Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Identifiera vinet och hållbarheten

V

Vincent H

Jag har precis fått en flaska som blev nyligen upphittat i ett förråd, den är från min pappa och köp på auktion i Tyskland för länge sen. Jag har försökt identifiera exakt vilket vin det är och jag gissar att den är från Kloster Eberbach men är inte säker på det, jag gissar att det är en QbA och jag antar att det är en viss sötma i den pga 10.5% alc. Vad tror ni att det exakt är för vin och tror ni att den hållit genom åren? Vinet har legat i rumstemperatur men väldigt jämn temperatur under troligtvis hela lagringen, nivån i flaskan har sjunkit en del men det är trots allt en Jero.

47679644_518004978697581_5150071039543214080_n.jpg
47680397_288382538477012_5953433389380927488_n.jpg
47575750_386042875466717_405909993276047360_n.jpg
 
Först, vin överraskar ofta, åt båda hållen. Tycker inte nivån är låg då det är en jero.
Med jämn temperatur, vad är det? Har det varit utsatt för värmeböljor, som i år? Har vinet legat i stängs låda hela tiden eller exponerad för ljus?

1987 är en svag årgång (länge sedan jag drack en om jag läser mina anteckningar) och skulle inte hoppas allt för mycket på ett stort vin.
Fördelen är sötman och storleken på flaskan.

Rätt säker på att det är en Kloster Eberbach men kan inte hitta någon kabinett från 1987 på nätet.
 
Last edited:
Trådskapare
V

Vincent H

Först, vin överraskar ofta, åt båda hållen. Tycker inte nivån är låg då det är en jero.
Med jämn temperatur, vad är det? Har det varit värmeböljor, som i år? Har vinet legat i stängs låda hela tiden eller exponerad för ljus?

1987 är en svag årgång (länge sedan jag drack en om jag läser mina anteckningar) och skulle inte hoppas allt för mycket på ett stort vin.
Fördelen är sötman och storleken på flaskan.

Rätt säker på att det är en Kloster Eberbach men kan inte hitta någon kabinett från 1987 på nätet.

Tydligen skulle nivån ha legat ganska mycket högre men jag gissar också att den kan vara ok då den är på 3 liter. Jag är inte 100% på temperaturen men den ska ha legat i ett villaförråd så inte lika varmt som rumstemp men den kan givetvis ha blivit utsatt för värmeböljor. Men vinet har annars legat väldigt still i lådan hela tiden.

Hoppas inte på för mycket annat än att det blir roligt att korka upp den, hur mycket restsötma tror du det är i den? 50-75g/l?
Tack för info! :)
 
Tydligen skulle nivån ha legat ganska mycket högre men jag gissar också att den kan vara ok då den är på 3 liter. Jag är inte 100% på temperaturen men den ska ha legat i ett villaförråd så inte lika varmt som rumstemp men den kan givetvis ha blivit utsatt för värmeböljor. Men vinet har annars legat väldigt still i lådan hela tiden.

Hoppas inte på för mycket annat än att det blir roligt att korka upp den, hur mycket restsötma tror du det är i den? 50-75g/l?
Tack för info! :)

Udda tyskar = @vintomas. Vad inte han vet om viner som ingen annan druckit är inte värt att veta :--). Nu har ju jag varit borta en del från forumet så det finns säkert andra stjärnor också .
 

vintomas

Numera lågaktiv bloggare
Jag har precis fått en flaska som blev nyligen upphittat i ett förråd, den är från min pappa och köp på auktion i Tyskland för länge sen. Jag har försökt identifiera exakt vilket vin det är och jag gissar att den är från Kloster Eberbach men är inte säker på det
Mycket riktigt är det ett vin från Kloster Eberbach. Deras officiella namn är Hessische Staatsweingüter och Kloster Eberbach är väl mer av ett varumärke för huvuddelen av vinerna. Den preussiska örnen prydde etiketterna tills ganska nyligen, men numera är det klostret på framsidan och en mindre örn på baksidan. Steinberg är monopolvingård för dem, en clos i närheten av klostret.

