Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

 • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Låt oss dela en pava september 2023 - Dominio de Tares Baltos 2020

Hur bra var månadens vin?

 • 95-100 Klassiskt, ett stort vin

  Votes: 0 0,0%
 • 90-94 Exceptionellt, ett vin med överlägsen karaktär och stil

  Votes: 0 0,0%
 • 85-89 Mycket bra, ett vin med speciella kvaliteter

  Votes: 1 9,1%
 • 80-84 Bra, ett välgjort vin

  Votes: 6 54,5%
 • 75-79 Mediokert, ett drickbart vin med ett antal skönhetsfel

  Votes: 0 0,0%
 • 50-74 Kan inte rekommenderas

  Votes: 0 0,0%
 • Deltar inte, men vill se omröstningen!

  Votes: 4 36,4%

 • Total voters
  11

JonasBo

Medlem
IMG_20230304_132406572.jpg


Låt oss kicka igång hösten genom att testa vin!
Baltos 2020 (art.nr 79246) från producenten Dominio de Tares upptäckte jag under semester på Fuerteventura i januari detta året.

Vin från Bierzo i Kastilien-León på 100% Mencia.
Beställs på Systembolaget till det facila priset av 129:-
 

MartinBz

Medlem
Beställt! Mencia är än så länge lite av ett blankt blad för mig, så jag ser fram emot att prova det här. (Och till det priset kunde man ju inte stå över.)
 
Trådskapare
JonasBo

JonasBo

Medlem
Beställt! Mencia är än så länge lite av ett blankt blad för mig, så jag ser fram emot att prova det här. (Och till det priset kunde man ju inte stå över.)
Det finns massor vin på Mencia som är trevliga (subjektivt iofs).

Om du gillar vinet och/eller vill prova andra producenter kolla in Raúl Pérez eller Veronica Ortega.

Lalama är ett annat vin som brukar släppas på TS.
 
Ok, jag fyrar av första omdömet:

Doft av färsk vaniljstång, den där lite fadda lukten. Ganska varm och fruktig (mörka körsbär?), med en behaglig syra och tanniner. Mediumkropp. Mild peppar i eftersmaken. Detta var ju riktigt gott! Hade jag gissat så hade jag sagt att det kostade 229:- snarare än 129:-.
 

Bastardo

Medlem
Visa bifogad bild 29777

Låt oss kicka igång hösten genom att testa vin!
Baltos 2020 (art.nr 79246) från producenten Dominio de Tares upptäckte jag under semester på Fuerteventura i januari detta året.

Vin från Bierzo i Kastilien-León på 100% Mencia.
Beställs på Systembolaget till det facila priset av 129:-
Utmärkt val! Inte säkert att jag deltar, men jag kan i alla fall beställa en flaska – om inte ni andra tömmer lagret … :D
 
Baltos 2020 Dominio de Tares vs Matilda Nieves 2020 Mencia

Kul med Mencia!

Med den prishöjning till 145 kr som importören gjorde i dagarna (finewines.se-dela-en-pava-effekten? :cigarr:) så är prisskillnaden försumbar mellan månadens vin, Baltos 2020 Dominio de Tares, och jämförelseobjektet, Matilda Nieves 2020 Mencia, som ligger kvar på 169 kr.

Det går nästan att se på bilden att Matilda Nieves är ett litet ljusare vin medan Dominio de Tares har en litet mörkare och mindre transparent nyans av samma mörka rubinröda färg. På näsan är det först litet knepigt att skilja ut vinerna men med bara några minuters luftning framträder en ganska markant skillnad som också går igenom i munnen.

Dominio de Tares har ett dovt anslag på näsan med gamla fat (dvs inte så mkt mjölkchoklad) och mörka bär. Den är kryddig i munnen med mer av de mörka bären, litet sötsur sås på det, lagerblad, kanel. Greppig, bra syra. Slutet domineras av uttorkande tanniner, liten murken piratkista och Vasa-museet över det hela.

