Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Idag lagar vi...

matage

Medlem
Definitivt ingen vinmat och bristande bilder men ack så gott.

Lördagens matexperiment fick bli Tacos el Pastor med en trompe på fläskkotlett/bacon i klassisk adobo/achiote-marinad och sen körd på grillen.
Jag tror dock att man med minst lika bra resultat kan köra den i ugn (a la Serious Eats) men det är ju ändå sommar.

Serverades tunnskuren på white corn tortillas med ananassalsa, koriander, smulad vitost och Taco Trucks Roasted Garlic och på sidan givetvis en (champagne-)hink Corona plus Tequila å Mezcal.

4935F2BA-6D44-4B4E-A71E-669CF7315B5A.jpeg
och bristande


73A6CBE1-35F6-48AE-B9CF-3637E3280E9A.jpeg

E870A077-6A13-4E0C-8503-F28D4E5EBD8B.jpeg
 
Last edited:

Sonderlese

Medlem
Definitivt ingen vinmat och bristande bilder men ack så gott.

Lördagens matexperiment fick bli Tacos el Pastor med en trompe på fläskkotlett/bacon i klassisk adobo/achiote-marinad och sen körd på grillen.
Jag tror dock att man med minst lika bra resultat kan köra den i ugn (a la Serious Eats) men det är ju ändå sommar.

Serverades tunnskuren på white corn tortillas med ananassalsa, koriander, smulad vitost och Taco Trucks Roasted Garlic och på sidan givetvis en (champagne-)hink Corona plus Tequila å Mezcal.

Visa bifogad bild 29505och bristande


Visa bifogad bild 29508
Visa bifogad bild 29507

Jag har totalt glömt att jag skulle också göra den här rätten! Tack för påminnelsen; nu får jag bara köpa in ingredienserna och bestämma en dag innan jag glömmer bort det igen.
 

matage

Medlem
Jag har totalt glömt att jag skulle också göra den här rätten! Tack för påminnelsen; nu får jag bara köpa in ingredienserna och bestämma en dag innan jag glömmer bort det igen.
Jag har en halv burk Adobo kvar så jag funderar på att göra en batch till och frysa.
Jag tyckte att köttet blir godare efter ett dygn i kyl efter tillagning så att det sätter sig ordentligt och att man sen steker upp det jämfört med om man strimlar det direkt av men det är nog en smaksak. Dessutom är det mycket mer en statement piece att ställa spettet på bordet :)
 

Sonderlese

Medlem
Jag har en halv burk Adobo kvar så jag funderar på att göra en batch till och frysa.
Jag tyckte att köttet blir godare efter ett dygn i kyl efter tillagning så att det sätter sig ordentligt och att man sen steker upp det jämfört med om man strimlar det direkt av men det är nog en smaksak. Dessutom är det mycket mer en statement piece att ställa spettet på bordet :)
Jag tackar för tipsen och insikten! Det passar mig mycket bra att låta det vila i kylen ett dygn eller två innan vi äter.
 
Nudelsoppa - en favorit här hemma, gärna med en Kabinett eller halvtorr Spätlese.

Kan varieras i oändlighet, men grunden här hemma:

Lök
Chilli
Ingefära
Vitlök
Morot
Svamp
Nötkött och/eller lax, alt. Tofu
Nötfond
Sojasås
Peppar (salt vid behov, beror på sojasåsen)

Tillaga på lämpligt sätt 😘.

Serveras med nudlar, ägg, salladslök och gröna soyabönor.

Fullpoängare om den görs bra och med bra ingredienser.

