Krisområde: Chateauneuf du Pape

Diskussion i 'Vin' startad av StefanAkiko, 29 mars 2014.

 1. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Nu är det kris i Kapernaum!
  Efter gårdagens lilla inköp, så har hustrun begärt att jag köpstoppar Bourgogne/Beaujolais, Chablis, allt sött med låg eller utan syra, Champagne samt alla "sötfruktiga" rödviner (tänk: Grenache, Zin, Petit syrah, Amarone).
  Detta kan jag i princip leva med utan störningar. Nemas problemas. Går ju alltid att tillfredsställa "breddmuskeln" vid provningar, bingeing, under resor eller vid middagar där hustrun ej är med.

  Men! Krisområdena blir Chateauneuf (och Priorat)
  Priorat är för dynamiskt för att jag skall vilja ta pa några skygglappar vad gäller olika tillverkare, så där kommer jag fortsätta gotta mig åt allt jag hittar med rimlig prissättning. Men CNdP... Där har vi ett område med traditioner inbakade i producenter och hus-stilar att förhålla oss till. Detta har föranlett att det finns en vit lista: Uttalade undantag från köpstoppet är Beaucastel, Clos des Papes, Domaine de Marcoux, Tardieu-Laurent Cuvée Spéciale, Domaine de la Mordorée, Mont-Redon och ... Xavier (outgrundligt). Tex kommer jag måsta smygköpa Vieux Telegraphe, för den står på hennes svarta lista... Dock är mitt erfarenhetsspektra av CNdP rätt begränsat och skriker därför efter lite hjälp från forumet.

  Forumfrågan då:
  Vilka CNdP går sina viner åt det återhållet, strama, "rödfruktiga" hållet, dvs sådana som kommer kunna tillfredsställa mina lustar efter La Garrigue i flytande form utan att samtidigt göra våld på min hustrus smakbegränsningar av "söt grenache"?
   
  Jos gillar detta.
 2. Martin Berggren

  Martin Berggren Bad santa

  Marcoux har du redan på din lista. Clos des Papes före 2005. Charvin, Bonneau, Rayas (+Pignan)... Gemensamt för samtliga är att de behöver tio år på rygg, tycker jag.
   
 3. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Beaucastel tycker jag drar klart mer åt kryddor, mörk frukt och liknande. Inte massa jordgubbar och fikon som grenache brukar bidra med. Även Cuvee du Vatikan har en liknande profil.

  Båda dessa är dock mörkfruktiga...

  Det du söker borde du hitta i detta: Clos du Mont-Olivet...Minns den som stram, slank och rödfruktig med syradominans utan känsla av varm och söt frukt.
   
  Last edited: 29 mars 2014
 4. Jos

  Jos Medlem

  Vad gäller standard/tradition så tycker jag Fortia, pegau, Raymond Usseglio, Grand Tinel, Bosquet des Papes, Pierre Usseglio, La Nerthe, Saint Prefert, Giraud, Guigal.... Hmmm.... När jag tänker efter så tycker jag nog ingen traditionell CdP stämmer in på "söt grenache" i någon negativ bemärkelse! :)

  Däremot har jag blivit mindre förtjust i den klassiska, lite utav medecinkryddsmaken eller vad man ska säga som de flesta har mer eller mindre utav.
   
  ChristianB gillar detta.
 5. Sundbom

  Sundbom Medlem

  Lite ot, men ikväll så ska det drickas lite Beaucastel för första gången. Vad har man att vänta sig? Läst att det ska vara lite speciellt. Brett i kubik?
   
 6. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Beror säkert på årgång, men jag tycker inte det brukar vara anmärkningsvärt mycket brett (stall, läder, utedass), men visst brukar dessa inslag finnas. Väldigt gott vin i vilket fall, med mängder av köttiga toner och lite mörkare frukt. Mycket nöje!
   
 7. Sundbom

  Sundbom Medlem

  Låter bra. Blir -90, -95, -98, 00, -01 och -07. Plus Roussanne -01 och -09.
   
 8. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Wow! Imponerande, en inbjudan till denna hade jag inte tackat nej till, inte @vininfo.nu heller tror jag (han har dock en hel del årgångar själv). :)
   
 9. ChristianB

  ChristianB Medlem

  Öppnade en flaska La Nerthe igår med en vän, klart trevlig sak att avnjuta i gott sällskap. :) Mest framträdande var vildhallon, lagerblad och den lite karaktäristiska hettan. Jag har nog aldrig upplevt C9dP som "för sött/sötaktigt", fast å andra sidan finns det ju en viss generös ton i frukten... Det var min enda flaska dock så nu måste jag ut och leta fler!
   
