Komfortkyla för vinrum

Diskussion i 'Vinkällare och annat' startad av buteljen, 24 juni 2021.

 1. buteljen

  buteljen Medlem

  Försöker fortfarande komma fram till om jag skall köpa fler vinlagringsskåp eller fixa till ett vinrum. (Jag är enbart intresserad av lagringen, skall inte ha något fancy)
  Har ett rum på 25 m2 (45m3) som jag skulle kunna sätta in någon typ av kylanläggning i.
  I dagsläget är rummet ouppvärmt så det behövs någon typ av värme när temperaturen går ner under den temp man vill ha.
  Talade just med en kyltekniker som menade att de har använt "Sverigepumpen Komfort" för t.ex viltkylar. Den kan man ställa in på t.ex 12 grader och när den går under det så kan den även generera värme.
  https://www.sverigepumpen.se/wp-content/uploads/2021/04/Sverigepumpen-Komfort-2021.pdf
  Enligt killen jag talade med så är det denna typ av pump (optimerad för att kyla större delen av året + lite värme) som är vanlig på kontinenten, medans deras luftvärmepump Primo är optimerad för vårt klimat (värma större delen av året + kyla lite).
  Är "komfortkyla" = luftkonditionering :oops:? Kan absolut ingenting om detta. Skulle detta kunna funka? Det blir ju typ en tredjedel av priset jmfrt med att köpa ett kylaggregat från Prowein.
   
  Last edited: 24 juni 2021
 2. sunqan

  sunqan Vinös

  hittade det här om komfortkyla: https://www.luftbutiken.se/content/50-komfortkyla
  det verkar alltså vara det vi förknippar med luftkonditionering

  de flesta luft-luft-värmepumpar brukar gå att ställa i autoläge så att de antingen kyler eller värme, de enda begränsingarna är väl i princip vilken lägstatemperatur man kan ställa in, och hur väl termostaten fungerar (dvs även om man kan ställa in 12 grader betyder ju inte det att det är 12, det kan vara 15-16...)
   
  Crist(al)ian 77 och buteljen gillar detta.
 3. buteljen

  buteljen Medlem

  Ja precis. Den här pumpen jag länkade till kan man ställa ner till 12 grader och det kan man vanligtvis inte göra med "vanliga" luft/luftvärmepumpar vad jag förstår. De flesta luft/luftvärmepumpar kan man normalt ställa ner till 18 graders kylning. Vissa (de flesta?) har 16 som lägsta temp. Men de är inte gjorda för att gå på denna lägsta temp (16) hela tiden vilket betyder att mintemp blir ca 18 grader i realiteten för en vanlig luft/luftvärmepump. Det var därför denna andra "komfortkyle"-variant kändes mer passande.

  Och skillnaden mellan "Sverigepumpen Komfort" och ett vanligt kylaggregat från t.ex norcool är att detta även kan avge värme om rummet blir kallare än inställd temperatur. (under vintern t.ex). Vilket ju även Prowines kylaggregat gör.
   
  Last edited: 24 juni 2021
 4. Jos

  Jos Medlem

  Kan du ställa ner den på 12 är det som du säger garanterat ingen vanlig ac. På vår ac hemma i lägenheten kan vi köra som lägst 18
   
  buteljen gillar detta.
 5. buteljen

  buteljen Medlem

  Precis, det är ingen vanlig AC. Har också en AC hemma som går att köra som lägst 18 grader. En vanlig AC kan väl ej heller generera värme som denna kan?
  Men den kanske kategoriseras som "Air condition" ändå? Som kylkillen sa så är denna typ vanlig nere på kontinenten.
   
 6. Jos

  Jos Medlem

  Kanske är samma grundprodukter men olika fokus. Borde vara så att det är mer drag i kylan på de som säljs i varmare länder medan våra har mer fokus på värme, tror egentligen vår ac är en "vanlig luftvärmepump" men att vi har köpt den som ac.... Typ. Kanske därför den är lite klen i kylan vilket suger eftersom det är vad vi köpte den för... :neej:
   
  buteljen gillar detta.
 7. buteljen

  buteljen Medlem

  Jobbigt :(... vår AC funkar fint och kyler bra ner till 18.
  Men det låter ju lite skumt att man kan dra ner denna till 12 grader som kylkillen sa?? Hittar ingenstans att de skriver det ... det står "Kylkapacitet från 2,5 kW upp till 8,1 kW ". Har ingen aning om hur man omvandlar det till en temperaturangivelse :D.
   