Körde i dag för första gången kombo med kött och lax, blev oväntat bra. Hade en lite segare köttbit som strimlades, bryntes och fick ett långkok i "soppan" tills det var riktigt mört. Tillsatte morrotsstavarna mot slutet när det var ca 10min kvar för att de skulle behålla lite stuns. Laxen självklart precis i slutet.
DSC_0390.JPG
 

Per Stade

Lege artis
Såhär i svamptider provar vi nya varianter på gamla favoriter. Idag lagade hustrun och jag fiskgratäng på rödtunga och Karl-Johan.
Enkelt och traditionellt med potatismos runt pocherade fiskfiléer täckt med finskuren Karl-Johan, som frästs i panna med lite charlottenlök. Över svampen och fisken hälldes en sås gjord på fiskfond, vitt vin och grädde. Gratinerades i ugn.

Det såg inte speciellt vackert ut, så jag tog inga bilder, men jag har nog aldrig ätit så god fiskgratäng.
Matchar nog till och med Wedholms gratinerade gös på Östergök i min ungdom.

P.S. Vi drack en Bourgogne Blanc Vielles Vignes Domaine Cordier 2022 till gratängen. Rekommenderar att dricka den vid cirka 12° så att vinet verkligen kommer till sin rätt.

 
Last edited:
Såhär i svamptider provar vi nya varianter på gamla favoriter. Idag lagade hustrun och jag fiskgratäng på rödtunga och Karl-Johan.
Enkelt och traditionellt med potatismos runt pocherade fiskfiléer täckt med finskuren Karl-Johan, som frästs i panna med lite charlottenlök. Över svampen och fisken hälldes en sås gjord på fiskfond, vitt vin och grädde. Gratinerades i ugn.

Det såg inte speciellt vackert ut, så jag tog inga bilder, men jag har nog aldrig ätit så god fiskgratäng.
Matchar nog till och med Wedholms gratinerade gös på Östergök i min ungdom.

P.S. Vi drack en Bourgogne Blanc Vielles Vignes Domaine Cordier 2022 till gratängen. Rekommenderar att dricka den vid cirka 12° så att vinet verkligen kommer till sin rätt.

ibland är de godaste måltiderna inte de mest instagramvänliga (och vice versa)
 

matage

Medlem
Köttmiddag med vänner igår.
En 1kg T-bone och en 1,2kg Tomahawk som torrsaltades i 48h innan de gick på grillen. Blev över förväntan med en torr krispig yta och medium rare center.
Chimichurri, cowboysmör, espresso bbq-sås och grillad citron plus grillad salladslök å padrones!

Parilla-grillen är nog det roligaste jag köpt i sommar :)
Clos de los Siete -19 på magnum är förvisso ung fruktig druvjuice men satt som en smäck till köttet!
38EF2CA1-62F3-4358-A6E2-2AFE30D749DE.jpeg
E29D3D67-BC3A-4FDB-954D-830552A64A0A.jpeg
5BFE64F4-B54C-41A7-8952-20A6BBEDAFDB.jpeg
 

Per Stade

Lege artis
Igår när jag skulle köpa fisk och räkor så hade de just filéat en gigantisk hälleflundra. Skrovet erbjöds till ett bra pris så jag slog till, köpte drygt 1,5 kg av de bästa bitarna. På kvällen kokade jag fond på skrovet efter att putsat bort skinn och fett. Samtidigt som fonden puttrade, åt hustrun och jag räkor, så skalen hamnade också i grytan.
Efter reducering i några timmar kylde jag ner fonden snabbt och in i kylen.
Ikväll blev det fisksoppa. Gårdagens fond plus fryst, hemmagjord fond på räkskal, vitt vin, grädde, grönsaker, färsk kolja, saffran och dill.
Dessutom hade vi i 5-6 matskedar av tomatsås gjord på fantastiska, mogna tomater, odlade av en gammal vän, med lite god olivolja och hemmaodlad basilika.
Resultatet blev över förväntan, länge sedan vi ätit så god fisksoppa. Det var väl värt jobbet.
Eftersom det är mitt i veckan tog vi bara en enkel Chablis till.
IMG_1229.jpeg

”Simple food for the common man”
 
Last edited:

