Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Historisk vinprovning - Tips mottages tacksamt!

Hej på er!

Jag sitter med den delikata uppgiften att planera en vinprovning för en kund.
Kunden i fråga önskar en historisk vinprovning. Knepigt men roligt.
För ett gäng år sedan läste jag vinhistoria på Södertörn och fick då prova viner som hade blandats med diverse örter och kryddor och andra tillsatser för att påminna om de äldre vinerna.

Så min något förvirrade fråga är:
Sitter någon av er på tips om hur jag gör moderna viner "äldre" via olika tillsatser? (Hur smakade vinerna i gamla Rom osv)
Kanske rent av något gammalt "recept"?

Fråga gärna om ni tycker att jag är otydlig.

Tack!
/David
 

Håkan

Medlem
Det mest historiska torde vara ett Georgiskt Kvevrivin, munkarna på Allaverdi har enligt dem själva gjort på samma sätt sen 1011 dvs drygt 1000 år. Fanns på bolaget innan men verkar vara slut. De vita Kvevrivinerna är rätt sträva inte helt olika Jusko Gravner.
 

thunberg

Flaskfantast
Administratör
Vinerna under romartiden var mycket sötare än de viner vi dricker idag så röda viner med restsötma bör passa in. När vin började hanteras av kloster/munkar (5-600 år sedan) tillsattes en del honung och örter för att balansera upp det. Vet dock inte vilken sorts viner som skulle kunna passa in men utgå från ett strävt rött med hög syra och laborera med honung. Ett exakt recept är nog svårt att få fram.
 

glenn_peter

Medlem
Nyfiken. Trodde först att du tänkte dig senare historisk tid, men om vi ska gå så långt tillbaka som tex Romarna så fick jag nån slags bild av blandning av havsvatten i vinet. Hade sett nån dokumentär om vinets historia (kolla på youtube så hittar du säkert den). Så snabb googling:
https://larsan13.files.wordpress.com/2014/07/in-vino-veritas-korrlars2.pdf
http://jackabacon.com/article/ta-och-dricka-under-romartiden
Har även den här boken hemma som är intressant i ämnet även om mycket fokus blir på "senare år":
https://www.bokus.com/bok/9781910496800/history-of-wine-in-100-bottles/
 

Silex

Medlem
Mindes att jag sett någon bok om detta. Har inte läst själv, men den verkar ge rätt ingående beskrivningar av vad man vet om hur vin gjorts i olika tidiga kulturer: Ancient Wine: The Search for the Origins of Viniculture av Patrick E. MacGovern. Den kanske går att hitta någonstans för att få lite ytterligare inspiration och information.
 
Toppen