Låt oss dela en pava över nätet - Januari 2018 - Château Suduiraut 1999

Diskussion i 'Vin' startad av Trydebull, 5 januari 2018.

?

Hur bra var månadens vin (pris är inte en faktor)?

 1. 95-100 Klassiskt, ett stort vin

 2. 90-94 Exceptionellt, ett vin med överlägsen karaktär och stil

 3. 85-89 Mycket bra, ett vin med speciella kvaliteter

 4. 80-84 Bra, ett välgjort vin

 5. 75-79 Mediokert, ett drickbart vin med ett antal skönhetsfel

 6. 50-74 Kan inte rekommenderas

 7. Deltar inte men vill se omröstningen!

Resultat är endast synlig efter lagd röst.
 1. Trydebull

  Trydebull Medlem

  Ok. Då har vi varit och vänt 360 grader några gånger om efter ny kandidat, eftersom det första alternativet gick om intet, och flera likvärdiga alternativ skulle ha gått samma väg. Så då är jag tillbaka där jag började. Något sött.

  Jag har fått garanti från Hjo Grosshandel att den som beställer, skola erhålla rätt vin.
  Så månadens vin blir då Château Suduiraut 1999
  359:- på SB
  https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/chateau-suduiraut-300401

  Det har ju inte förekommit mer än två söta alternativ för månadens vin - och inget från Sauternes - så ur det perspektivet är det väl dax!
  Jag har själv druckit det här vinet från andra årgångar tidigare och tycker att det är ett bra och kul alternativ både för den som gillar vintypen och för dem som inte dricker så mycket sött i vanliga fall. Kanske någon tia mer än vi brukar hålla oss till, men du kommer att se att du kan få valuta för pengarna under ett antal veckor - om du så önskar.

  Hoppas att vi blir ett gäng som hänger på! Och att det laddas upp med antingen fet lever i någon form - eller grönmögel för de som är lagda åt det hållet. Själv tycker jag, förutom ovan nämnda alternativ, att söta och gärna karamelliserade fruktdesserter också är ett bra alternativ. Om man nu inte enbart vill tända brasan, slå upp boken och njuta ett litet glas helt för sig självt. Jag gör lika ofta det.

  Tänk på att det finns nyare (!) årgångar av vinet i vissa butiker, det är därför viktigt att kolla en extra gång så att den som hugger en flaska från hyllan får med sig rätt vin. I annat fall har som sagt Hjo Grosshandel garanterat att de skickar en 99:a om man beställer till en butik som inte har Suduiraut i sitt sortiment.
   
  Ekdahl, Mats, Omar Khayyam och 7 andra gillar detta.
 2. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Grattis till förstaplatsen i aktiviteten! :D
   
  J.Lidman, Pontus, MartinE och 1 annan gillar detta.
 3. J.Lidman

  J.Lidman Medlem

  Beställt!
   
  Trydebull gillar detta.
 4. sunqan

  sunqan Vinös

  Bra val! Köpte det till födelsedagsmiddan i november. Om ni köper i butik -se upp så ni inte råkar ta 2002 istället. De kan stå blandade i hyllan.
   
  J.Lidman och Trydebull gillar detta.
 5. Patrik Sellin

  Patrik Sellin fd Innertällmo Bryggeri Provningsskribent

  suduirauit.jpg
  gåslever.jpg
  Månadens vin med 2002 som referens. I och med att det (nästan) är samma vin hamnar båda bakom spoiler:
  1999 Château Suduiraut: testade den här på systemets provning i oktober och omdömet står sig fortfarande, enda skillnaden är att jag missade att notera saffranstonerna då. Doft av aprikoser, saffran, nougat och hasselnötter. Ungefär detsamma finns i smaken också tillsammans med melon, ananas och tallbarr. Syran är vass, fräschören likaså. Så här vill jag att en sauternes ska vara. 93p
  2002 Château Suduiraut: mer honung, mer eld, lägre syra, mer påtaglig sötma, känns betydligt äldre än 1999. Mer ett traditionellt efterrättsvin. Bra vin, men inte i närheten av 1999. 90p
   
