Mat till barnfamilj

Diskussion i 'Mat & Dryck, Restaurangbesök' startad av Elvis, 2 februari 2016.

  1. Elvis

    Elvis Medlem

    Mina barn är sex och tre år gamla, älskar grönsaker och frukt men vad gäller lagad mat känns deras smak ytterst begränsad. De vill i princip alltid ha köttbullar eller korv som huvudingrediens. Det går att få i dem kyckling och fisk också men utan jubel och klang.

    Ni som barn här i forumet: Vad lagar ni för mat till era barn? Vill gärna ha tips, inte minst på mat som hela familjen kan njuta av tillsammans.
     
    Erik Nordin gillar detta.
  2. Wintermute

    Wintermute Medlem

    För vardagsmaten kan det faktiskt funka med pasta, pannkakor och klassisk tråkvardagsmat.
    Jag har en av varje sort. En som äter och en som inte äter. Bra dagar funkar skaldjur eller musslor för båda.

    Fräs på pilgrimsmusslor i het panna, salt och lite peppar på och en aning pressad lime. Vispa ur pannan med smör och lite vatten. Servera musslor med sky till en lyxig pasta och lite stekt röd paprika. Fullt tjänligt för hela familjen! Låt var och en montera rätten på tallriken...
    Med det som funkar för en behöver inte funka för en annan... Lycka till! Plötsligt vänder det!
     
    Daniel A gillar detta.
  3. Håkan

    Håkan Medlem

    Allt som har med pannkaka att göra går bra, raggmunkar, ungspannkaka, blinier etc... Färsbiffar av olika slag, fyllda med pinjenötter, grönpeppar, fetaost etc... Alla typer av tillagade grönsaker går bort förutom potatis, den skall helst vara av friterad sort (däremot är rå morot, paprika, gurka etc.. utmärkt). Pasta som lasagne, tortellini, ravioli (prova dig fram bland färska), pasta carbonara, putanesca brukar gå rätt bra också. Dagsformen avgör, vissa gånger tar maten slut, andra dagar får vi hälften över. Äldsta dottern älskar kött i alla former, framförallt fläskkarre, gärna helgrillad. Ofta kan vi ha lite mer vuxentillbehör till maten vi äter, och ibland blir det korv till de mindre barnen samtidigt som vi och den äldsta äter någon form av kött.
    Ibland går mixade soppar, typ majssoppa, rotfruktssoppa, ibland inte.
    Sen funkar alltid hamburgare, taco (svensk, mina utsvävningar i Cramsbyskolan har ratats).
     
  4. thunberg

    thunberg Flaskfantast Moderator

    Soppor av olika slag har visat sig fungera bra på mina grabbar (5 och 8). Se bara till att mixa den slät, det får ju inte finnas några konstiga bitar i.
    Grillad kycklingklubba går också hem, gärna med grönsaksbiffar.
    Annars är det mycket spagetti med köttfärssås, pannkakor, köttbullar, lax etc.
     
  5. Per Stade

    Per Stade Lege artis

    Servera dem stekt blodpudding i en vecka så kommer de att äta vad som helst sen!
     
    Patrik Sellin, KockJohan, Helen och 3 andra gillar detta.
  6. Skumpagne

    Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

    Mina barn har alltid älskat blodpudding. Nu för tiden äter dom oftast det som serveras även om do inte är storätare direkt. 1, 5, 11 år gamla.
    Ett bra sätt att få barn att gilla mat är att inkludera dom i lagandet av maten så dom får va med och krydda lite och sen en fin uppmuntran när ni äter "ååh gud vilken god mat du lagat lille Alfons" eller mat som man får pilla och fixa lite som man vill, typ tacos, egen pizza, pannkaka etc.
     
    chambertin, Gurto, vintomas och 5 andra gillar detta.
  7. Stenberg

    Stenberg Medlem

    Mmm, blodpudding! Har du nagon vinrekommendation till det? o_O
     
    Mattias Schyberg gillar detta.
  8. Mattias Schyberg

    Mattias Schyberg Administratör

    Madeira anses vara lite av en perfekt match. Har ännu inte provat själv, men låt oss testa snarast! :)
     
    Stenberg gillar detta.
  9. Wintermute

    Wintermute Medlem

    Madeira är stabilt till svartsoppa, så det känns rimligt.
     