Foodcoma

Medlem
Igår när jag skulle köpa fisk och räkor så hade de just filéat en gigantisk hälleflundra. Skrovet erbjöds till ett bra pris så jag slog till, köpte drygt 1,5 kg av de bästa bitarna. På kvällen kokade jag fond på skrovet efter att putsat bort skinn och fett. Samtidigt som fonden puttrade, åt hustrun och jag räkor, så skalen hamnade också i grytan.
Efter reducering i några timmar kylde jag ner fonden snabbt och in i kylen.
Ikväll blev det fisksoppa. Gårdagens fond plus fryst, hemmagjord fond på räkskal, vitt vin, grädde, grönsaker, färsk kolja, saffran och dill.
Dessutom hade vi i 5-6 matskedar av tomatsås gjord på fantastiska, mogna tomater, odlade av en gammal vän, med lite god olivolja och hemmaodlad basilika.
Resultatet blev över förväntan, länge sedan vi ätit så god fisksoppa. Det var väl värt jobbet.
Eftersom det är mitt i veckan tog vi bara en enkel Chablis till.
Visa bifogad bild 30016
”Simple food for the common man”

Fantastiskt - mat från grunden är vackert. Skönt att se någon använda sitt finporslin. Mycket glad för musselmalet.
 

ZQT

Medlem
Tyckte det var dags för ny dump av matbilder… Om det är någon som listat ut hur man kan få till högre upplösning än 450x600 så hojta!

Kimchi-creme, morot, picklad rättika, friterat potatisströssel
IMG_0126.jpeg


Frysrens-fågel (tror rapphöna?) penslad m hoisin-reduktion, sesam. Glaserad morot. Krokett
IMG_0137.jpeg


Övningspasta
IMG_1486.jpeg


Balkong-cruditeer
IMG_0687.jpeg


Nya färskpotatisar (lite för nya med facit i hand), brynt smör hollis i sifon å lite oscietra
IMG_0697.jpeg


Pastan från ovan, rostad/skummad fasan-buljong, citron
IMG_0718.jpeg


Stracciatella, kolacreme, marcona, flarn av bipollenmaräng
IMG_0739.jpeg


Hängd ryggbiff, endive, brynt smör, rostade nötter, reducerad sky från köttet med ponzu mm
IMG_1965.jpeg


IMG_2020.jpeg


IMG_2199.jpeg


Vårprimörer, citron-stinn hollis i sifon
IMG_2263.jpeg


Porterhouse, tomatsallad m dijonnaise, sky
IMG_2287.jpeg


Pavlova m jordgubbar och lemoncurd
IMG_2308.jpeg
 

ZQT

Medlem
Fortsätter (fortfarande okunnig om storlek på bilder)

Potatis schiacciata
IMG_4421.jpeg


Kolgrillad havskatt m citron, fänkål och ruccola
IMG_4437.jpeg


Tempura-friterade kronärtskockshjärtan, kroketter på serrano (bechamel-bas i, kommer aldrig göra med potatis igen)
IMG_4507.jpeg


Kantarellrisotto
IMG_4530.jpeg


Grön gazpacho
IMG_5088.jpeg


Wasabi-bunuelo m ramslökspulver och jalapenoemulsion
IMG_5092.jpeg


Kroketter (igen men annat innanmäte)
IMG_5103.jpeg


Halstrad råbiff uppblandad med cornichons, dijon, picklade senapsfrön, za’atar, friterad kataifi och riven gravad äggula (tar en annan tallrik nästa gång så ni slipper så många nyanser av brunt)
IMG_5119.jpeg


Ni ser… det tar sig…
IMG_5062.jpeg


Raviolini, brynt salviasmör, kritamos
IMG_5139.jpeg


Lemon posset brulee
IMG_5165.jpeg


Riktigt bra amaretti m grappa
IMG_5169.jpeg


Hängmörad ryggbiff
IMG_5442.jpeg


Färdigstekt i pannan, öst med citron, vitlök, örter
IMG_5477.jpeg


Innan dränkt med flamberad grönpepparsås
IMG_5527.jpeg


Efter…
IMG_5555.jpeg
 

Attachments

  • IMG_5477.jpeg
    IMG_5477.jpeg
    49,6 KB · Visningar: 4
  • IMG_5442.jpeg
    IMG_5442.jpeg
    62,9 KB · Visningar: 3

zippan

Medlem
Tyckte det var dags för ny dump av matbilder… Om det är någon som listat ut hur man kan få till högre upplösning än 450x600 så hojta!

