Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

 • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Gabriel Romanus om fördelen med SB

Får vi ett bättre utbud i Sverige genom att att Systembolaget har monopol?

 • JA

  Votes: 1 5,0%
 • NEJ

  Votes: 17 85,0%
 • Kanske

  Votes: 2 10,0%

 • Total voters
  20

Peder

Medlem
Gabriel Romanus som var VD för Systembolaget 1982-1999 pratar på Folkpartiets stämma lördagen den 16/11-13 om fördelarna med Systembolaget.

Eftersom vi har ett detaljhandelsmonopol så har vi en bonus med att det blir ett bättre sortiment. Eftersom vi även har ett detaljhandelsmonopol så ser man till att det inte säljs mer och dricks mer.

Personligen tycker jag att det Gabriel Romanus säger rimmar mycket dåligt med att cirka en miljard kronor läggs årligen på marknadsföring på produkter som säljs genom Systembolaget. Marknadsföringen är främst för viner under hundra kronor och bag-in-box viner som leder till ökat drickande. Ett bättre sortiment kanske vi har i visa prissektioner men knappast när vi kommer upp i mer exklusiva viner. Exempel på utbud är Arjeplog där man finner 51 bag-in-box viner på hyllan men endast 8 vita viner över 100 kronor. Leveranstiden för viner som inte finns på hyllan ur ordinarie sortiment är 4 dagar och ligger vinet i BS så är det hela 8 dagars väntan. Är detta vad man kallar ett bättre sortiment? Själv är jag bortskämd med Regeringsgatan, men den butiken är ju inte tillgänglig för hela Sverige.

Vad tycker ni om om anförandet av Gabriel Romanus? Är vårt monopol en gudagåva till oss? Antigen spolar ni fram till 54 minuter och 50 sekunder i klippet eller så klickar ni på länken nedan och kommer direkt till den delen.

Jag hade också en konversation med Lars Ströman igår som är politisk redaktör på Nerikes Allehanda och följde folkpartiets debatt. Han tycker följande:

Systembolaget innebär att människor i Kopparberg och Askersund har större utbud än i vinbutiker i Paris. Citat av Lars Ströman, Nerikes Allehanda.
Lars-ströman.jpg

Klicka här om ni vill komma direkt till den del där Gabriel Romanus pratar om fördelarna med SB
 

sunqan

Vinös
Det boir ju liiite patetiskt att han inte tänker på att en person i paris har enkel tillgång till ett "beställningssortiment" med leverans hem och väsentligt större än systembolagets. Och då har vi inte ens bett karln kolla fakta innan han skriver nåt.
Han borde skämmas.
 
Trådskapare
Peder

Peder

Medlem
Uppskattar att du lägger upp en omröstning @Peder men tror att utgången är given på det här forumet. Det omvända mot om man lägger upp det på IOGT-NTOs sida

Hej Anders. Denna omröstning blir nog lika skruvad och vinklad som Systembolagets SIFO-undersökningar av reklambyrån Forsman & Bodenfors. :D

Jag tror dessutom att användarna på Finewines.se har bättre koll på hur utbudet påverkas av monopol och har större vinkunnande än GT-drickarna på IOGT-NTO.

Men kul funktion på nya Finewines.se-2013 :)
 
Last edited:

vintomas

Numera lågaktiv bloggare
Kan någon förklara varför texten "liberalerna" står skriven över hela i bakgrunden när detta förbudsivrarparti har möte? Den ideologi som förespråkar statligt ägande, framhåller fördelarna med statlig regi och som är fientligt inställd till privata vinstintressen brukade kallas "socialism" när jag en gång i tiden läste grundkursen i politisk teori (en delkurs i grundkursen i statsvetenskap) på Stockholms universitet.
 
Toppen