skumpagne

Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa
SV: Fem år av finewines.se

Gratz!!! Jag hittade alltid en länk till finewine när jag googlade på flaskor jag ville ha eller prova tog ett tag innan jag fattade att jag borde bli medlem. Men jag är glad att jag blev det jag har finewines som startsida både på mobilen och datorn till min tjejs förtjusning. Tack för att vi finns
 

Joakim

Medlem
SV: Fem år av finewines.se

Hej på Er alla och stort tack till dig Jimmy. Forumet har fått en att inse att man inte är ensam därute med sina åsikter och intresse för "bara det bästa och galnaste som går att dricka" Lycka till med Din nya karriär
 
Toppen