Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Jean-Claude Koehler & Eric Rominger

Terroirviner

Leverantör
NY LANSERING: JEAN-CLAUDE KOEHLER & ERIC ROMINGER, WESTHALTEN - ALSACE

www.terroirviner.com

Jean-Claude Koehler är en liten liten traditionell producent på 7 ha, med anor sedan 1600-talet. Koehler förfogar över mycket gamla vinstockar. Han är en av ytterst få producenter som gör Pinot Blanc lagrad på ekfat. I Alsace finns max 2 eller 3 som gör det. Med druvor från 42-åriga rankor på en tung terroir av lera och silt vid ingången till Westhalten får Koehler fram en koncentrerad Pinot Blanc som trivs mycket bra på fat. Lagringen varar i 9-12 månader tills vinet har uppnått den eftersökta stilen. Produktionen är extremt begränsad, endast 1-2 fat per år. Terroirviner har en allokering tack vare samarbetet med vingården. Denna Pinot Blanc skulle jag gärna kalla en "mini-M...", speciellt då den har vunnit i blindprovningar mot en prestigefylld Bourgogneappellation som börjar på M.

daf7585e-3540-486d-91b5-0087791b3816.jpg

Jean-Claude Koehler (t h) och sonen Christian (t v), häller upp ett fatprov av Pinot Blanc 2014. 2 april 2016. © Terroirviner SAS

Pinot Blanc Vieilli en Fût de Chêne 2013 - 149 kr. Komplex, fruktig och kryddig med välbalanserad fatkaraktär, inslag av citrus, klementin, smör, mandel, hasselnötter, rök, mynta och mineralitet. Torr, frisk, medelfyllig smak med en lång och fräsch avslutning. Drick nu - 2022 till fisk i sås, svamprisotto, kalv, smakrika ostar. Bäst från 2018.

Koehler är också mycket tongivande på Pinot Noir som han odlar på en lerig terroir på nedre delen av Bollenberg. Vinstockarna är 31 respektive 51 år gamla och används till 2 olika cuvéer. En av cuvéerna är:

Pinot Noir Vieilli en Fût de Chêne 2013 - 159 kr. Djup, komplex, med välbalanserad fatkaraktär. Inslag av svarta vinbär, blåbär, solmogna hallon, krossade pepparkorn, lakrits, läder och vanilj. Fyllig smak med solid tanninstruktur och stor fruktkoncentration. Lång avslutning. Drick nu - 2023 till smakrika kötträtter, fet fågel eller vilt.

En stor del av Koehlers produktion kommer från Zinnkoepflé, det berömda Grand Cru-läget i Westhalten. Han gör en Sylvaner Vieilles Vignes (finns med i lanseringen) som är betydligt mer komplex och fyllig än man förväntar sig av druvsorten, och därmed atypisk. Koehler gör sin bästa Gewurztraminer högt upp på Zinnkoepflé med kalkterroir. Stilen är halvtorr med en restsötma på 27 gr/l. Vinet förenar explosivitet med komplexitet och har en mycket bra fruktsyra och mineralitet.

Gewurztraminer Cuvée Marie-Antoinette 2013 - 175 kr. Ännu ung, stor, fruktig och kryddig med inslag av exotiska frukter, kvittenfrukt, vitpeppar, pain d'épices, honung och mineralitet. Halvtorr med angenäm sötma, rund och fyllig smak. Bra fruktsyra och mycket lång avslutning. Drick nu - 2028 till kouglof, fruktpajer, smakrika ostar, asiatiska rätter.

________________________________

Eric Rominger startade nästan från noll 1986 och har arbetat upp sig till att hamna på toppen. Sedan Eric gick bort 2014 är det hans fru Claudine som driver gården. Odlingen är biodynamiskt certifierad och vinifieringen sker med 100% naturliga jäster. Av totalt 11 ha odlas nästan 5 på Zinnkoepflé.

87bb0386-e838-4808-b446-8482d7912993.jpg

Rieslingprovning med Claudine Rominger i Westhalten. 6 april 2016. © Terroirviner SAS

Riesling Grand Cru Zinnkoepflé 2013 - 269 kr. Ännu ung, elegant, fruktig och kryddig, inslag av mogen citron, grapefrukt, Granny Smith, päron, mandel, färsk mynta och elegant mineralitet som ännu ligger på djupet. Torr, medelfyllig, mycket frisk smak med stor koncentration. Mycket spänstig och lång avslutning med kryddiga toner. Drick nu - 2028 till gastronomiska fiskrätter. Bäst från 2018-2019 och framåt. (Riesling från Zinnkoepflé behöver tid...)

Vinerna har nu släppts i butiken på www.terroirviner.com.
 
Last edited:
Toppen