Kyl/värmeaggregat?

Diskussion i 'Vinkällare och annat' startad av Patrik Sellin, 13 februari 2017.

 1. Patrik Sellin

  Patrik Sellin fd Innertällmo Bryggeri Provningsskribent

  Har just köpt hus och håller på att bygga om ena garagehalvan, fristående garage, till vinförråd. Kom dock på att det där med kyla/värme inte är helt trivialt. Ett traditionellt vinkylaggregat bygger på att det är inomhusluft utanför, dvs funkar inte om det blir kallare än 10 grader och en vanlig luftvärmepump kan inte kyla om det är kallare än ~15-16 grader ut.
  Någon som har tips på ett aggregat som både klarar värme och kyla, kan ställas in på 13-14 grader och har en kan kopplas till utomhusluft?
   
 2. Emanuel

  Emanuel - Ad astra per alas amforae

  Vad har du för värmesystem i övriga huset?
  Har du en värmepump kanske du kan plocka ut frikyla och då räcker det ju med en konvektor för "gratis" kyla...
   
  Pontus och Helen gillar detta.
 3. Pontus

  Pontus Medlem

  Som Emanuel skriver, annars blir det dyrt, iallafall om du ska handla nytt. Typ:
  http://vinlagring.se/wine-master-c25-sr-kylaggregat.html
  Ett alternativ kan också vara att bara ha ett kylaggregat för sommaren och mindre element för att hålla uppe temperaturen på vintern.
   
 4. Patrik Sellin

  Patrik Sellin fd Innertällmo Bryggeri Provningsskribent

  Har luftvärme, hur kopplar man en konvektor? Gissar att man behöver komplettera med värme då?
   
 5. Patrik Sellin

  Patrik Sellin fd Innertällmo Bryggeri Provningsskribent

  Kanske smartast att ha två system?
   
 6. Pontus

  Pontus Medlem

  Troligen. Jag antar att du bara behöver lite uppvärmning på vintern, typ en frostvakt räcker? Men problemet är ändå att kyla till en rimlig peng. Dvs om man inte kan utnyttja en befintlig värmepump med en konvektor som Emanuel skriver.
   
  Last edited: 13 februari 2017
 7. Patrik Sellin

  Patrik Sellin fd Innertällmo Bryggeri Provningsskribent

  Skulle det funka med en separat luftvärmepump? Finns det modeller som kan kyla till ~14 och hålla jämn temperatur? Typ: https://www.polarpumpen.se/media/dokument/produktblad/Daikin-Siesta-S25.pdf
  Står att den ska klara steglöst 10-30 grader
   
  Pontus gillar detta.
 8. Pontus

  Pontus Medlem

  Har aldrig sett en "vanlig" luftvärmepump eller AC med den kylkapaciteten. Verkar hyperintressant faktiskt :)
   
 9. Patrik Sellin

  Patrik Sellin fd Innertällmo Bryggeri Provningsskribent

  Har fått besked från en installatör att det borde funka med den pumpen. Den marknadsförs dock inte för den här typen av ändamål.
   
  Pontus gillar detta.
 10. Emanuel

  Emanuel - Ad astra per alas amforae

  Konvektor funkar bara med bergvärme då så kallad "frikyla" innebär att man tar upp kallt vatten ur borrhålet på sommaren och cirkulerar det genom ett "element" med en fläkt och på så vis får billig kyla. Samtidigt lagras värmen i borrhålet så att den teoretiskt "återanvänds" igen när du vill värma huset på vintern.

  Vad gäller AC och anledningen till att de sällan går att köra ner till mindre är 12-14 grader har att göra med att en kylprocess för kyl och en AC fungerar lite olika då en AC jobbar med plusförångning och en kylprocess för kallare temperatur jobbar på en förångningstemp som ligger under noll vilket bland annat kräver att anläggningen måste avfrostas och ha funktioner för det efter som det då kan frysa i förångaren.
  Man bygger således inte en AC att jobba på så låga temperaturer då det skulle innebära att man måste bygga in massa extra onödigt bös som inte behövs då ingen normal människa som inte är vinnörd har kallare är 14 grader hemma.

  Därav är vinrumskylare dyra då de inte riktigt funkar som en AC utan som en kylanläggning till ett kylrum.

  -Jag hade funderat på om jag kunde leva med 14 grader och satt en vanlig AC som knappt kostar något, alla AC är idag värmepumpar så du kan använda den för värma på vintern och kyla på sommaren.
  Det finns flera modeller som idag har läge för "frostvakt" så du kan ställa den att köra igång om tempen sjunker under typ 10 grader.
   
  Helen, Tomas Lindblom, Segol och 1 annan gillar detta.
 11. Pontus

  Pontus Medlem

  Det går att kyla med konvektor från andra typer av värmepumpar, dock inte lika billigt, om vi ska vara noggranna.
  Vilken vanlig AC går till 12-14 grader? Det brukar väl snarare vara 16 grader?
   
 12. Emanuel

  Emanuel - Ad astra per alas amforae

  Det beror nog mest på att ingen vill ha det kallare så det finns ingen anledning att köra dem lägre, kan säkert finnas modeller som kan köra lägre.
  Har inte skruvat så mycket på just små AC men beroende på vad det sitter för typ av expansionsventil torde vilken hyfsad kylgubbe som helst kunna ställa en AC att köra lägre än 16 och fortfarande ligga på plusförångning. Sen är ju frågan om de vill. De installatörerna som bara installerar värmepumpar kan ju sällan mycket mer är att bara installera sina modeller.
  Har ju bra kyla i min egen källare så jag har inte funderat så mycket på saken men det borde gå att pimpa en standard värmepump/AC att köra lågt nog för att det ska vara gott nog för en vinkällare...
   
 13. Pontus

  Pontus Medlem

  Säkert kan många det, det är nog mest en fråga om att byta termostat i många fall misstänker jag. Men det är inte bara att köpa en standard AC och få 14 grader, ville bara klargöra det.
   

Dela sidan