Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Kakaopulver av kvalitet...

Hej!
Ville bara höra om någon hade något tips på kakaopulver av hög kvalitet? Att använda i drickchoklad och annat.

Av de sorter av kakaopulver jag själv provat hittills så tycker jag att Valrhona och Weiss (båda franska) är de bästa märkena...
https://www.delitea.se/valrhona-kakaopulver-250-g
https://www.meilleurduchef.com/en/s...er/wei-weiss-cocoa-chocolate-powder-250g.html

Weiss är något mildare (lägre bitterhet) än Valrhona, men båda är väldigt bra.

För några år sedan fanns Weiss att köpa på det lokala ICA Kvantum nära där jag bor, men numera måste jag beställa från Frankrike. Valrhona finns dock att få tag på i Sverige.


Men kanske känner någon till något ännu bättre än dessa. Värt ett försök att fråga, i alla fall.
 

KockJohan

Cioccolato Catering
Leverantör
I Sverige finns det bara två producenter som gör Kakaopulver ifrån kakaobönan
Svenska Kakaobolaget från Österlen choklad.
Samt Jenny på Vintage plantation från Umeå.
Jag avråder dig vänligt från att köpa de industri pulver du nämner ovan :)
 
Trådskapare
D

Darth Angelus

Medlem
I Sverige finns det bara två producenter som gör Kakaopulver ifrån kakaobönan
Svenska Kakaobolaget från Österlen choklad.
Samt Jenny på Vintage plantation från Umeå.
Jag avråder dig vänligt från att köpa de industri pulver du nämner ovan :)
Tack för tipsen!

Det verkar i skrivande stund vara slut på kakaopulver från Kakaobolaget...
https://kakaobolaget.se/collections/alla-produkter/products/magiskt-kakaopulver

Har dock beställt från Vintage Plantations...
https://www.plantations.se/butik/kakaopulver/

Kanske kommer jag också att tycka som du om Valrhona och Weiss, när jag provat det.
 

KockJohan

Cioccolato Catering
Leverantör
Bra val!
När man väl testat Jennys obehandlade Kakaopulver en gång oavsett om du bakar eller gör varmchoklad kommer man inte vilja gå tbx till ögonkakao eller dylikt som man hittar i mataffären.
 
Jag är alltid för att prova kvalitetsprodukter men nu undrar jag hur man gör kakaopulver om man inte gör det från kakaobönan..?:rolleyes:
hade samma fundering men vågade inte fråga. försökte googla men fattade inte riktigt skillnaden... Kanske att det ena processen är torkade malda bönor medan den andra är någon omväg via att göra kakaosmör etc etc?
 

vintomas

Numera lågaktiv bloggare
Det är det ena lägrets förklaring :)

https://www.healthline.com/nutrition/cacao-vs-cocoa

Hävdar att vissa tillverkare kallar produkten före jäsning för cacao och därefter cocoa.
Jag tyckte också det var intressant att läsa: "Use of “cacao” versus “cocoa” on chocolate products is inconsistent and varies by brand, so don’t assume one is better or different than another."

Och på svenska finns väl bara ordet kakao? Det verkar vara en engelskspråkig idé att ha två likartade ord för (ungefär?) samma sak.
 

KockJohan

Cioccolato Catering
Leverantör
Bra pedagogisk video, men inte riktigt det jag var inne på.

99% utav alla "choklad producenter" gör inte egen choklad, utan köper en färdig massa som levereras på tank precis som bensin, likt våra älskade BiB viner från simrishamn...
Callebaut, Nestle, belcolade , mars är iprincip alltid jätten som står bakom din produkt även om det står Marabou, Fazer, lindt, Anthon berg på produkten du köper i butiken.

Sen finns det de riktiga producenter som köper färsk kakao direkt ifrån kakaobönderna eller kooperativ eller tex ChokladJenny som driver sitt egna plantage i Ecuador, som faktiskt rostar och processar sin egna choklad produkt ifrån själva bönan. inte bara blandar i socker i en färdig chokladsmet som de köpt in.

Här är annars en bra video på hur riktig choklad görs

Läs gärna mer info om Choklad på Fredriks hemsida :
https://www.standoutchocolate.se/sv/kunskap/kakaons-och-chokladens-historia/
 
Trådskapare
D

Darth Angelus

Medlem
Leveransen från VintagePlantations kom häromdagen.
Smakkvaliteten är tveklöst mycket hög, men samtidigt är det ovant. Har aldrig känt någon liknande smak av kakaopulver, eller drickchoklad på kakaopulver.
Färgen är en ljusare brun än vanligt för kakaopulver, och liknar mer kanel.
 

Attachments

  • VintagePlantations kakaopulver-7821.jpg
    VintagePlantations kakaopulver-7821.jpg
    34,6 KB · Visningar: 153

Vera Wind

In vini veritas?
Leveransen från VintagePlantations kom häromdagen.
Smakkvaliteten är tveklöst mycket hög, men samtidigt är det ovant. Har aldrig känt någon liknande smak av kakaopulver, eller drickchoklad på kakaopulver.
Färgen är en ljusare brun än vanligt för kakaopulver, och liknar mer kanel.
Kul! Jag har också beställt.
 
Toppen