Forumets Nyårsmenyer 2016

Diskussion i 'Mat & Dryck, Restaurangbesök' startad av Emanuel, 4 december 2016.

  1. Emanuel

    Emanuel Instagram; Swedish Champagne Dude

    Sitter och planerar årets nyårsmeny och är förstås nyfiken på vad resten av forumet tänkte ha i kastruller och glas i väntan på det nya året?

    Runt vårt bord blir vi sex vuxna och lika många barn så jag har fått strikta order av min fru att "inte krångla till det för mycket" vilket förstås förtar lite av matlagningsglädjen för min del.

    Hur som helst har jag fått för mig att jag vill göra andfilé i någon form, traditionellt gör man ju gärna någon sorts mos a'la jordärtsskockspuré eller kanskse någon mousse på rotselleri... Men nja, och rostade potatisar i olika skepnader känns också trist så jag funderar på om man kanske kunde köra en liten risottopilaff på svamp vid sidan och kanske någon reduktion på portvin att dutta köttet i?
    Nu är det ju snutt på majestätsbrott i Italien att servera köttbit och risotto på samma tallrik men jag känner att det kan bli en bra kombo?

    Vad har ni andra för matplaner inför det nya året?
     
    Helen och Mattias Schyberg gillar detta.
  2. danryd

    danryd :)

    Lutar åt anka med någon sorts kål alternativt lammrostbiff, kanske med hasselbackspotatis.

    Kommer inte att laga i eget kök så man får reducera komplexiten lite
     
    Emanuel gillar detta.
  3. kayaker

    kayaker Cyklist

    Vi kommer att vara på resande fot större delen av dagen så det blir ng någon restaurang som får ordna maten åt oss. Jag har dock inte kollat upp menyerna på dem än.
     
  4. Carlsson

    Carlsson Medlem

    Salt och vinägerchips med en rostad paprikakräm toppad med parmesanflarn och gurka (Louis Roederer rose 2011)
    Förrätt: Hummerdipp på toast. Toppad med Kalixlöjrom. (Pol Roger brut vintage 2002)
    Sen blir det svårare. Har inte en blekaste angående huvudrätt. Efterrätt blir nog bara en enkel chokladtryffel med en Skvätt Diplomatico reserva exclusiva. Om det inte blir tryffel så ska jag para ihop en Brännland iscider till något gott.
     
    KockJohan och Emanuel gillar detta.
  5. kayaker

    kayaker Cyklist

    Ingen aning, men vi kommer att äta på en ännu obestämd restaurang i Frankrike.
     
  6. Zingo

    Zingo Medlem

    Firar troligtvis själv i min ensamhet med en skaldursplatå och en flaska Taittigner jag hittat på extrapris, eventuellt nån glass med hjortron och en riesling trockenbeerenauslese som stått och samlat damm ett par år... (om man inte har paltkoma innan dess dvs)
     
    Wintermute gillar detta.
  7. Skaggs

    Skaggs Medlem

    Var håller du till, champagne från 08 ska aldrig ju drickas allena!
     
  8. Skaggs

    Skaggs Medlem

    Oj, ser champagne från 08 överallt, även om folk inte skriver det...
     
    Larseman, Mats Petri och Mattias Schyberg gillar detta.
  9. Emanuel

    Emanuel Instagram; Swedish Champagne Dude

    ha ha, samma här, jag läste också 2008 Taittinger :)
     
  10. Crist(al)ian 77

    Crist(al)ian 77 50 Shades of Grape Moderator

    Som det ser ut nu.

    Starters:
    Crème Ninon
    Vin: Champagne

    Svamprisotto
    Vin: Champagne

    Mathias Dahlgrens ankleverparfait med liten tryffelsallad på stekt bondbröd
    Vin: sött

    Bon Llocs havskräfta med kaviar, citronette och avokadocreme serverad på bädd av sallad toppad med krutonger
    Vin: vitt+bonusvin

    Huvudrätter:
    Lamm med helstekt rotselleri med variation på kål, rotselleripuré, rödvinssås
    Vin: rött

    Oxfilé provencale med potatisbakelse, svamp och persiljekräm
    Vin: rött

    Pre-dessert:
    AGA suprise

    Refresher:
    Granny Smith sorbet (Paco Jet)


