Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Mousserande under hundringen?

Jos

Medlem
Ska köpas in rejäla mängder och jag har inte benkoll i den prisklassen. Någon som druckit något ok? Nån Cava kanske?
 

Skumpagne

Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa
Ska köpas in rejäla mängder och jag har inte benkoll i den prisklassen. Någon som druckit något ok? Nån Cava kanske?
Hehe nu tänkte jag på våran tråd angående kolsyra blue nun. Kanske något att testa? :D
Annars har jag dålig koll på mousserande. Ferrari kostar 149kr sägs det inte att den ska va ok?
 

Magnus Ö

Medlem
Vad ska du ha dessa mängder till? Jag är lite i samma sits då det ska köpas in vin till en fest med tre rättersmiddag för 65 personer.
Välkomsdrinken ska vara mousserande (under hundralappen). Men siktar på att framhäva drycken med snittar eller något annat. Kanske är ett alternativ?
 

Helen

Medlem
En Kir Royal gjord på Freixenet cordon negro för 79 kr och 1 - 1,5 cl Drottningholms hallonlikör är en supertrevlig välkomstdrink.
När plånboken är tjockare så ska man naturligtvis ha riktig champagne istället för cava ;)
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
...eller så åker du till Bacelona, går in i första lilla vinaffär, inhandlar de 10 billigaste cavorna, sätter dig på hotellet (som Parker), provar rejält och i djupa drag och köper med dig en låda av den bästa. Torde landa på ca 50 spänn flaskan, bli riktigt gott och problemet löst på ett bra sätt.
Case closed!
 

vintomas

Numera lågaktiv bloggare
Det finns ett litet problem med många franska volymmärken i den prisklassen, och det är en rätt betydande "batchvariation" som jag upplever som större än hos de stora champagnehusen. (Kanske p.g.a. mindre utvecklad användning av reservviner och beroende av en regional "spotmarknad" för basviner.) Flera gånger har jag varit med om att de som jag tidigare tyckt varit bra, sedan är betydligt sämre ett halvår eller ett år senare. Det innebär att det kan vara ett vågspel att lita på skribentomdömen, för när det gäller mousserande lär de vara skrivna inför årsskiftet baserat på provningar i cirka oktober-november.

Jag hade i början av veckan en provning som inkluderade ett antal Crémant i den prisklassen, och Geisweiler Monopole - som fått bra omdömen - var definitivt inte så bra som väntat. Hade för 1,5 år sedan en liknande upplevelse med Louis Bouillot (som förr var bra), så jag börjar rätt specifikt bli skeptisk till hur konsistenta volymmärkena av Crémant de Bourgogne faktiskt är. Marques de Monistrol, en billig Cava som jag hade med för att visa upp Xarel-lo-karaktären, var däremot bättre än väntat (den har tidigare varit betydligt mindre imponerande).

Mitt förslag blir ändå att kolla om du inte kan gå upp till ca 120 kr, för jag tror den tjugan köper rätt mycket kvalitet och konsistens i svensk prissättning. Dels kan du få Crémant från bra odlare då, t.ex. Clotilde Davennes Crémant de Bourgogne för 122 kr, som är klart Champagnelik (kommer från trakten runt Chablis, så inte så långt bort) och har väldigt mycket blanc de blancs-varning trots 60% Pinot Noir. På prisnivån bör du också kunna köpa från vilket som helst av de stora cavahusen och få något rätt bra.

Måste du ner under 100 kr föreslår jag nog att du köper den dyraste Cavan som hamnar inom budget.
 
Last edited:

Larseman

Medlem
Håller med om Clotilde Davenne Cremant de Bourgogne som ett mycket bra alternativ, trots en överskriden budget...
 

Jos

Medlem
Det finns ett litet problem med många franska volymmärken i den prisklassen, och det är en rätt betydande "batchvariation" som jag upplever som större än hos de stora champagnehusen. (Kanske p.g.a. mindre utvecklad användning av reservviner och beroende av en regional "spotmarknad" för basviner.) Flera gånger har jag varit med om att de som jag tidigare tyckt varit bra, sedan är betydligt sämre ett halvår eller ett år senare. Det innebär att det kan vara ett vågspel att lita på skribentomdömen, för när det gäller mousserande lär de vara skrivna inför årsskiftet baserat på provningar i cirka oktober-november.