jag gissar att det är en QbA och jag antar att det är en viss sötma i den pga 10.5% alc. Vad tror ni att det exakt är för vin och tror ni att den hållit genom åren? Vinet har legat i rumstemperatur men väldigt jämn temperatur under troligtvis hela lagringen, nivån i flaskan har sjunkit en del men det är trots allt en Jero.
Mycket riktigt är det en QbA (som numera kallas Qualitätswein rent och slätt), vilket också är den enklaste kvalitetsklassen av vingårdsbetecknade viner från den här producenten. Fram till 90-talet var standardstilen för QbA (åtminstone i Mosel/Rheingau) "halvtorr", d.v.s. med viss restsötma. Halvtorra QbA/Qualitätswein finns knappt längre, därför kan man närmast tänka på en lättviktig Kabinett. Skillnaden mot en Kabinett (det lägsta prädikatet) är dock att man får chaptalisera en QbA, d.v.s. tillsätta socker i syfte att höja alkoholhalten, därför är det lite svårt att veta vilken restsötma som en viss alkoholhalt indikerar. Jag skulle kunna tänka mig att den ligger på 20-30 g/l, eftersom ca 30 g/l en gång i tiden var normalt för Kabinett. (Topproducenter idag ligger långt över minimifordringarna i druvmognad, men det var en trend som inleddes först på 90-talet.) Hade vinet legat på max 18 g/l hade de förmodligen skrivit ut "halbtrocken".

Kloster Eberbach/Staatsweingüter har alltid varit mer eller mindre bra på söta viner, men inte alltid på de övriga. 80-talet var nog generellt inte någon glansperiod för dem och 1987 är inte någon känd årgång. Stilen lär därför vara ganska lätt, om vi talar om fruktkoncentration m.m. QbA:er är heller inte alltid lika "rena" i stilen som Kabinett/Spätlese. Vid den här åldern lär det finnas mycket petroleum och boket äpple eller stekt äpple eller torkad frukt i doften. Kanske i kombination med andra ålderstoner som blöt mossa och skogstoner.

Fyllnivån är inte helt perfekt, men helt OK. Färgen ser också OK ut. Därför tror jag säkert vinet är fullt drickbart, och kanske rentav intressant. Kombinationen av syra och sötma (även på "halvtorr" nivå) gör ofta att vinerna klarar lagring. (Halvtorr riesling är ofta mycket mer lagringsduglig än de bra torra!) 31 år på 3l-flaska borde motsvara 15-20 år på normal flaska, och motsvarande viner från 1998-2003 kan man förvänta sig ska vara drickbara. Vinet är dock på väg nedför snarare än uppför, så det är väl inget att spara alltför länge på. Korkens skick avgör, så det är svårt att säga något generellt.

Även om jag kanske har "skrivit ner" förväntningarna på innehållet tror jag faktiskt flaskan kan vara säljbar, om man skulle vara lagd åt det hållet. Det är nämligen väldigt ovanligt med tyska viner på storformat, särskilt sådana större än magnum.

Namnet för en tysk 3l-flaska är dock dubbelmagnum, precis som för bl.a. Bordeaux och Bourgogne. Jéroboam används bara som namn på 3l-flaskor i Champagne, och möjligen för andra mousserande viner.
 
Trådskapare
V

Vincent H

Mycket riktigt är det ett vin från Kloster Eberbach. Deras officiella namn är Hessische Staatsweingüter och Kloster Eberbach är väl mer av ett varumärke för huvuddelen av vinerna. Den preussiska örnen prydde etiketterna tills ganska nyligen, men numera är det klostret på framsidan och en mindre örn på baksidan. Steinberg är monopolvingård för dem, en clos i närheten av klostret.