    Desserter:
    Ljummen Roquefort cheesecake a la Andreas Larsson
    Vin: fortifierat

    Äppelpaj med citronglass (Paco Jet)
    Vin: Champagne

    Petit Fours:
    Chokladbanankaka
    öl

    Ost:
    Alla har med en
    Dryck: slattar

    Historiskt brukar våra nyårsmiddagar ta ett halvt dygn så tolvslaget brukar bli en välkommen bensträckare.:D
     
    Stenberg, Wintermute, Alter Ego och 12 andra gillar detta.
  11. Crist(al)ian 77

    Crist(al)ian 77 50 Shades of Grape Moderator

    Magkänslan säger att du ska byta plats på skumporna ur ett matperspektiv. Kraftigare Polle till ost och fruktigare Rodde till löjrom som dessutom matchar färgmässigt. Rent vinmässigt gör du dock rätt...
     
    Carlsson gillar detta.
  12. Emanuel

    Emanuel Instagram; Swedish Champagne Dude

    -Skrämmande lite Champagne i vinlistan, vad hände där? :D
     
  13. kimnyblom

    kimnyblom Medlem

    Pga födelsedag kör vi en bättre middag istället för julbord imorgon. Blir någon av rätterna extra lyckad blir det nog repris till nyår :)

    • Ostron chili ingefära koriander.
    • Pol Roger mil. 2006

    • Kam-mussla, brynt smör, tryffel. Rotselleri.
    • Damien Hugot mil 2006

    • Torskrygg, ostron/blåmussla .Glasört. Jordärtsskocka.
    • Jaques Selosse Initial.

    • Hallon/Champagne sorbet.
    • Henriot Rosé 2008.

    Har aldrig druckit Selosse innan, ni som har det - tror ni att det funkar till maten?
     
    Carlsson, kayaker, Kostjan och 1 annan gillar detta.
  14. Kostjan

    Kostjan Mot bättre vetande

    Kan bli klockrent! Speciellt med jordärtskockan till.
     
    kimnyblom gillar detta.
  15. Kostjan

    Kostjan Mot bättre vetande

    kimnyblom och kayaker gillar detta.
  16. kayaker

    kayaker Cyklist

    kimnyblom gillar detta.
  17. kimnyblom

    kimnyblom Medlem

    Tack för er inupt! Tänkte att det var lite kul med olika champagner till alla rätter men hade ju egentligen på känn att det skulle kunna bli som ni skriver. Stod faktiskt och höll i en flaska Brachetto d' Acqui på bolaget här om dagen men så blev det ingen.. Med din rekommendation så känns det som en given ersättare!
     
  18. kayaker

    kayaker Cyklist

    Jag skulle nog välja en likör till sorbeten.
     
  19. Ekdahl

    Ekdahl Medlem

    Behöver forumets råd och insikter här. Vi kommer att bjuda på en nyårssupé och mina vintankar har varit hittills varit Legras St Vincent 2000 (troligtvis kompletterad med Pierre Moncuit Hugues de Coulmet BdB) som fördrink och förrätt. Till huvudrätt hade jag tänkt att köra på en bättre bit kött och hade tänkt mig Merlotdominerad Château Malescasse 2004 (kanske kompletterad med månadens vin som inte hunnit knäckas ännu).

    Men nu till min fråga - min fru vill nu att vi gör ankbröst (troligtvis ungsbakad med ugnsbakade rotfrukter) vilket jag inte alls har något emot, och min naturliga instinkt är då att gå på en bra Beaujolais eller en Pinot Noir - båda finns det gott med om bra alternativ i källaren. Vad säger ni - vilket vin hade ni kört på? Eller kanske till och med något vitt?
     
  20. danryd

    danryd :)

    Sist jag åt anka gick jag på kontrastspåret och drack en rätt tungt ekad argentinsk malbec. Funkade kanon, fanns ifs en del syra i balsamicoreduktionen. Anka klarar rätt kraftiga viner, men man ska ju inte överdriva

    Tillägg: utgångspunkten är dock nått lättare, jag brukar gå på pn-spåret, men var då inte sugen på nått lätt
     
    Ekdahl gillar detta.

Dela sidan