En flaska går sällan åt här, så vanligtvis häller jag omedelbart över 33 cl till en glasflaska med ordentlig skruvkork, skriver en simpel etikett med namn och datum på, och passerar den till kylens mörkare hörn. I skrivande stund dricker jag en
Reuilly* som tydligen stått i kylen sen 29/4. Det har inte hänt
någonting med den på en månad+. Fortfarande friskt och fräscht! Visst, Loire-sauvignon blanc har hög syra och kanske motstår oxidation i viss mån, men om ett sådant här "mediumwine" klarar 38 dagar utan märkbar förändring så är det för mig tillräckligt stöd för att de flesta viner klarar av den här behandlingen.
Jag har förvisso inte blindprovat det här på något sätt (men har för avsikt att göra det!), men det känns som ett säkert sätt att "spara" vin upp till ett par månader. Passar mig perfekt. Slipper jag dra mig för att öppna flaskor när jag vet att jag bara är ute efter ett glas eller två. Och så tillkommer ju den tacksamma bonusen att jag lätt glömmer bort de här små glasflaskorna och så helt plötsligt,
POW!, hittar jag ett guldkorn en måndagskväll. Livet är bra, och så vidare.