Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Låt oss dela en pava april 2021 - Domaine Michel Briday, Clos de Remenot 2018 (76353)

Hur bra var månadens pava (pris är inte en faktor)? Den här omröstningen avslutas 16 maj 2021

  • 95-100 Klassiskt, ett stort vin

    Votes: 0 0,0%
  • 90-94 Exceptionellt, ett vin med överlägsen karaktär och stil

    Votes: 15 28,3%
  • 85-89 Mycket bra, ett vin med speciella kvaliteter

    Votes: 14 26,4%
  • 80-84 Bra, ett välgjort vin

    Votes: 1 1,9%
  • 75-79 Mediokert, ett drickbart vin med ett antal skönhetsfel

    Votes: 1 1,9%
  • 50-74 Kan inte rekommenderas

    Votes: 0 0,0%
  • *Deltar inte, men vill se omröstningen!

    Votes: 22 41,5%

  • Total voters
    53
  • Poll closed .

Jos

Medlem
Då fick jag äran att välja en pava som förhoppningsvis en hel hoper med finewines.se-medlemmar kommer att pröva, - spännande! Givet från min sida borde vara klassiska områden som Champagne, Bordeaux och Bourgogne och givetvis blir det så :p Skämt åsido, planen var att slå ett slag för Australien eller Sydafrika men de jag tänkte på fanns inte lätt tillgängliga eller låg lite högt i pris så jag passar på att försöka gör mig själv och övriga som också älskar Chardonnay en tjänst genom att förhoppningsvis hitta en riktigt bra sådan för inte allt för mycket pengar.

Det finns mycket fina viner i Bourgogne, både kostsamma och mindre kostsamma. För att landa i det senare söker vi oss utanför de mest kända områdena och därför lite längre söderut om Beaune till Cote Chalonnaise. Här finns områden som traditionellt levererat mycket druvor till större producenter och även till bubbel. Pinot och Chardonnay är båda väl representerade men i området ligger även Bouzeron där man gör vin på Aligoté. Så kul ska vi dock inte ha det utan det blir Chardonnay. Närmare bestämt från Rully där det produceras nånstans runt 60% Chardonnay och 40% Pinot. Det finns 23 vingårdar klassificerade som premier cru och jag skulle säga att även om det såklart är viktigt med en bra vingård så är det här, precis som övriga Bourgogne, väldigt viktigt med vem som gör vinet.

Jag hade först tänkte att vi skulle dricka vin från Domaine Dureuil-Janthial men såg att det var privatimport som gällde från de som för vinerna i Sverige och de var dessutom ganska högt prissatta. Annars är det en favorit som jag kan rekommendera. En annan favorit som även gör vin från Rully är David Moret men det var också väldigt komplicerat att få tag på då importören inte ville berätta vad vinerna kostade, - jag skulle registrera en privatimport först och sen fick jag ett pris. Lite för struligt så vi siktar in oss på en annan riktigt bra producent, Domaine Michel Briday. Vinmakare och ägare Stephane Briday gör också viner från Bouzeron trots att han personligen inte gillar Aligoté som han menar är en ointressant, grön och smaklös druva. Han säger dock att Bouzeron är annorlunda :)

Pratar vi Chardonnay gör Stephane ett basvin som är helt oekat, - han är själv inte förtjust i när eken tar över och basvinet drar ingen nytta av ek alls. Han gör även 3 premier cru; Les Cloux, La Pucelle och Grésigny. Alla 3 är fatade men enbart den sista ser någon ny ek. Han jobbar även med 3-400l fat istället för traditionella barriquer på 225 för att hålla ekens inflytande på en bra nivå.

Vinet vi ska pröva är dock ingen premier cru utan en liten vingård som heter Clos de Remenot och är en monopol Michel Briday, Clos de Remenot 2018. Att det bara är en vanlig village är såklart en miss som skett vid klassificeringen, den levererar enligt Stephane minst lika fina druvor... ;) Men ärligt talat så har han nog rätt. Vinet skördas för hand från i snitt 45-åriga rankor och pressas omedelbart. Jäsning utan tillsatt jäst och man jobbar som sagt med 3-400 liter stora fat. 10-20% ny ek brukar det vara och för 2018 ska det enligt uppgifter vara 10%.

