Terroirviner
Leverantör
NY LANSERING:
Domaine Les Chênes Blancs - Gigondas
Eric Rominger - Westhalten
www.terroirviner.com
Julen närmar sig och här kommer Terroirviners julkampanj: 2 helt nya producenter och 3 viner som kommer att vara till stort nöje under jul och nyår.
Domaine Les Chênes Blancs
Liten producent med 10 ha i appellationen Gigondas och 3 ha Côtes-du-Rhône. Vinodlingen har drivits av familjen Roux sedan 1900, idag är det Clément Roux som driver gården. Ca 1/3 av produktionen används för att göra ett eget vin, medan resten säljs i bulk. Clément gör i princip bara ett vin (Gigondas) per år. Druvorna - huvudsakligen Grenache och Syrah - skördas från 5 olika lägen mellan 150-450 m höjd, med terroirvariationer vilket tillför vinet en mycket intressant komplexitet. Om inte druvmaterialet duger är Clément beredd att hoppa över en årgång, dvs att inte göra något vin alls (detta hände 2013). Clément vinifierar i hela druvklasar och skalmacererar musten i 3 till 5 veckor. Efter en varsam och vertikal pressning uppfostras vinet i 18-24 månader, varav 9 månader på stora ekfat. Vinet filteras inte före buteljeringen. Husets stil är långt ifrån moderna syltiga vaniljjuicer, utan snarare "old school" med en fin kärna av mörka körsbär, kryddor och svarta oliver. Samtidigt är det mycket fylligt och koncentrerat. Total produktion endast 5300 buteljer. 2012:an fick 90 p av Wine Advocate.
Terroirviner lanserar:
Domaine Les Chênes Blancs Gigondas 2012 - 219 kr
54% Grenache, 37% Syrah, 8% Clairette, 1% Mourvèdre. Alk. 14,5%
Stor, kryddig, komplex doft med fatkaraktär, inslag av sötmogna bär, svarta vinbär, björnbär, kirsch, oliver, viol, lakrits och oregano. Generöst fyllig smak med stram tanninstruktur, inslag av sötmogna bär, svarta vinbär, mörka körsbär, franska örter, lakrits och mineralitet. Mycket lång avslutning. Drick nu – 2023 till mustiga och smakrika kötträtter, gärna i sås.
Eric Rominger
Liten biodynamisk producent i Westhalten i Alsace, odlar totalt 11,5 ha med lägen på bl a Zinnkoepflé. All vinifiering sker genom spontanjäsning och med minimala ingrepp. Vingården rankas högt av flera kritiker, bl a La Revue du Vin de France.
Terroirviner lanserar:
Eric Rominger Pinot Gris Schwarzberg 2013 - 179 kr
Druvorna är skördade från Lieu-dit Schwarzberg i Bergholtz, en mycket fin terroir bestående av nedbruten sandsten och silt, som ger vinet en mycket renrasig mineralitet. Med sin torra balans (3 gr restsötma) och fyllighet kan vinet ta sig an det mesta som finns på det svenska julbordet. Perfekt till julskinka, korv, rökt eller gravad lax, mm. Alk. 14,5%
Gyllengul färg. Ren, djup, komplex, fruktig och kryddig doft med inslag av kvittenfrukt, citrus, stone fruit, klementin, mandel, rökighet och mineralitet. Torr, frisk, fyllig smak med inslag av citrus, stone fruit, klementin, mandel, rökighet och tydlig mineralitet. Lång avslutning. Drick nu - 2021.
Eric Rominger Crémant d'Alsace Brut - 175 kr
40% Pinot Noir, 25% Pinot Gris, 25% Auxerrois, 10% Riesling. Ett kanonbra alternativ till Champagne. Denna är torr med 5 gr dosage, har uppfostrats på lattes i 24 månader. Skördeår: 2012. Degorgering: 2015. Alk. 12,5%.
Ljus gyllengul färg. Öppen, fruktig och brödig doft med inslag av röda äpplen, citrus, smör, brioche, hasselnötter, nougat och sablékaka. Torr, frisk, vinös, elegant smak med finkorniga och regelbundna bubblor, inslag av citrus, äpplen, brioche, nötter, nougat och sablékaka. Drick nu - 2018 till apéritif, förrätter, festliga tillfällen.
Vinerna har nu släppts på www.terroirviner.com
Svensk alkoholskatt och moms ingår i priserna. Det går att blanda lådor fritt.
Alkohol kan skada din hälsa. Drick måttligt.
