SV: mögel
hean skrev:
Jag har tvättat ur det med klorin, skruvade av bakstycket och tvättade även det, i hörnan var det även där lite mögel. Nu är skåpet igång och det luktar ok.
Om jag köper nya hyllor och lägger in mina flaskor och det sedan kommer nytt mögel, kan jag då slänga skiten, köpa ett nytt och lägga flaskorna i det nya.
Alltså, kommer flaskorna som legat i skåpet som ev kommer få nytt mögel då var "kontaminerade" så att jag isf sprider möglet till nästa skåp?
Alltså, är det värt att chansa på det jag har (2500 +875 för nya hyllor) eller ska jag ta förlusten nu, slänga skåpet och fortsätta leta efter ett nytt?
Frågan är varför det har blivit mögel från första början.
Troligen har det väl stått oanvänt i någon fuktig lokal (källare?)
en längre tid. Det brukar behövas fukt och hyfsad temperatur
(över 0 grader) för att det skall mögla.
På frågan om flaskorna kommer att bli kontaminerade: Det finns
mögelsporer överallt så det har nog ingen betydelse.
För att undvika kontamination så måste du packa flaskorna i
en lufttät förpackning och sterilisera dem. Rekommenderas inte.
För övrigt håller jag med 1CRU. Om du har tvättat rent skåpet
ordentligt och sätter igång det och väntar några veckor så kan
du ju alltid kolla sen. Lägger du in en elektronisk termometer
med minnesfunktion så kan du samtidigt kolla hur eventuella
temperatursvägningar är. Jämn temperatur är ju önskvärt.
Chansen är stor att det kommer att gå bra och så kan du
köpa nya hyllor hos 1CRU om några veckor.
Lycka till och glöm inte att rapportera!