Här finns övriga viner att läsa om https://www.domaine-briday.com/en/

Nu blev det varken hypade Domaine Dureuil-Janthial eller David Moret så jag kan inte locka med några häftiga omdömen då jag inte hittat några betyg på Michel Briday men jag lovar istället att den som gillar klassisk, riktigt bra Chardonnay inte kommer bli besviken :)
 
Last edited:
Trådskapare
Jos

Jos

Medlem
Jag rekommenderar att du drar korken, häller upp ett glas, trycker tillbaka korken och ställer in i kylen igen för att sänka resten av flaskan dagen efter. Låt även tempen gå upp lite från det kylskåpskalla :)
 

Finewinedude

2024 - Låter saker och ting vara osagt
Låter ju onekligen som ett riktigt trevligt vin med denna gömda 1cru stämpel.. Öppnar man också upp för att kika på Cote Du Chalonnaise och Macon etc, så hittar man ju faktiskt rejält trevliga viner. Så Rully för 359 bör ju ändå vara ett steg upp.
Satt och fingrade på Camille Giroud Meursault Les Vireuils för 539 kr när jag såg detta inlägg... beslut, beslut, beslut...
Äh, skippar Camille och hoppar på det här tåget istället! :D I'm in!

Beställt!
 
  • Like
Reactions: Jos
Trådskapare
Jos

Jos

Medlem
Låter ju onekligen som ett riktigt trevligt vin med denna gömda 1cru stämpel.. Öppnar man också upp för att kika på Cote Du Chalonnaise och Macon etc, så hittar man ju faktiskt rejält trevliga viner. Så Rully för 359 bör ju ändå vara ett steg upp.
Satt och fingrade på Camille Giroud Meursault Les Vireuils för 539 kr när jag såg detta inlägg... beslut, beslut, beslut...
Äh, skippar Camille och hoppar på det här tåget istället! :D I'm in!

Beställt!
Jamen det är rätt! :D

Visst skrev du positivt om den här nyligen? https://www.systembolaget.se/produkt/vin/chateau-fuisse-7151201/
Som en teaser kan jag säga att Rullyn ovan är många klasser över i kvalitet, vi pratar typ går knappt att jämföra... Och då har jag druckit dom sida vid sida! :)
 

Finewinedude

2024 - Låter saker och ting vara osagt
Jamen det är rätt! :D

Visst skrev du positivt om den här nyligen? https://www.systembolaget.se/produkt/vin/chateau-fuisse-7151201/
Som en teaser kan jag säga att Rullyn ovan är många klasser över i kvalitet, vi pratar typ går knappt att jämföra... Och då har jag druckit dom sida vid sida! :)
Japp den har jag druckit och är riktigt bra! Även om den är ung.
Åh fan, ska bli riktigt spännande då att testa! Blir nog några till flaskor då. :D
 
Hej vad kul! Jag minns att jag prövade en del vit Rully från olika producenter för cirka 15-20 år sedan. Då var jag inte jätteimponerad jmfrt med att en flaska Rully ändå kostade USD 15-20 i det stora äpplet med omnejd. :p kanske har min egen smak utvecklats sedan dess och kanske har vinmakningen utvecklats i takt med priserna och de varmare årgångarna. Kände inte till producenten innan men det ska bli kul att prova!
 
  • Like
Reactions: Jos
Trådskapare
Jos

Jos

Medlem
Japp den har jag druckit och är riktigt bra! Även om den är ung.
Åh fan, ska bli riktigt spännande då att testa! Blir nog några till flaskor då. :D
Ja alltså, ska inte haussa för mycket. :nagelbitare: Den är helt ok att dricka men just där och då tyckte vi den doftade mer 100kr-vin än 300 i alla fall. Typ lite för mycket generiskt vitt, päronsplitt etc snarare än vad man kan förvänta sig i prisklassen.
 
Trådskapare
Jos

Jos

Medlem
Hej vad kul! Jag minns att jag prövade en del vit Rully från olika producenter för cirka 15-20 år sedan. Då var jag inte jätteimponerad jmfrt med att en flaska Rully ändå kostade USD 15-20 i det stora äpplet med omnejd. :p kanske har min egen smak utvecklats sedan dess och kanske har vinmakningen utvecklats i takt med priserna och de varmare årgångarna. Kände inte till producenten innan men det ska bli kul att prova!
Jamen det finns väl en anledning att vinerna inte är mer populära än de är ;)

Inga problem att hitta 1er Cru för 200 spänn idag så kanske att de inte haft nån vidare utveckling heller. Men å andra sidan säger inte läget så mycket som sagt ändå...
 