Domaine Les Chênes Blancs - Gigondas
Eric Rominger - Westhalten
www.terroirviner.com
Julen närmar sig och här kommer Terroirviners julkampanj: 2 helt nya producenter och 3 viner som kommer att vara till stort nöje under jul och nyår.
Domaine Les Chênes Blancs
Liten producent med 10 ha i appellationen Gigondas och 3 ha Côtes-du-Rhône. Vinodlingen har drivits av familjen Roux sedan 1900, idag är det Clément Roux som driver gården. Ca 1/3 av produktionen används för att göra ett eget vin, medan resten säljs i bulk. Clément gör i princip bara ett vin (Gigondas) per år. Druvorna - huvudsakligen Grenache och Syrah - skördas från 5 olika lägen mellan 150-450 m höjd, med terroirvariationer vilket tillför vinet en mycket intressant komplexitet. Om inte druvmaterialet duger är Clément beredd att hoppa över en årgång, dvs att inte göra något vin alls (detta hände 2013). Clément vinifierar i hela druvklasar och skalmacererar musten i 3 till 5 veckor. Efter en varsam och vertikal pressning uppfostras vinet i 18-24 månader, varav 9 månader på stora ekfat. Vinet filteras inte före buteljeringen. Husets stil är långt ifrån moderna syltiga vaniljjuicer, utan snarare "old school" med en fin kärna av mörka körsbär, kryddor och svarta oliver. Samtidigt är det mycket fylligt och koncentrerat. Total produktion endast 5300 buteljer. 2012:an fick 90 p av Wine Advocate.
Terroirviner lanserar:
Domaine Les Chênes Blancs Gigondas 2012 - 219 kr
54% Grenache, 37% Syrah, 8% Clairette, 1% Mourvèdre. Alk. 14,5%
Stor, kryddig, komplex doft med fatkaraktär, inslag av sötmogna bär, svarta vinbär, björnbär, kirsch, oliver, viol, lakrits och oregano. Generöst fyllig smak med stram tanninstruktur, inslag av sötmogna bär, svarta vinbär, mörka körsbär, franska örter, lakrits och mineralitet. Mycket lång avslutning. Drick nu – 2023 till mustiga och smakrika kötträtter, gärna i sås.
Eric Rominger
Liten biodynamisk producent i Westhalten i Alsace, odlar totalt 11,5 ha med lägen på bl a Zinnkoepflé. All vinifiering sker genom spontanjäsning och med minimala ingrepp. Vingården rankas högt av flera kritiker, bl a La Revue du Vin de France.
Terroirviner lanserar:
Eric Rominger Pinot Gris Schwarzberg 2013 - 179 kr
Druvorna är skördade från Lieu-dit Schwarzberg i Bergholtz, en mycket fin terroir bestående av nedbruten sandsten och silt, som ger vinet en mycket renrasig mineralitet. Med sin torra balans (3 gr restsötma) och fyllighet kan vinet ta sig an det mesta som finns på det svenska julbordet. Perfekt till julskinka, korv, rökt eller gravad lax, mm. Alk. 14,5%
Gyllengul färg. Ren, djup, komplex, fruktig och kryddig doft med inslag av kvittenfrukt, citrus, stone fruit, klementin, mandel, rökighet och mineralitet. Torr, frisk, fyllig smak med inslag av citrus, stone fruit, klementin, mandel, rökighet och tydlig mineralitet. Lång avslutning. Drick nu - 2021.
Eric Rominger Crémant d'Alsace Brut - 175 kr
40% Pinot Noir, 25% Pinot Gris, 25% Auxerrois, 10% Riesling. Ett kanonbra alternativ till Champagne. Denna är torr med 5 gr dosage, har uppfostrats på lattes i 24 månader. Skördeår: 2012. Degorgering: 2015. Alk. 12,5%.
Ljus gyllengul färg. Öppen, fruktig och brödig doft med inslag av röda äpplen, citrus, smör, brioche, hasselnötter, nougat och sablékaka. Torr, frisk, vinös, elegant smak med finkorniga och regelbundna bubblor, inslag av citrus, äpplen, brioche, nötter, nougat och sablékaka. Drick nu - 2018 till apéritif, förrätter, festliga tillfällen.
Vinerna har nu släppts på www.terroirviner.com
Svensk alkoholskatt och moms ingår i priserna. Det går att blanda lådor fritt.
Alkohol kan skada din hälsa. Drick måttligt.