Då var det min tur att ta över fanan från @Jos och bestämde mig rätt fort att jag skulle ta något vin från det land som var min introduktion och första kärlek inom vin, Italien. Sen kom dock den stora frågan vad för druva och region. Då jag dricker mest från Piemonte kändes det som det enkla valet, men det är tyvärr rätt begränsat utbud på SB på mogna viner därifrån så jag vände mig istället till Sicilien.
Sicilien har odlat druvor i över 2500 år och är efter Puglia den region som producerar mest vin i Italien med ca 15% av totala produktionen i Italien. Främst tillverkas söta viner i regionen och mer specifikt Marsala (90% av DOC i Sicilien tillverkar söta viner), men de gör även utmärkta röda viner. Bland de vita druvorna är Catarratto Bianco Comune överlägset mest planterad (36%). Den vanligaste röda druvan i Sicilien är Nero d'Avola som står för 18% av planteringarna och några andra populära röda druvor är Perricone och Nerello Cappuccio. Jag har dock valt ett vin med den fantastiska druvan Nerello Mascalese. För er bevandrade i Etna-viner så har ni prövat denna druva många gånger och den kallas ofta för "The grape of the volcano".
Gulfi är en av de främsta producenterna på Sicilien och drivs av Matteo Catania tillsammans med sina bröder, årgången vi ska pröva är dock en av de sista som fadern Raffaelo var med och producerade innan han gick bort. Gulfi använder ingen konstbevattning och är certifierat ekologiska sedan 2007. Skördeuttaget är väldigt lågt vilket ger hög concentration. Druvorna plockas för hand och lagras sedan i 225 eller 500 liters ekfat i minst ett år. Gulfi gör även ett antal viner på Nero d'Avola samt vita viner på Carricante och Albanello.
Vinet vi ska pröva, Reseca, har lagrats 24 månader på 500L fat och är 100% nerello mascalese från mer än 100 år gamla rankor på 800m höjd. Vulkanen ger en fantastisk mineralitet i vinerna samtidigt som parfymen får en att tänka på Bourgogne och Barolo.
Jag har pratat med Tryffelsvinet som är importör i Sverige och de har gått om flaskor. Rekommenderar att servera den lite svalare än rumstemperatur och gärna dekantera en timme innan. För optimal njutning rekommenderar jag att ni även slänger ihop en Pasta alla Norma.
Sicilien har odlat druvor i över 2500 år och är efter Puglia den region som producerar mest vin i Italien med ca 15% av totala produktionen i Italien. Främst tillverkas söta viner i regionen och mer specifikt Marsala (90% av DOC i Sicilien tillverkar söta viner), men de gör även utmärkta röda viner. Bland de vita druvorna är Catarratto Bianco Comune överlägset mest planterad (36%). Den vanligaste röda druvan i Sicilien är Nero d'Avola som står för 18% av planteringarna och några andra populära röda druvor är Perricone och Nerello Cappuccio. Jag har dock valt ett vin med den fantastiska druvan Nerello Mascalese. För er bevandrade i Etna-viner så har ni prövat denna druva många gånger och den kallas ofta för "The grape of the volcano".
Gulfi är en av de främsta producenterna på Sicilien och drivs av Matteo Catania tillsammans med sina bröder, årgången vi ska pröva är dock en av de sista som fadern Raffaelo var med och producerade innan han gick bort. Gulfi använder ingen konstbevattning och är certifierat ekologiska sedan 2007. Skördeuttaget är väldigt lågt vilket ger hög concentration. Druvorna plockas för hand och lagras sedan i 225 eller 500 liters ekfat i minst ett år. Gulfi gör även ett antal viner på Nero d'Avola samt vita viner på Carricante och Albanello.
Vinet vi ska pröva, Reseca, har lagrats 24 månader på 500L fat och är 100% nerello mascalese från mer än 100 år gamla rankor på 800m höjd. Vulkanen ger en fantastisk mineralitet i vinerna samtidigt som parfymen får en att tänka på Bourgogne och Barolo.
Jag har pratat med Tryffelsvinet som är importör i Sverige och de har gått om flaskor. Rekommenderar att servera den lite svalare än rumstemperatur och gärna dekantera en timme innan. För optimal njutning rekommenderar jag att ni även slänger ihop en Pasta alla Norma.