  Last edited: 24 juni 2021
 8. buteljen

  buteljen Medlem

  Nu har jag terroriserat en annan firma (från Orust) med 1000 frågor och den killen var en stjärna!
  Nej, produkten jag länkade till ovan går inte alls att ställa in på 12 grader. Det är en vanlig AC med större kapacitet än en liten "vanlig" AC och han var hyfsat säker på att den bara gick ner till 18 grader. På sommaren går det att värma upp med den men inte på vintern. Den vanliga luftvärmepumpen kyler ner till 18 och den värmer FRÅN 16. Poletten trillade ner när jag talade med honom.
  Så det är ett kylaggregat jag måste ha + någon typ av värmekälla när temp kommer under den tempnivå jag vill ha. Antingen Prowines för 60 000 papp eller ett billigare från Norcool + någon typ av värmekälla.
  Case closed.
   
  Last edited: 24 juni 2021
  thunberg, Jos, LarsW och 1 annan gillar detta.
 9. Pontus

  Pontus Medlem

  60 000 papp låter väldigt dyrt ;)
   
 10. Esko

  Esko Medlem

  Borde ju vara billigaste och bästa lösningen med ett kylt rum nu när du redan har rummet i fråga. Kan ju få ner kostnaden för aggregat genom att avyttra något av skåpen som du ändå inte kommer behöva sen.
   
  Last edited: 24 juni 2021
  buteljen gillar detta.
 11. buteljen

  buteljen Medlem

  Ja verkligen. Det var detta han på Prowine rekommenderade https://www.prowine.se/product.html/winemaster-c50in-nyhet . Tillkommer frakt o installation. Finns säkert billigare om man letar, har inte grävt mig ner i detta spår ännu (dvs specifika kylaggregat för vinrum). För 60 000 för man ju tre skåp á 294 flaskor av den modellen jag har (fast det går ju iofs aldrig in så många i realiteten) .... och så slipper man alla beslut som man måste ta när man skall bygga ett vinrum ....:rolleyes:
   
  Last edited: 24 juni 2021
  Jos gillar detta.
 12. Pontus

  Pontus Medlem

  60 papp eller 60 000 papp? :rolleyes:
   
 13. buteljen

  buteljen Medlem

  Mäh ... nu fattar jag :D. Glad Midsommar!
   
  Pontus gillar detta.
 14. Johan L

  Johan L Medlem

  Komfortkyla är det man i dagligt tal kallar för luftkonditionering. Det hörs egentligen på namnet att sådana kylare inte går särskilt lågt i temp, det är ju inte särskilt komfortabelt med 12 grader inomhus. Även 17 grader är rätt ruggigt när man sitter i tisha och shorts eller motsvarande.

  Om du skaffar separata grejer för värme och kyla, se till att deras temperaturinställningar inte står för nära varandra. Står båda på samma temperatur kommer de jobba mot varandra, dvs den ena värmer febrilt samtidigt som den andra kyler febrilt, och du får både en dyr elräkning och kortare livslängd på grejerna. Beroende på vad du skaffar för typ av grejer kan de också ha termostat med dödband som inte heller ska överlappa. Alltså, vid vilken temperatur slår de igång och vid vilken slår de av.

  I priset för vinskåpen ingår ju även hyllsystem. Vinskåp går också att ta med vid en eventuell flytt.
   
  buteljen och IsKr gillar detta.
 15. buteljen

  buteljen Medlem

  Orkade inte rodda runt i detta mer än vad jag gjort så det blev ytterligare två skåp :oops:. Förhandlade till mig ett riktigt bra pris på dem. Kyl/värmegubbar :vägg: + semester på det gjorde att jag insåg att det här kommer att ta tid. Jag kom så långt att det är någonting sånt här jag skall ha https://www.panasonicproclub.com/uploads/SE/catalogues/SV A4 PACI WINE CELLAR 15 LR.pdf . Det är en business- och inte en privatprodukt. Den minsta varianten av denna skulle enligt utsago gå på cirkus 35 000 inklusive installation +extra el. Alltså bra mycket billigare än Prowines. Låter lite misstänksamt. Han skulle komma tillbaka med detaljer idag vilket han naturligtvis inte har gjort. Men som sagt. Det blev skåp för att få till en snabb o enkel lösning. Kan ju sälja dem sen om jag ändrar mig och går vidare med vinrumsprojektet! Tack till @Uncle_Bob som varit suveränt bollplank :)
   
  Last edited: 5 juli 2021
  Rasmus Åkesson, Jos och David Nilsson gillar detta.
 16. v_skogh

  v_skogh Medlem

  Vilket skåp är lämpligast för din "quick fix" ,;)
   
 17. buteljen

  buteljen Medlem

  Climadiff cla310a+
   
  v_skogh gillar detta.

Dela sidan