Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Jean-Claude Koehler: ny lansering på terroirviner.com!

Terroirviner

Leverantör
Jean-Claude Koehler, Alsace: ny lansering på www.terroirviner.com!

Terroirviner har glädjen att inleda ett samarbete med vingården Jean-Claude Koehler i byn Westhalten 20 km söder om Colmar! Denna lilla familjeägda vingård har förts vidare från far till son i 400 år sedan 1621. Idag odlas totalt 7 hektar. Pappa Jean-Claude och sonen Christian sköter arbetet tillsammans. Inga viner går på export.

Byn Westhalten befinner sig precis väst om Rouffach i "La Vallée Noble" som karaktäriseras av ett torrt och varmt klimat med tydliga medelhavsinslag. Här finns bl a Grand Cru Zinnkoepflé som når över 400 meters höjd och är känd för att producera intensiva viner med stor bukett och kryddighet.

Jean-Claude Koehler odlar enligt en "resonlig" metod, dvs besprutning sker endast om det absolut är nödvändigt. Vinifieringen är traditionell och sker både på ståltankar och foudres. Några cuvéer lagras på barriquer, bl a en Pinot Blanc som lagras 6 månader på ekfat och får en karaktär som påminner om Meursault. Denna Pinot Blanc produceras i mycket liten kvantitet (ett ekfat per år) och de flaskor som Terroirviner lyckas få loss reserveras för medlemmar!

Jean-Claude Koehler odlar flera lägen på Zinnkoepflé men använder inte beteckningen "Grand Cru", främst for att kunna hålla lägre priser. Vinerna har mycket karaktär och är absolut värda att prova!

03c68b27-9004-4bbb-88d9-4336abf52054.jpg

Pappa Jean-Claude i mitten, sonen Christian till vänster.

Terroirviner lanserar följande viner:

Pinot Blanc Vieilli en Fût de Chêne 2013, 155 kr
Lagrat på ekfat i 6 månader. Alk. 13%
Ett vin med fin komplexitet, inslag av citrus, smör, mandel och mineral. Påminner mycket om en bra Bourgogne. Vinet är reserverat för medlemmar och i mån av tillgång. Om du är intresserad, bli medlem i Terroirviners mejllista på www.terroirviner.com!

Riesling Vieilles Vignes 2014, 145 kr
Från 50-åriga stockar skördade högt upp på Zinnkoepflé. Alk. 13%
Ännu mycket ung men med enorm potential. Utmärkt koncentration och fyllighet, strålande fruktsyra, och just nu väldigt primärt fruktig med inslag av Granny Smith, päron och citrus. Behöver 2 år i källaren för att komma till sin rätt. Kan lagras 10-12 år.

Gewurztraminer Cuvée Particulière 2013, 135 kr
Från nedre delen av Zinnkoepflé. Restsötma: 9 gr/l. Alk. 12,5%
Explosivt fruktig med inslag av exotiska frukter och blommighet. Klassas som torr, man känner ingen sötma utan endast en lite rundare smak. Mycket välbalanserad. Perfekt till asiatisk mat. Fynd!

Pinot Noir L'éclat Rosé 2013, 129 kr
Rosé. Alk. 13,5%.
Mycket frisk, fruktig smak med inslag av körsbär, hallon, jordgubbar samt en touch blodapelsin. En svalkande, fruktig rosé för sommaren.

Pinot Noir Tradition 2013, 135 kr
Alk. 13,5%.
Fruktig med inslag av mogna skogsbär, kirsch och hallon. Ett litet tanninbett ger vinet en bra stomme. God att dricka ung men kan lagras i flera år. Enligt Koehler får vinet mer Bourgogneliknande karaktär med lagring. Utmärkt till charkuterier eller till en helstekt gårdskyckling i ugn.

Pinot Noir Vieilli en Fût de Chêne 2012, 149 kr
Lagrat på ekfat i 12 månader. Alk. 13,5%
Ett vin med tydlig fatkaraktär, inslag av röda bär, vanilj, lakrits och läder. Bra struktur och längd. Till stekar och vilt.

Vinerna går att beställa på www.terroirviner.com. Svensk alkoholskatt och moms ingår i priserna. Det går att blanda lådor fritt. För dig över 25.
Alkohol kan skada din hälsa. Drick måttligt.
 
Last edited:
Toppen