Låt oss dela en pava – juli 2021 (alternativt vin) 2018 Reyneke Reserve White (art nr 93551)

Diskussion i 'Vin' startad av Mattias Schyberg, 16 juli 2021.

?

Hur bra var månadens pava (pris är inte en faktor)?

 1. 95-100 Klassiskt, ett stort vin

 2. 90-94 Exceptionellt, ett vin med överlägsen karaktär och stil

 3. 85-89 Mycket bra, ett vin med speciella kvaliteter

 4. 80-84 Bra, ett välgjort vin

 5. 75-79 Mediokert, ett drickbart vin med ett antal skönhetsfel

 6. 50-74 Kan inte rekommenderas

 7. *Deltar inte, men vill se omröstningen!

Resultat är endast synlig efter lagd röst.
 1. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Med tanke på att det uppstått viss brist på det ordinarie vinet som valts för juli föreslogs att addera det vita vinet av samma producent som ett alternativ till de som missat att få Cornerstone eller helt enkelt vill dubblera.

  Vinet Reyneke Reserve White är en måttligt fatad sauvignon blanc och finns i tillfälligt sortiment, dock börjar flaskorna tryta. Beställning bör göras snarast här.
   
  Fredrik Markström gillar detta.
 2. Patrik Sellin

  Patrik Sellin fd Innertällmo Bryggeri

  Det finns rätt många flaskor kvar ute i butikerna, så det går att göra butiksbeställning i det fall att weblagret tar slut.
   
  Mattias Schyberg gillar detta.
 3. Jag är på. Några flaskor ligger o väntar på mig i butik!
   
  Mattias Schyberg gillar detta.
 4. Cujo

  Cujo Medlem

  Taget!
   
  Mattias Schyberg gillar detta.
 5. Ok. Här kommer intrycken av reserve white:
  Färg: ljust gul, nästan färglös i kanterna. Doft: Tydliga toner av malolaktisk jäsning, ek, rök från eken och örter. Smak: Citrus, päron, frukt o blommor + tydliga malolaktiska toner o ek. Bra syra, bra kvalitet och lång eftersmak. S. Blancen är väl dold bland eken o de malolaktiska tonerna vilket är sådär. Med mer lagring kanske det tonar ned sig? Frun älskade det, själv tycker jag det blir för mycket men hoppas att det lugnar sig o blir bättre. 90 p
   
  Jos, chambertin och Mattias Schyberg gillar detta.
 6. Patrik Sellin

  Patrik Sellin fd Innertällmo Bryggeri

  Månadens vita med en albilla från Ponce som referens:
  reyneke ponce.jpeg
  2019 Bodegas Ponce Manchuela Reto: Doft av honungsmelon, kalkstensdamm, gröna blad och gula äpplen. Smak av kartig melon, stendamm, rök, krusbär, gula äpplen och gul grapefrukt. Rejäl syra, sval frukt, lätt bittert och ganska stramt. Jag började halvblint och det här vinet kunde mycket väl ha varit en Sauvignon Blanc från Sydafrika. Helt ok, men med tanke på producenten hade jag hoppats på lite mer. 87p
  2018 Reyneke Reserve White: Doft av smör, brett, halm, hö och klöveräng. I smaken finns krusbär, nässlor, pomerans och vita vinbär blandat med oljigt trä, brynt smör, gummislang, bakelit, blöt ylle och halm. Vass syra, ganska återhållsam frukt, fett och oljigt. Det här vinet vill mer än det kan. De enskilda komponenterna finns där, men det finns ingen harmoni. Faten blir för fläskiga för frukten. Det är möjligt att det kan bli bättre med något år i källaren. 87p
   
 7. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Oj, här tycker vi rejält olika. Kul! :)

  Blommigt med toner av mandelblom, mogna krusbär, grillad citron, flinta, honung, päronskal, nougat och grönskimrande halm. Komplext och nyanserat med lågmälda fat. Medelfylligt och balanserat med rik intensiv frukt som bärs fram av utmärkt syra. Gillar det här mycket! Hamnar ganska nära en kombination av chenin från Loire och vit bordeaux i min mun. (92p)
   
  Last edited: 23 juli 2021
  Fredrik Markström och Jos gillar detta.
 8. Patrik Sellin

  Patrik Sellin fd Innertällmo Bryggeri

  @Patrik Sellin: "ganska återhållsam frukt" @Mattias Schyberg: "Fylligt och balanserat med rik intensiv frukt". Det här stämmer inte. Fruktens intensitet borde vi inte uppfatta så olika.
  Frukten i den flaska vi drack var mer som en enklare sydafrikansk SB, krispig med krusbär och citron, men utan någon större djup. En typ som funkar om den är oekad, men inte med så här mycket fat.
   
 9. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Har beställt ett par flaskor till. Blir ett återbesök inom kort oavsett. Får se om det blir en annan upplevelse då. :)

  Kroppen är mest troligt mer runt medel än fyllig om jag tolkar min egna smaknot och angivna referenser (lite slarvigt skriven smaknot), men frukten och intensiteten tycker jag är generös och vinet är långtifrån en enkel SB utan djup, snarare tvärtom.
   
 10. Jag anser att det var riktigt fin frukt där någonstans, men den var väl begravd bakom eken och malolaktiska jäsningen vilket kan lugna sig med 1-2 år till på flaska. Det handlar om preferenser, vissa gillar det o andra gillar slankare viner. Jag är inget fan av vit Bdx av samma orsaker även fast dom har blivit bättre med åren.
   
  Mattias Schyberg gillar detta.
 11. Bearman

  Bearman a´lea iacta est iterum

  Har provat båda vinerna och tycker båda har kanske en potential, men då pratar man nog flera år i källaren.... båda är obalanserade pga faten och jag tror tyvärr trots den frukten, båda vinerna kommer inte göra dessa viner bättre utan, de har för mycket fat och att det inte bli ngt vin som blir bra framtiden tyvärr. Druckit mycket bra från denna producent tidigare, men detta tror jag inte blir så bättre i källaren.... kanske har den röda bättre chans.. 84-85p
   
  Last edited: 31 juli 2021 kl 23:50

Dela sidan