Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Låt oss dela en pava – april 2019 - Barone Ricasoli, Vin Santo Castello di Brolio 2010 (79479)

Hur bra var månadens pava (Pris är inte en faktor)?

  • 95-100 Klassiskt, ett stort vin

    Votes: 0 0,0%
  • 75-79 Mediokert, ett drickbart vin med ett antal skönhetsfel

    Votes: 0 0,0%
  • 50-74 Kan inte rekommenderas

    Votes: 0 0,0%

  • Total voters
    51
  • Poll closed .

Mats

Gone todash....
Man tackar för förtroendet igen och när vi nu börjar återanvända gamla månadspaveväljare känns det desto viktigare att i stället variera vintypen lite. Under de 60+ månader vi haft den här aktiviteten har vi framför allt druckit diverse röda, vita eller bubbliga viner men det finns ju flera andra sorter också. När jag tittar igenom retrospektiv-tråden ser jag att vi av dessa andra bara haft en vardera av rött och vitt portvin, tokajer, madeira, sauternes och sherry och till den listan tänkte jag nu lägga till Vin Santo.

Barone Ricasoli ”Castello di Brolio” Vin Santo Del Chianti Classico DOC

Årgång: 2010 även om det står 2009 på SB.
Artikelnummer: 79479
Pris: 309 kr för 500 ml.
Druvor: Malvasia 90%, Trebbiano 5%, Sangiovese 5%
Lagring: 7 år i ekfat och tappat på flaska 31 aug 2017.
Alkoholhalt: 15,5 %

Leverantören säger att de har 80 flaskor så det borde räcka för oss.

Från Barone Ricasolis hemsida:
The grapes destined for Vin Santo are gathered late in the harvest, at the point at which the sugar content is high enough to sustain the long ageing process that this wine undergoes. The bunches are hung and left to dry partially for several months. The must obtained from light crushing ferments slowly and is then placed in 225-litre half-barriques of oak.

En förenklad beskrivning av vin santo från svenska wikipedia:
”Vin Santo eller Vinsanto, ('heligt vin') är ett sött dessertvin från Toscana, Italien, vanligen gjort på trebbiano- och malvasiadruvor. Vinet tillverkas på torkade druvor, och tillåts oxidera något under framställningen. Olika Vin Santo kan uppvisa stora stilvariationer sinsemellan. I vissa fall förstärks vinet med sprit, vilket innebär att Vin Santo endera kan vara ett starkvin eller ett oförstärkt vin. Graden av sötma och oxidationston kan variera mycket mellan olika tillverkare.”

Men variationen är egentligen större än så då det även görs av andra druvor och i flera andra DOCs och IGTs i andra delar av Italien. Bättre och djupare information finns i den här artikeln på IntoWine.com och på engelska Wikipedia. Här även en länk till en artikel om producenten hos BKWine.

Det klassiska tillbehöret är mandelskorpor som italienarna tydligen doppar i vinet, men det kan även drickas utan tillbehör som ett kontemplationsvin.

Någon snäll administratör kan gärna få klistra och fixa omröstningen :)
 

Mattias Schyberg

Administratör
Man tackar för förtroendet igen och när vi nu börjar återanvända gamla månadspaveväljare känns det desto viktigare att i stället variera vintypen lite. Under de 60+ månader vi haft den här aktiviteten har vi framför allt druckit diverse röda, vita eller bubbliga viner men det finns ju flera andra sorter också. När jag tittar igenom retrospektiv-tråden ser jag att vi av dessa andra bara haft en vardera av rött och vitt portvin, tokajer, madeira, sauternes och sherry och till den listan tänkte jag nu lägga till Vin Santo.

Barone Ricasoli ”Castello di Brolio” Vin Santo Del Chianti Classico DOC

Årgång: 2010 även om det står 2009 på SB.
Artikelnummer: 79479
Pris: 309 kr för 500 ml.
Druvor: Malvasia 90%, Trebbiano 5%, Sangiovese 5%
Lagring: 7 år i ekfat och tappat på flaska 31 aug 2017.
Alkoholhalt: 15,5 %

Leverantören säger att de har 80 flaskor så det borde räcka för oss.

Från Barone Ricasolis hemsida:
The grapes destined for Vin Santo are gathered late in the harvest, at the point at which the sugar content is high enough to sustain the long ageing process that this wine undergoes. The bunches are hung and left to dry partially for several months. The must obtained from light crushing ferments slowly and is then placed in 225-litre half-barriques of oak.

En förenklad beskrivning av vin santo från svenska wikipedia:
”Vin Santo eller Vinsanto, ('heligt vin') är ett sött dessertvin från Toscana, Italien, vanligen gjort på trebbiano- och malvasiadruvor. Vinet tillverkas på torkade druvor, och tillåts oxidera något under framställningen. Olika Vin Santo kan uppvisa stora stilvariationer sinsemellan. I vissa fall förstärks vinet med sprit, vilket innebär att Vin Santo endera kan vara ett starkvin eller ett oförstärkt vin. Graden av sötma och oxidationston kan variera mycket mellan olika tillverkare.”

Men variationen är egentligen större än så då det även görs av andra druvor och i flera andra DOCs och IGTs i andra delar av Italien. Bättre och djupare information finns i den här artikeln på IntoWine.com och på engelska Wikipedia. Här även en länk till en artikel om producenten hos BKWine.

