Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Marknadsföring & reklam?

Mattias Schyberg

Administratör
Det intressanta är ju om det finns mjukgörare i plasten eller ej. Någon borde ju gjort en koll vad som finns i vinet efter en månad i boxen. Är du kemist?
Jag är inte heller kemist, men den typen av frågeställningar har garanterat utretts (jobbar själv inom livsmedelsindustrin och vet vilka rigorösa kontroller vi själva gör. Stora företag har helt enkelt för mycket att förlora för att riskera för mycket med okända faktorer). Livsmedelsbranschen är ganska hårt reglerad och kontrollerad i I-länder rent generellt och är det något man kan känna sig extra säker med så är det massproducerade produkter från storföretag, ironiskt nog.

Oron bör istället rikta sig mot bristande sensorisk kvalitet och den allmänna nyttighetsfaktorn i vissa fall. ;)
 

Vino fino

Medlem
Det intressanta är ju om det finns mjukgörare i plasten eller ej. Någon borde ju gjort en koll vad som finns i vinet efter en månad i boxen. Är du kemist?
De mera kända kemisterna här på forumet har diskuterat skadliga ämnen, i annan tråd, i samband med Kalla Fakta-reportaget om gift i viner.

Jag kan inte kemin men om vi tittar på regelverket så är det i ny fin svensk myndighetstradition inte helt lätt att förstå, som lekman, vem som gör vad. Faktum är att det inte är livsmedelsverket (eftersom alkohol är så oerhört laddat och måste specialbehandlas i Sverige) som kontrollerar vin som säljs utan bara det vin som produceras här. Vårt kära Monopol, däremot, ansvarar för provtagning på vin som säljs, men bara på det som står på hyllorna, dvs. en liten del av hela sortimentet.

Och som sagt, i vanlig glasklar och transparent anda, kan den vanlige konsumenten/lekmannen inte få reda på exakt vad som testas eller få ta del av provresultaten. "Exakt vilka parametrar som analyseras varierar med vilken produktgrupp artikeln tillhör. För vissa parametrar, såsom svaveldioxid, metanol, alkoholhalt, socker och totalsyra, kontrolleras att artiklarna uppfyller de legala krav som ställs på produkten ifråga." Urvalet görs utifrån en riskanalys, vilket är managementspråk för att säga att man testar stickprover då och då efter de mest farliga ämnena i varor som säljs till en viss volym. (Giftighet/exponering bland befolkning/konsumtionsvolym per individ... eller något liknande).

Så svaret på din fråga måste bli: om vinet kvalificerar sig in på hyllan i butiken, och om de mjukgörande ämnen som du refererar till är olagliga eller bara tillåtna i vissa halter i vin enligt EU-reglerna, eller på annat sätt uppenbart hälsovådliga, eller är allergener och därmed faller under generell livsmedelslagstiftning om märkning av livsmedel, och om vinet ingår i den provbatch som riskanalysgänget på SB har identifierat som lämpliga testobjekt, så är det testat inför lansering.

http://www.systembolaget.se/om-systembolaget/inkop-kvalitet/kvalitetssakring/
 

Peder

Medlem
När det gäller baginboxlistan så är det ganska komiskt att chefredaktören själv avskyr BIB:

Fredrik Schelin.JPG
 
Toppen