Mycket riktigt är det en QbA (som numera kallas Qualitätswein rent och slätt), vilket också är den enklaste kvalitetsklassen av vingårdsbetecknade viner från den här producenten. Fram till 90-talet var standardstilen för QbA (åtminstone i Mosel/Rheingau) "halvtorr", d.v.s. med viss restsötma. Halvtorra QbA/Qualitätswein finns knappt längre, därför kan man närmast tänka på en lättviktig Kabinett. Skillnaden mot en Kabinett (det lägsta prädikatet) är dock att man får chaptalisera en QbA, d.v.s. tillsätta socker i syfte att höja alkoholhalten, därför är det lite svårt att veta vilken restsötma som en viss alkoholhalt indikerar. Jag skulle kunna tänka mig att den ligger på 20-30 g/l, eftersom ca 30 g/l en gång i tiden var normalt för Kabinett. (Topproducenter idag ligger långt över minimifordringarna i druvmognad, men det var en trend som inleddes först på 90-talet.) Hade vinet legat på max 18 g/l hade de förmodligen skrivit ut "halbtrocken".

Kloster Eberbach/Staatsweingüter har alltid varit mer eller mindre bra på söta viner, men inte alltid på de övriga. 80-talet var nog generellt inte någon glansperiod för dem och 1987 är inte någon känd årgång. Stilen lär därför vara ganska lätt, om vi talar om fruktkoncentration m.m. QbA:er är heller inte alltid lika "rena" i stilen som Kabinett/Spätlese. Vid den här åldern lär det finnas mycket petroleum och boket äpple eller stekt äpple eller torkad frukt i doften. Kanske i kombination med andra ålderstoner som blöt mossa och skogstoner.

Fyllnivån är inte helt perfekt, men helt OK. Färgen ser också OK ut. Därför tror jag säkert vinet är fullt drickbart, och kanske rentav intressant. Kombinationen av syra och sötma (även på "halvtorr" nivå) gör ofta att vinerna klarar lagring. (Halvtorr riesling är ofta mycket mer lagringsduglig än de bra torra!) 31 år på 3l-flaska borde motsvara 15-20 år på normal flaska, och motsvarande viner från 1998-2003 kan man förvänta sig ska vara drickbara. Vinet är dock på väg nedför snarare än uppför, så det är väl inget att spara alltför länge på. Korkens skick avgör, så det är svårt att säga något generellt.

Även om jag kanske har "skrivit ner" förväntningarna på innehållet tror jag faktiskt flaskan kan vara säljbar, om man skulle vara lagd åt det hållet. Det är nämligen väldigt ovanligt med tyska viner på storformat, särskilt sådana större än magnum.

Namnet för en tysk 3l-flaska är dock dubbelmagnum, precis som för bl.a. Bordeaux och Bourgogne. Jéroboam används bara som namn på 3l-flaskor i Champagne, och möjligen för andra mousserande viner.
Fantastisk information! Stort tack för den djupa analysen av flaskan. Jag mailade också Eberbach och fick ett kort svar men här är infon jag fick:
1 bottle 3,0 L 1987er Steinberger Riesling QbA Charta - A.P.-Nr. : 33050 057 88
Alcohol: 10,5%vol.
Residual sugar: 6,8 g/l
Acidity: 14,7 g/l
 

vintomas

Numera lågaktiv bloggare
Fantastisk information! Stort tack för den djupa analysen av flaskan. Jag mailade också Eberbach och fick ett kort svar men här är infon jag fick:
1 bottle 3,0 L 1987er Steinberger Riesling QbA Charta - A.P.-Nr. : 33050 057 88
Alcohol: 10,5%vol.
Residual sugar: 6,8 g/l
Acidity: 14,7 g/l
Hoppsan! 6,8 g/l betyder att vinet är "trocken". Jag missade att det var ett Charta-vin, men det förklarar inskriptionen i glaset. Min bild var att de tidiga Charta-vinerna ofta var Kabinett halbtrocken, d.v.s. de var "nästan torra" snarare än formellt trocken.
14,7 g/l syra är extremt högt. Det är sällan syranivån går upp till tvåsiffrigt antal g/l.
 

Magikern

Medlem
Det var lite synd att du inte försökte sälja flaskan som födelseårsvin för 2 år sedan. Detta är ett vin som jag hade försökt sälja internationellt. 1500 spänn bör man väl kunnat få för vinet i Tyskland eller något annat land? Idag är det kanske lite svårare eftersom 87:eek:rna redan nollat.

Jag tror inte att det är jättegott men det kan säkert vara ok.
 
Toppen