Det klassiska tillbehöret är mandelskorpor som italienarna tydligen doppar i vinet, men det kan även drickas utan tillbehör som ett kontemplationsvin.

Någon snäll administratör kan gärna få klistra och fixa omröstningen :)
Kul val! Har inte druckit Vin Santo sedan Dackefejden! Undra vilka ostar jag borde välja?

Omröstning och klister fixar jag strax!
 

thunberg

Flaskfantast
Administratör
Jag tackar inte nej till sött så det är givet man hakar på även denna vecka. Kul val!
 

Mattias Schyberg

Administratör
554107B0-BCFB-4ABE-8AED-A453A9005EBE.jpeg


Dags att bikta sig och alltid härligt att vara först ut! :cigarr:

Utvecklad med fint oxiderad karaktär. Torkad aprikos, vanilj, kanderad apelsin, och marsipan samt dill, romrussin, järn, oxiderade nötter (ja, precis som när man hostar slem efter en halsfluss), smörkola och bränt socker i bakgrunden. Viskös munkänsla med mängder av tyngd. Fin syra som ger fräschör till den intensiva sötman. Bra balans och utmärkt längd med en del eldighet i avslutet. Makalöst trevligt vin i sin stil! Kombinerades med vit chokladmousse med honungsrostade mandlar, vilket blev en perfekt matchning. Se omröstning för slutbetyg. :)
 
Trådskapare
Mats

Mats

Gone todash....
Vinet öppnat och mandelskorporna luftade!
D: Lite oxiderade toner, torkade aprikoser, koncentrerat shirazvin, svampskog och vanilj som från en fatlagrad rom.
S: Initialt alkoholgenomslag, sedan kommer syran och sedan sötman med aprikoser, vanilj, och nötter mm, smaken dock inte samma komplexitet som doften. Känns balanserad ett tag men när syran försvunnit och sötman ligger kvar i munnen är den lite för kladdig. Känns som att man vill äta något till. Tycker först att eftersmaken är ganska kort men sedan kommer en härlig smak av torkade aprikoser och kaffe som sitter kvar i minst en minut.

Sedan dags för mandelskorpor! Doppar dessa i vinet så de blir lite uppblötta och ja jäsingen, det här passar fint ihop! Blir som en smaskig spritindränkt efterrätt! Mycket bra match, missa inte den!

Söta syrastinna viner brukar vinna på att vara öppna ett tag och få lite mer komplexitet och smak av oxidation så maxpoängen kommer kanske efter ett par veckor i kylen men redan nu tycker jag den når 90.
 

john b

Medlem
Dum jäkla fråga men; vart fixar ni mandelskorpor? Finns det på alla ica eller beställer ni från Italien alternativt gör som Google föreslår och bakar själva?
 
Trådskapare
Mats

Mats

Gone todash....
Dum jäkla fråga men; vart fixar ni mandelskorpor? Finns det på alla ica eller beställer ni från Italien alternativt gör som Google föreslår och bakar själva?
Jag gick på lokala mini-ICA-butiken. Var på kakhyllan men inte bland de andra skorporna så höll på att missa dem.
 

thunberg

Flaskfantast
Administratör
Dum jäkla fråga men; vart fixar ni mandelskorpor? Finns det på alla ica eller beställer ni från Italien alternativt gör som Google föreslår och bakar själva?
Finns i de flesta butiker, eller baka själv, inte speciellt svårt.

8002590003111.jpg
 

Mattias Schyberg

Administratör
Har fått hem min flaska så det blir nog att prova till helgen. Skall prova med lite mandelskorpor. @Mattias Schyberg hittade du några ostar som passade? Tankar kring serveringstemperatur?
Blev inga ostar till, men med tanke på sötman föreslår jag mögelost eller åtminstone mycket smakrika ostar.

Börja kylskåpssvalt, men jag gillar det bäst när det kommer upp närmare rumstemperatur personligen.
 

Skrutt

Medlem
Smaskigt! Sötman är kanske lite i överkant men rejält med friska aprikoser träder också fram, samt ischoklad och romrussin. Tolkar eftersmaken som kakao med tillhörande beska. Detta är så annorlunda mot vin som jag brukar gradera att jag egentligen inte vill sätta betyg, men jag drar väl till med 90.
 
Trådskapare
Mats

Mats

Gone todash....
Nästa månads vinväljare blir @Johan Blom ! Hoppas uppslutningen blir bättre då för än så länge har ju aktiviteten varit ganska låg denna månad.

Eller kanske det är några som vill se hur vinet utvecklas över tid i öppnad flaska och väntar med sin recension? Här är hur jag ser på det efter två veckor:
...gjort att syra och alkohol är klart bättre integrerade och gör att vinet ger ett mjukare och rundare intryck. Smakerna är ungefär de samma och någon ytterligare oxidationssmak har tyvärr inte kommit än. Skulle säga att det stigit ca 1-2 poäng.
 

LarsW

Medlem
Nästa månads vinväljare blir @Johan Blom ! Hoppas uppslutningen blir bättre då för än så länge har ju aktiviteten varit ganska låg denna månad.
Eller kanske det är några som vill se hur vinet utvecklas över tid i öppnad flaska och väntar med sin recension? Här är hur jag ser på det efter två veckor:
Helt rätt.
Öppnade min flaska 2 veckor sedan och har kommit halvvägs genom den. :)
 
Toppen