  petterkalle, MartinE, Ekdahl och 9 andra gillar detta.
 6. Bastardo

  Bastardo Medlem

  Wow! Första gången jag råkar redan ha en flaska hemma. Tack för vinvalet, Trydebull! Ett excellent val och kul att du väljer även söta viner, fast det finns nog en hel del som inte är så förtjusta i söta viner.
  Ska bli intressant att delge mina smaknoteringar så småningom, men det kan dröja ännu ett tag. Känns inte riktigt att det är läge att prova vinet så här mitt i veckan. :)
  Och tack vare för de fina recensionerna av Innertällmo Bryggeri vågade jag steget för att köpa vinet. (Med lite stöd även från Munkis.)
  Passa på att köpa, för det är inte så ofta det finns chans att köpa ett världklassvin för nästan halva priset vad det normalt skulle kosta. Rätta mig, om jag har fel! ;)
   
 7. Daniel A

  Daniel A Medlem

  Grymt val! Flaskan inhandlad (gömde sig bakom en massa 2002or...), och dricks i vanlig ordning på Österlen. Vad tror du @Skaggs , ska vi köra det till pizzan? :D
   
 8. Ekdahl

  Ekdahl Medlem

  Kunde med lätthet varit först ut då jag drack denna redan under julhelgen (min intuition sa mig att det skulle bli månadens vin såklart ;)), men lite vistelse i värmen för mig kom emellan min recension dock :).

  Söta viner tycker jag är lite jobbiga och bedöma och framför allt sätta betyg på. Dels för att jag dricker det rätt sällan, men framför allt för att jag oftast tycker det är gott - oavsett kvalitet/pris. Gör ett försök dock.

  Vinet har precis allt jag förväntar mig av en bra Sauternes. Aprikos, saffran, tropisk frukt, bra syra, rik, fyllig och intensiv. Viss komplexitet och mognad (även om jag måste erkänna att jag inte helt säkert kan sätta fingret på vad just mognad innebär i en Sauternes).

  Vinet fick hänga med som aperitif med pepparkakor till Kalle Anka, ostbrickan efter julmiddagen samt till efterrätt med Cheesecake till juldagsmiddagen. Levererade hela finfint hela vägen. Sätter sällan poäng på söta viner, men 92 p känns rimligt om jag skall dra till med något. Ett toppvin och ett säkert kort.
   
 9. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Passade på att öppna 99:an igår när vi hade en liten bdx-kväll hemma hos mig där vi avverkade bland annat Cheval Blanc -08. Extra trevligt och passande att @chambertin hade tagit med sig sudden -82 att jämföra mot. Satan i gatan vilken kväll! Pontet-Canet blev bästa röda för mig även om ingen av bdx:erna gjorde bort sig. Mycket bra malbec dessutom!

  image.jpeg

  Kanske inte lika elegant i framtoningen som -82, men klart mustigare, sötare och en stor saffransbomb av rang. Jag föredrog faktiskt -99 som jag anser är en mycket bra årgång hos firman trots att det på pappret borde vara relativt mediokert i jämförelse med större årgångar. Tungt fatat med kokos och vanilj som går över i snygga aprikos- och marsipantoner med tonvis av lut, honung och saffran. Utmärkt balans och intensitet, men i jämförelse med sudd -82, lite tamare syra och mer pang på rödbetan. Sudd -82 uppvisar mer apelsin, petroleum (ja, jag till och med funderade på trockenbeerenausle och riesling i jämförelsen), blommighet och ett uns skalbeska i avslutet. Helt klart får det bli ett betyg som snudd på når upp till toppen. Lite mer intensitet och fokus är det enda jag kan hitta att klaga på. Ett säkert kort!
   
  petterkalle, MartinE, Jos och 10 andra gillar detta.
 10. Magikern

  Magikern Medlem

  Vilka viner, några barnarov onekligen. Allt provades helblint antar jag? Vore kul med fler smaknoter från de närvarande.
   
  Mattias Schyberg gillar detta.
 11. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Allt provades inte helblint. Halvblint där Cheval Blanc var känd på förhand och så även sudd -99, men de provades blint i heat.
   
