Mat/dryck före (champagne)provning?

Diskussion i 'Mat & Dryck, Restaurangbesök' startad av Niklas.Ö, 17 november 2019.

 1. Niklas.Ö

  Niklas.Ö Medlem

  Lite nyfiken hur ni tänker kring ämnet. Ska överraska sambon med en champagneprovning som drar igång 19:00 är ju nödvändigt att äta innan så tänkte planera in ett restaurangbesök innan, man vill ju inte vara för mätt eller påverkad och helst fräscha smaklökar så känns som att alltför stark mat går bort. Jag tänkte ev. En lättare förrätt/tilltugg med ett glas vin och sen varmrätt med ett glas vin. Ev en slät kopp kaffe efter maten. Därefter är det en kortare promenad till provningslokalen.
  Skulle ni välja mat/dryck på något speciellt sätt före en provning t.ex. Beroende på hur provningen är upplagd samma färg/druva/region/typ före som på provningen, vitt före till vitt på provning, mousserande före till mousserande provning, bordeaux före till bordeauxprovning etc. Eller tycker ni inte det har nån betydelse eller är det t.o.m bättre att göra tvärtom och ta en kötträtt med rött vin innan provning av vitt/champagne.
  Har ni nåt speciellt ni äter/dricker innan provning för att neutralisera smaklökarna typ vitt bröd, äpple eller liknande?
   
 2. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  Jag skulle nog framför allt låta bli kaffet direkt före provningen (och inga sötsaker), för det känns som mer av en "smakkrock" att ha kvar i munnen än mat och vin... Visst kan man också tänka en måltid med inte alltför tung "vitvinsmat", men det spelar nog mindre roll än den totala vinmängden.
  Annars är ju syrarika vita viner bra på att neutralisera och friska upp gommen. Ett första provningsglas med något enklare bubbel (som "offras" som "återställare") och kanske bröd till, sedan bör man vara så redo man blir för det glas som kommer därefter.
   
  Niklas.Ö och Wintermute gillar detta.
 3. Swedish

  Swedish Medlem

  Beror väl på vad ni vill ha ut av kvällen. Är det en trevlig kväll tillsammans med sambon som är det väsentliga så drick och ät vad ni känner för innan (brukar egentligen bara avråda ifrån tandborstning, apelsinjuice, och allt för het curry).
  Är det dock så att provningen i sig är i centrum skulle jag avråda ifrån alkohol helt. Två glas sabbar ens sinnen mycket snabbare än man tror...
   
  Niklas.Ö och Wintermute gillar detta.
 4. Niklas.Ö

  Niklas.Ö Medlem

  Ok tack för tipsen och då skippar vi nog kaffet

  Problemet är att det är lite av båda delarna. Provningen är på annan ort så vi har lite restid som gör att vi måste äta där och när vi har barnvakt, ska äta ute och befinner oss på en ort med bättre utbud av restauranger vill man ju passa på att äta något gott med passande dryck. Men samtidigt vill man ju tillgodogöra sig så mkt som möjligt av provningen och jag är medveten om att det inte är optimalt att dricka innan därav frågeställningen självklart försöker vi hålla ner mängden innan och ev blir det bara ett glas till varmrätten. Tack för svar
   
 5. Crist(al)ian 77

  Crist(al)ian 77 50 Shades of Grape

  Jag grundar oftast med öl innan och rundar gärna av med öl efteråt. Basiskt och beska kan behövas när man pimplar skumpa.

  Sedan ska man inte gå över ån efter vatten. Pizza!:D
   
  gece och Niklas.Ö gillar detta.
 6. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Jag köper allt som redan sagts i tråden, men vill bara tillägga att det enbart är en vinprovning ni ska på. Visst är det vettigt att undvika starkt kryddad mat och liknande i nära anslutning till provningen och visst är det bra om ni är försiktiga med alkohol, men något glas (exakt mängd är individuellt) av lite enklare ”referensvin” av liknande stil innan tror jag enbart är en fördel.
   
  Crist(al)ian 77, Jos och Niklas.Ö gillar detta.
 7. Johan L

  Johan L Medlem

  Basiskt? Vanlig öl har pH kring 5,5 :skriver:
   
  Elvis, sunqan, Mattias Schyberg och 1 annan gillar detta.
 8. gece

  gece Man vänjer sig.

  En mosbricka funkar fint det också
   
  Niklas.Ö gillar detta.
 9. Niklas.Ö

  Niklas.Ö Medlem

  Haha jo fast en mosbricka eller pizza klarar dom av att slänga ihop hyfsade på hemmaplan också så tänkte ta något annat när vi har chansen
   
 10. Elvis

  Elvis Medlem

  Mer basiskt än champagne i alla fall! ;)
   
  Crist(al)ian 77 gillar detta.

Dela sidan