  Mattias Schyberg gillar detta.
 10. chambertin

  chambertin Medlem

  Svårt att ge dig en generell bild av det bara utifrån domänerna. Tycker att årgångarna ibland markerar stilen lika mycket som domänen. Upplever nästan alla 2007 som sötfruktiga t.ex. Generellt så skulle jag undvika specialcuvéerna (i alla fall de med tung Grenache-dominans) och hålla mig mer åt Tradition eller viner med lite mer Mourvèdre i. Årgångar som -04,-06,-08 och -11 borde också passa bättre om man vill undvika allt för mycket sötfrukt. Även 2003 kan vara ett alternativt men då får man ofta i stället mer varma russintoner vilket kanske inte är vad man letar efter i sin CdP.

  Sedan håller jag med @Martin Berggren att 10 år ofta är en bra tidsmarkör för när drickfönstret öppnas för CdP.

  Drack en 2005 Côte Ronde, Paul Autard (ung 50/50 Grenache/Syrah) i fredags som precis uppvisar den där initiala mognaden med garrigue, kryddor och mer dämpad och återhållen frukt. Dom lite torra strama tanniner som -05 hade som unga är nu behagligt nedslipade.
   
  Skrutt och Mattias Schyberg gillar detta.
 11. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Älskvärda viner är det, gott om personlighet! Har själv rätt nyligen gjort slut på våra lager av '88 och '89 samt allt från 90-talet. Funderar dock på att shoppa upp mig i London...
  Mängden Brett varierar med årgången.
   
 12. Jos

  Jos Medlem

  En eloge till trådskaparen btw för ett fantastiskt kul inlägg! Att ha olika domäner indelade i ok att köpa och köpförbud från frugan! Vi snackar nördnivå på riktigt! :D
   
  StefanAkiko, kayaker, tobbe81 och 1 annan gillar detta.
 13. Karl

  Karl Medlem

  Jag gillar traditionella C9dp:er. Favoriten är Pegau. Drack nyligen 2011:an som var kanon, gav mig lite vibbar till norra Rhone. Vissa årgångar har varit brettigare än andra. Kanske särskilt 09:an, vilken jag tycker varit en av de sämre. Lite för varm kanske. Både 10:an och 11:an känns renare än tidigare och jag undrar om det gjorts några förändringar i källararbetet? 04:an dracks också nyligen, vilken har en aning sötaktig ton i slutet. Jag tror jag tycker, om du ska dricka vinet nu, 01 och 00:an är bäst av de i närtid producerade årgångarna. 07:an har jag inte ens brytt mig om att öppna än. Listan är för övrigt lång över bra producenter i detta område.
   
  StefanAkiko gillar detta.
 14. mad dog mikey

  mad dog mikey Medlem

  var hittade du 2011:an?
   
 15. Karl

  Karl Medlem

  Här tex: http://www.millesimes.com/Pégau_Cuvée_Réservée_2011_(Châteauneuf-du-Pape).
  Men det är inte särskilt svårt att hitta. Finns nog många som säljer vinet. Bra pris dessutom på 2011:an. Pegau verkar vara den producent som justerar priset mest beroende på betyg av årgången. Många andra har i stort sett samma pris på 2011:an, vilket i många fall gör det lätt att hoppa över den årgången då man har källaren överfull av 2010:eek:r.
   
 16. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Jo, vi äter och dricker med några timmars löpande dialog om vad vi äter och dricker några ggr i veckan. Det skapar en rätt bastant plattform för vad vi äter och dricker framgent...
  Nördiga?
  Vi?
  Pfft...
   
  gece, Elvis och Jos gillar detta.
 17. Jos

  Jos Medlem

  Ok, din fru kanske har liiite rätt då. Ibland. Prövade nyss en CdP och det fanns en hel del druvsötma med i bilden.
   
  StefanAkiko gillar detta.
 18. Emanuel

  Emanuel Instagram; Swedish Champagne Dude

  Jag köpte en låda Pegau -11 när Franska Vinlistan körde kampanj i höstas... Du får hålla ett öga på dem efter sommaren, då brukar de köra Rhoneviner...
   
 19. StefanAkiko

  StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London, Stlm och Umeå

  Vlken då, om man får fråga?
   
 20. Jens

  Jens Medlem

  Prefert gör lite elegantare vin!! Jag gillar de riktigt mycket!
   
  kayaker gillar detta.

Dela sidan