 12. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  Upptäckte att jag faktiskt har en halvflaska Suduiraut 1999 liggande i källaren. Är det någon/några i Stockholmstrakten som inte har provat vinet än, och som är nyfiken på att slå sig ihop och testa både hel- och halvflaska för att hur mycket de skiljer sig åt? (D.v.s. du/ni tar med helflaskan och jag öppnar halvflaskan, och så blir det kanske några andra flaskor som referens och en bit av @KockJohan :s beryktade ankleverterrin samt andra lämpliga tillbehör.) Att prova från olika format när vin har lite ålder brukar alltid vara intressant. Någon gång helgen 26-28 jan i mitt kök i Årsta skulle passa mig, och är trots allt innan månaden är slut. Går t.ex. att riva av som en relativt snabb eftermiddagsprovning lördag/söndag. Skicka PM vid intresse.
   
  Elvis, petterkalle, KockJohan och 4 andra gillar detta.
 13. danryd

  danryd :)

  Doften säger Aprikos, saffran, en del frukt, lite krutrök, aningen lakrits. Smaken har också lite sälta / salmiak, och en fin balans mellan syra och sötma. Gott, bra kvalitet, funkade fint till grönmögelost och även choklad. 91 p säger jag
   
 14. KockJohan

  KockJohan Cioccolato Catering Leverantör

  Härligt val av månadens vin!
  PS den som önskar beställa Foie Gras Terrine (som är ett måste att äta till) är det bara dra iväg ett PM
  eller mejla cioccolato@live.se så får du som sthlm-kund den hemlevererad till din dörr!
  // Bästa vinhälsningar
   
  Trydebull gillar detta.
 15. David Nilsson

  David Nilsson Medlem

  upload_2018-1-17_21-13-25.jpeg
  Första glaset provades i lördags och än är inte flaskan slut. Det har blivit en liten men naggande god sockerkick om dagen sedan dess. Först vill jag påpeka att sötingar i allmänhet och Sauterns i synnerhet inte är något jag dricker alltför ofta. Balansen i vinet är bra, här finns en ok syra som balanserar upp. För min högst personliga smak hade jag dock gärna kunnat tänka mig ytterligare lite mer syra. Arommässigt är aprikos det som slår mig tydligast, även honung, torkad frukt och saffran. Det jag lade märke till först i gårdagens glas var en viss sälta. Om jag bara missat denna tidigare eller om den utvecklats efterhand kan jag inte svara på. 91P
   
  petterkalle, Ekdahl, MartinE och 6 andra gillar detta.
 16. thunberg

  thunberg Flaskfantast Administratör

  Sitter nu med ett litet glas av månadens vin som öppnades i lördags. Jag är positivt överraskad hur pass väl det klarar sig i kylen, knappt en halv flaska återstår, ska bli spännande att se vad som händer. På lördagen fann jag en stor mängd honung tillsammans med saffransbulle och tallkåda. I avslutet lite chilipulver. En del syra men inte så mycket som jag hade önskat vilket gör att sötman blir lite väl påtaglig. Bra längd, lättgillat men något "vanlig", inget som ger den det där lilla extra. Tallkådan är ett stort plus.

  Nu 5 dagar senare har det förändrats något, saffrandoften är mer frän, som en nyöppnad saffranspåse och till det barnängens tvål. I smaken är det mer åt fruktcoktailspad från en konserv. Helt klart kortare eftersmak och lite beska trycker fram. Det är nästan så att jag gillar den nu flera dagar efter då den har fått karaktär, dock tappar den på längden.

  Det blir en klar 91 poängare, kul vin att prova.
   
 17. Tomas Lindblom

  Tomas Lindblom fd Deppodi Moderator

  @Trydebull vem vill du ska välja vin Februari 2018?
   
  Trydebull gillar detta.
 18. Trydebull

  Trydebull Medlem

  Ja, det är ju frågan! Jag tycker att det är lika kul med de som vågar gå före med nya viner och områden som de som vågar stå på sig med bergfasta åsikter om var de bästa vinerna har gjorts och görs. Så, vem vet, kanske stannar vi kvar i Bourdeux (eller något annat klassiskt område) om @Mouton skulle kunna tänka sig att ta över stafettpinnen?
   
 19. Emanuel

  Emanuel Instagram; Swedish Champagne Dude

  Fick en bit över när jag köpte av dig som jag slängde ner i en gräddsås.... Fyyyyyy helvete vilken hädiskt god sås det blev vill jag lova :)
   
  Ludvig, KockJohan, Silex och 2 andra gillar detta.
 20. Kostjan

  Kostjan Mot bättre vetande

  Klassiker!
  Ankleversås får man aldrig vara rädd för!
   
  Emanuel gillar detta.

Dela sidan