Doftminnet spelar mig många spratt så litet osäker här men jag fick direkt upp minnen av litet för extraherade och överekade sangiovese-viner. Absolut ett prisvärt vin men som kräver att man inte är för känslig för ekfat och som tarvar kraftiga doningar i form av t ex stek och bea för att klara av ekfatstanninerna, men ingenting att stoppa i källaren.
Landar på 81 poäng.

Matilda Nieves har först litet alkoholångor eller malkulor (för er som minns dem innan de blev olagliga :) ) på näsan som maskerar kvaliteten i vinet, det blåser dock bort helt och hållet efter en stunds luftning. Också mycket bärig men mer av röda bär här. Fin syra, lingon, jordgubbar och ett stänk av blodapelsin. Också kryddig men mer åt rosépepparhållet än kanel och orientaliska kryddspektrum. Mer bär. Körsbär. Litet mandel. Det finns en fin sötma som är nedtonad och balanseras perfekt av den härliga syran. Elegant vin som verkligen slår månadens vin med minst ett par hästlängder. Inga gistna kistlock här inte. Kanske 88 poäng?

Kollar upp vad jag tyckt om Mencia-viner historiskt och inser att jag hade samma omdöme dvs litet för extraherat och ekat om Dominio de Tares fin-vin Bembibre som kostar mer än det dubbla mot Baltos. Högst betyg har jag gett till Raul Perez Ultreia Valtuille och As Caborcas Valdeorras av Telmo Rodriguez samt Guimaros Ribeira Sacra Finca Meixeman.

tempImageOgJjXA.jpg
 

m3lk3r

Medlem
Såg vinet nämnas i en annan tråd och blev taggad på mencia, vad nu det är för druva. Gick in så blint jag kunde, inte läst något om varken vinet eller druvan.

Direkt efter öppning i rumstemperatur, (vilket idag var 25 grader):
Lätt kropp med lite bråkiga tanniner. Lite kantigt och platt till en början. Inne på dag 6 av en jobbig förkylning men här doftar det ändå trä.. EK, blöt lera, mörka bär. I munnen är det ett torrt vin, lagom hög syra. Gott, kan nog passa till det mesta.
Häller upp resten i en karaff och låter det stå + snabbvisit i kylen = mer bärigt, mer balans, inte lika platt och kantigt.
Drack sedan resten till tapas med diverse smakrika tillbehör och viss hetta vilket funkade bra.
Får väldigt tydliga smakminnen från en tidigare spanienresa. Är det den ekiga eken som klingar så spanskt? Har jag druckit mencia förr?? Eller är det för att jag drack den till tapas?!

 

Patrik Sellin

fd Innertällmo Bryggeri
Mencia:
baltos as carbocas.jpg

Lite orättvis jämförelse den här gången: referensvinet är sex år äldre och 4 gånger så dyrt - men druvan är densamma:
2014 Telmo Rodríguez Valdeorras As Caborcas: doft av spånskiva, läder, svarta vinbär, blåbär och rönnbär. Smak av viol svarta vinbär, lingon, blåbär, ingefära, choklad och mynta. Fin frukt, skyhög syra och integrerade tanniner. Elegant och inne i mognadsfasen. 92p
2020 Dominio de Tares Bierzo Baltos: I doften finns blåbär. svarta vinbär, rönnbär och vitpeppar. I smaken hittar vi blåbär, svarta vinbär, lingon, vitpeppar och mentol. Ungt med koncentrerad frukt och bitiga tanniner. Svalt och fräscht och passade väldigt bra till en svampmacka. Syran är klart lägre och tanninerna mindre utvecklade än i As Caborcas, men det är rätt uppenbart att det är samma druva. Jag gillar mencia och tycker att det här står sig rätt bra. Om jag anstränger mig ordentligt så blir det 89p, men kanske med ett minustecken?
 
Trådskapare
JonasBo

JonasBo

Medlem
Gammal bild men här kommer min recension
IMG_20230304_132406572.jpg

Mörk och pigg frukt på doften, lite örter.
I munnen bra frukt, bra balans med syran och fin längd.
Viner dör något dag 2 men generellt välgjort vin med trevlig prislapp.
 
Toppen