Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Mogen Priorat, årgång 2009

Terroirviner

Leverantör
Celler de l’Abadia – PRIORAT

Ny lansering på www.terroirviner.com november 2022

bfa36bc7-b101-f86d-8910-6e75cb01772e.jpg


Vingården Celler de l'Abadia grundades 1998 av Antoni Basté i Gratallops i hjärtat av Priorat. Antoni var en av pionjärerna som satsade på vinodling i Priorat sent 80-tal tillsammans med René Barbier (som är en nära vän). Efter ett avbrott på 90-talet gjorde han comeback 1998. Sönerna Jeroni och Julien blev snart involverade i verksamheten. Jeroni ansvarar idag för vinmakningen, medan Julien sköter försäljning och kundkontakter. Totalt odlar man 11 ha samlade i en enda sammanhängande vingård, varav ca 7 ha producerar vin. Vinifieringen sker hantverksmässigt i tankar om 500- och 1000 liter. Samtliga cuvéer lagras på 225-liters medelrostade franska ekfat. Den årliga produktionen varierar mellan 10.000-20.000 buteljer - en mycket begränsad produktion som gör vinerna mycket svårfunna.

Under perioden 2007-2013 producerade man en serie årgångar under en alternativ etikett : Celler Mas Basté. Dessa viner är renodlade toppviner, varav en del har legat kvar i vingårdens källare fram till idag. Det är ett stort privilegium för oss att få tillgång till dessa viner idag. De uppvisar en stor finess och komplexitet och vinner på att dekanteras någon timme innan servering. Servera i stora Bordeauxglas till höstens mustiga rätter. De ligger i sin topp idag men kan naturligtvis lagras vidare några år om så önskas.

Celler Mas Basté Peites Criança Priorat DOQ 2009 – 385 kr/fl.
80% Carignan, 10% Syrah, 10% Cabernet Sauvignon, lagrad på franska ekfat i 18 månader. Alk. 14,7%. Till Carignan användes 1-2 åriga fat, och till Syrah och Cabernet Sauvignon 100% nya fat. Djup, intensiv bukett, humus, grus, mynta, lakrits, rostat kaffe, lätt vanilj, svarta körsbär, björnbär, plommon, tjära, grafitmineralitet. Krämig och fyllig kropp, ännu något strama tanniner. Känns betydligt yngre än sin ålder. Långt, svalt avslut i mineralens tecken. Endast 1700 buteljer producerades.

Celler Mas Basté Clos Peites Priorat DOQ 2009 – 599 kr/fl.
80% Carignan (av äldre stockar), 10% Syrah, 10% Cabernet Sauvignon, vinifierad och lagrad på ett enda nytt franskt 225-liters ekfat i 32 månader. Alk. 15%. Den mest exklusiva cuvéen, producerades endast i 300 flaskor, där varje flaska är numrerad. Intensiv mörk frukt, svarta körsbär, plommon, apelsinskal, humus, torkade örter, animalitet, mandelmassa, cigarrlåda, mint och våt sten. Här finns lite mer rostade toner än i det första vinet. Stor, krämig kropp, sammetslena och fasta tanniner, massor av sval och fräsch mineralitet. Vinet ligger i en klass för sig. Väldigt spännande är hur det skiljer sig mot föregående vin, trots att druvkompositionen är identisk. Urvalet, jäsningen på ekfat, samt den längre fatlagringen gör skillnaden.

Vinerna kan beställas i Terroirviners onlinebutik på www.terroirviner.com.

Tips : kika även på de andra vinerna av Celler de l’Abadia som just nu lanseras, som alla håller toppkvalitet. Varje vin kan beställas för sig, men det erbjuds även en balanserad blandlåda.

Celler de l'Abadia Sant Jeroni "Hort" Garnatxa-Syrah Priorat DOQ 2019 – 235 kr/fl
Celler de l'Abadia Sant Jeroni "Forn" Carinyena-Cabernet Sauvignon Priorat DOQ 2019 – 285 kr/fl
Celler de l'Abadia "Alice" Priorat DOQ 2018 – 365 kr/fl

Beställ vinerna på
www.terroirviner.com
 
Last edited:
Toppen