  10. Kostjan

    Kostjan Mot bättre vetande

    Blodpudding med stekt anklever och rårörda lingon funkar klockrent till Pinot noir.
     
    jrick och Stenberg gillar detta.
  11. vininfo.nu

    vininfo.nu Medlem

    Tja, vi har i princip, efter barnmatsåldern, serverat barnen samma mat som för oss vuxna. D.v.s. även när vi är bortbjudna faktiskt "nekat" värdarna som erbjudit sig att göra speciell mat till barnen. Dessutom så låter vi barnen vara med och välja mat åtminstone någon gång i veckan vilket kanske hjälper till att förstå att man inte alltid kan/får välja. Enda undantaget har till nyligen varit rent kött i bit, ända tills dom båda (3,5 och 6,5 år) för någon månad sedan helt plötsligt bägge verkade bestämma sig att även kött var gott... Men visst man måste ju servera mört, lättuggat, kött, annars går det inte... Detta samtidigt som vi aldrig tvingar barnen att äta något om dom inte vill, men väl smaka, vilket dom gör. Dessutom finns ju alltid något på bordet som dom äter i form av tillbehör.

    Dessutom äter barnen fiskbullar på burk och blodpudding vilket vi vuxna inte gör men det har dom lärt sig på förskola/skola.

    Ingen tips på vad vi lagar, men väl hur vi resonerar och gör...
     
  12. Wintermute

    Wintermute Medlem

    Bra inställning. I den bästa av världar är barnmenyn en sammanställning av vilka rätter man kan få som halvportion.
     
  13. Elvis

    Elvis Medlem

    Tack för alla bra svar.

    Min äldste son kom helt oväntat hem igår från dagis och berättade att han fått en jättegod tomatsoppa (varm) till lunch. Soppor ska jag absolut prova snart och försöka laga dem ihop med barnen.
     
  14. Stenberg

    Stenberg Medlem

    Madeira har jag noll och ingen erfarenhet eller koll på men satt faktiskt och knappade på en liten beställning efter att ha suttit och läst en tråd om (förra?) Månadens vin. Får väl ta tag i den igen...

    Gåslever låter oxå värt att prova till. Det är ju gott till det mesta. Men jag vill nog gärna ha mina knaperstekta bacon till blodpuddingen så det får nog bli en kombo där. ;)
     
    Mattias Schyberg gillar detta.
  15. Kostjan

    Kostjan Mot bättre vetande

    Det ska påpekas att blodpuddingen var inköpt på Undersåkers Chark och var absolut utan konkurrens bästa blodpuddingen ever!
     
    kayaker gillar detta.
  16. Wintermute

    Wintermute Medlem

    Ny favorit gällande mat som hela familjen tycker om! Gnocchi med grädde och tryffel.
    Stek vanlig köpegnocchi i rikligt med smör och en finhackad vitlöksklyfta. Tillsätt vispgrädde och tryffelsalt. Koka in. Servera med tex tryffelpeccorino riven över.
     
    Tomas Lindblom gillar detta.
  17. Essle

    Essle Medlem

    Har tre barn 4, 6 och 10 år. Dom små käkar det mesta men den äldsta är kinkig så även om vi också försöker med att som ska äta den mat vi äter så är det ändå på något sätt roligare om alla är med och äter och gillar det.

    På soppsidan så är det linssoppa som gäller här för att alla ska äta.
    Torskrygg i ugn med potatis gillas också.
    Hemmagjord pizza kör vi ganska ofta så kan man lägga på det man gillar och man kan hålla ner ost mm så att det inte blir allt för onyttigt. Alla gillar dessutom pizzasallad.

    Indiskt och sushi är populärast på hämtmatssidan och det funkar ju även att göra själv.

    Gott kött eller kyckling gärna grillat funkar bra det med.
     
    Wintermute gillar detta.
  18. thunberg

    thunberg Flaskfantast Moderator

    Vi har hittat en ny rätt som alla äter och är enkel att laga, yakiniku. Servera med basmatiris och en sallad på sidan om.
     
    lukastollig och Tomas Lindblom gillar detta.
  19. Tomas Lindblom

    Tomas Lindblom fd Deppodi Moderator

    Lät gott och enkelt att göra! Ska testas :).
     
  20. Vingubben

    Vingubben Medlem

    Körde denna i helgen för fem barn i åldern 8-18 år. Mycket uppskattat rätt igenom. Tack för tipset.
     
    Tomas Lindblom gillar detta.

Dela sidan