Kimchi-creme, morot, picklad rättika, friterat potatisströssel
Visa bifogad bild 30036

Frysrens-fågel (tror rapphöna?) penslad m hoisin-reduktion, sesam. Glaserad morot. Krokett
Visa bifogad bild 30037

Övningspasta
Visa bifogad bild 30038

Balkong-cruditeer
Visa bifogad bild 30039

Nya färskpotatisar (lite för nya med facit i hand), brynt smör hollis i sifon å lite oscietra
Visa bifogad bild 30040

Pastan från ovan, rostad/skummad fasan-buljong, citron
Visa bifogad bild 30041

Stracciatella, kolacreme, marcona, flarn av bipollenmaräng
Visa bifogad bild 30042

Hängd ryggbiff, endive, brynt smör, rostade nötter, reducerad sky från köttet med ponzu mm
Visa bifogad bild 30048

Visa bifogad bild 30043

Visa bifogad bild 30044

Vårprimörer, citron-stinn hollis i sifon
Visa bifogad bild 30045

Porterhouse, tomatsallad m dijonnaise, sky
Visa bifogad bild 30046

Pavlova m jordgubbar och lemoncurd
Visa bifogad bild 30047
Fortsätter (fortfarande okunnig om storlek på bilder)

Potatis schiacciata
Visa bifogad bild 30049

Kolgrillad havskatt m citron, fänkål och ruccola
Visa bifogad bild 30064

Tempura-friterade kronärtskockshjärtan, kroketter på serrano (bechamel-bas i, kommer aldrig göra med potatis igen)
Visa bifogad bild 30051

Kantarellrisotto
Visa bifogad bild 30050

Grön gazpacho
Visa bifogad bild 30053

Wasabi-bunuelo m ramslökspulver och jalapenoemulsion
Visa bifogad bild 30052

Kroketter (igen men annat innanmäte)
Visa bifogad bild 30057

Halstrad råbiff uppblandad med cornichons, dijon, picklade senapsfrön, za’atar, friterad kataifi och riven gravad äggula (tar en annan tallrik nästa gång så ni slipper så många nyanser av brunt)
Visa bifogad bild 30056

Ni ser… det tar sig…
Visa bifogad bild 30054

Raviolini, brynt salviasmör, kritamos
Visa bifogad bild 30055

Lemon posset brulee
Visa bifogad bild 30063

Riktigt bra amaretti m grappa
Visa bifogad bild 30062

Hängmörad ryggbiff
Visa bifogad bild 30061

Färdigstekt i pannan, öst med citron, vitlök, örter
Visa bifogad bild 30066

Innan dränkt med flamberad grönpepparsås
Visa bifogad bild 30059

Efter…
Visa bifogad bild 30058
Allt ser helt otroligt bra ut. Vilka proportioner sås vs gas, har du när du kör sifon?
Lyckas aldrig och testar för sällan.
 
  • Like
Reactions: ZQT

ZQT

Medlem
Allt ser helt otroligt bra ut. Vilka proportioner sås vs gas, har du när du kör sifon?
Lyckas aldrig och testar för sällan.
För hollis typ 2-3 gulor, ca150g smör, citron, vatten, 0.5L sifon, 1 patron, skaka och använd direkt, går också att ställa på varmhållning i typ 60 grader, skaka lite då och då isf. Det räcker till 4p för sås till varmrätt. Går att skala upp typ linjärt. Något lösare än hur du vill ha den utan sifon
 
Toppen