Finewinedude

2024 - Låter saker och ting vara osagt
Ja alltså, ska inte haussa för mycket. :nagelbitare: Den är helt ok att dricka men just där och då tyckte vi den doftade mer 100kr-vin än 300 i alla fall. Typ lite för mycket generiskt vitt, päronsplitt etc snarare än vad man kan förvänta sig i prisklassen.
Jag ska vara objektiv, och testa båda sida vid sida. ;)
 
  • Like
Reactions: Jos

Deek

Medlem
Beställt!

Ska bli spännande att testa, dricks rätt mycket chardonnay här hemma då frugan är redigt förtjust i det. Men franska vita viner blir det mest chablis så ska bli kul att testa denna.
 
  • Like
Reactions: Jos

Mattias Schyberg

Administratör
Då fick jag äran att välja en pava som förhoppningsvis en hel hoper med finewines.se-medlemmar kommer att pröva, - spännande! Givet från min sida borde vara klassiska områden som Champagne, Bordeaux och Bourgogne och givetvis blir det så :p Skämt åsido, planen var att slå ett slag för Australien eller Sydafrika men de jag tänkte på fanns inte lätt tillgängliga eller låg lite högt i pris så jag passar på att försöka gör mig själv och övriga som också älskar Chardonnay en tjänst genom att förhoppningsvis hitta en riktigt bra sådan för inte allt för mycket pengar.

Det finns mycket fina viner i Bourgogne, både kostsamma och mindre kostsamma. För att landa i det senare söker vi oss utanför de mest kända områdena och därför lite längre söderut om Beaune till Cote Chalonnaise. Här finns områden som traditionellt levererat mycket druvor till större producenter och även till bubbel. Pinot och Chardonnay är båda väl representerade men i området ligger även Bouzeron där man gör vin på Aligoté. Så kul ska vi dock inte ha det utan det blir Chardonnay. Närmare bestämt från Rully där det produceras nånstans runt 60% Chardonnay och 40% Pinot. Det finns 23 vingårdar klassificerade som premier cru och jag skulle säga att även om det såklart är viktigt med en bra vingård så är det här, precis som övriga Bourgogne, väldigt viktigt med vem som gör vinet.

Jag hade först tänkte att vi skulle dricka vin från Domaine Dureuil-Janthial men såg att det var privatimport som gällde från de som för vinerna i Sverige och de var dessutom ganska högt prissatta. Annars är det en favorit som jag kan rekommendera. En annan favorit som även gör vin från Rully är David Moret men det var också väldigt komplicerat att få tag på då importören inte ville berätta vad vinerna kostade, - jag skulle registrera en privatimport först och sen fick jag ett pris. Lite för struligt så vi siktar in oss på en annan riktigt bra producent, Domaine Michel Briday. Vinmakare och ägare Stephane Briday gör också viner från Bouzeron trots att han personligen inte gillar Aligoté som han menar är en ointressant, grön och smaklös druva. Han säger dock att Bouzeron är annorlunda :)

Pratar vi Chardonnay gör Stephane ett basvin som är helt oekat, - han är själv inte förtjust i när eken tar över och basvinet drar ingen nytta av ek alls. Han gör även 3 premier cru; Les Cloux, La Pucelle och Grésigny. Alla 3 är fatade men enbart den sista ser någon ny ek. Han jobbar även med 3-400l fat istället för traditionella barriquer på 225 för att hålla ekens inflytande på en bra nivå.

Vinet vi ska pröva är dock ingen premier cru utan en liten vingård som heter Clos de Remenot och är en monopol Michel Briday, Clos de Remenot 2018. Att det bara är en vanlig village är såklart en miss som skett vid klassificeringen, den levererar enligt Stephane minst lika fina druvor... ;) Men ärligt talat så har han nog rätt. Vinet skördas för hand från i snitt 45-åriga rankor och pressas omedelbart. Jäsning utan tillsatt jäst och man jobbar som sagt med 3-400 liter stora fat. 10-20% ny ek brukar det vara och för 2018 ska det enligt uppgifter vara 10%.

Här finns övriga viner att läsa om https://www.domaine-briday.com/en/

Nu blev det varken hypade Domaine Dureuil-Janthial eller David Moret så jag kan inte locka med några häftiga omdömen då jag inte hittat några betyg på Michel Briday men jag lovar istället att den som gillar klassisk, riktigt bra Chardonnay inte kommer bli besviken :)
Har ju blivit nyförälskad i vit bourgogne. Får bli att chansa på två flaskor och hoppas på det bästa. :)
 
Toppen