Jag hade i början av veckan en provning som inkluderade ett antal Crémant i den prisklassen, och Geisweiler Monopole - som fått bra omdömen - var definitivt inte så bra som väntat. Hade för 1,5 år sedan en liknande upplevelse med Louis Bouillot (som förr var bra), så jag börjar rätt specifikt bli skeptisk till hur konsistenta volymmärkena av Crémant de Bourgogne faktiskt är. Marques de Monistrol, en billig Cava som jag hade med för att visa upp Xarel-lo-karaktären, var däremot bättre än väntat (den har tidigare varit betydligt mindre imponerande).

Mitt förslag blir ändå att kolla om du inte kan gå upp till ca 120 kr, för jag tror den tjugan köper rätt mycket kvalitet och konsistens i svensk prissättning. Dels kan du få Crémant från bra odlare då, t.ex. Clotilde Davennes Crémant de Bourgogne för 122 kr, som är klart Champagnelik (kommer från trakten runt Chablis, så inte så långt bort) och har väldigt mycket blanc de blancs-varning trots 60% Pinot Noir. På prisnivån bör du också kunna köpa från vilket som helst av de stora cavahusen och få något rätt bra.

Måste du ner under 100 kr föreslår jag nog att du köper den dyraste Cavan som hamnar inom budget.
Ibland blir det lite efter vad som finns också tyvärr. Slutade med Pongraz(stavning?) som är testad nu också och riktigt bra med tanke på kostnad. Blev svårt att komma under hundringen... ;)
 

Jos

Medlem
Vad ska du ha dessa mängder till? Jag är lite i samma sits då det ska köpas in vin till en fest med tre rättersmiddag för 65 personer.
Välkomsdrinken ska vara mousserande (under hundralappen). Men siktar på att framhäva drycken med snittar eller något annat. Kanske är ett alternativ?
Till fest och drycken kommer på intet sätt vara i fokus så det blir ingen issue :)
 

Larseman

Medlem
Ibland blir det lite efter vad som finns också tyvärr. Slutade med Pongraz(stavning?) som är testad nu också och riktigt bra med tanke på kostnad. Blev svårt att komma under hundringen... ;)
Pongracz är inget dåligt val, den förekommer då och då även hos oss, när Luther säger nej till champagne :rolleyes:
 
För att det ska vara mousserande.

Logiskt. Låter som du tagit på dig en en uppgift av typen "Du som kan vin, kan du inte komma upp med ett bra mousserande för under 100 kronor".

Finns andra i samma stil "vi vill flyga med stil till New York men biljetten får inte kosta mer än 2000 kronor". "Vill gärna ha en ny sportbil, vilken är bäst för 100.000?" eller varför inte "Älskar att grilla, kan inte du ordna lite skönt kött för max 50 kronor kilot"
 
Last edited:

Skumpagne

Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa
Logiskt. Låter som du tagit på dig en en uppgift av typen "Du som kan vin, kan du inte komma upp med ett bra mousserande för under 100 kronor".

Finns andra i samma stil "vi vill flyga med stil till New York men biljetten får inte kosta mer än 2000 kronor". "Vill gärna ha en ny sportbil, vilken är bäst för 100.000?" eller varför inte "Älskar att grilla, kan inte du ordna lite skönt kött för max 50 kronor kilot"
Haha spot on!
 

Jos

Medlem
Logiskt. Låter som du tagit på dig en en uppgift av typen "Du som kan vin, kan du inte komma upp med ett bra mousserande för under 100 kronor".

Finns andra i samma stil "vi vill flyga med stil till New York men biljetten får inte kosta mer än 2000 kronor". "Vill gärna ha en ny sportbil, vilken är bäst för 100.000?" eller varför inte "Älskar att grilla, kan inte du ordna lite skönt kött för max 50 kronor kilot"
Nej helt fel faktiskt. Kraven i detta sammanhang är att det är alkohol, bubblar och inte smakar direkt illa. Allt annat över den nivån är att kasta pärlor för svin. Så nej, ingen som är ute efter någon omöjlig kombo.

Jag visste att det var fel forum att ställa frågan men försökte ändå och fick mig nu en liten förståelse för dom som drar sig för att skriva här... ;)
 

vintomas

Numera lågaktiv bloggare
Logiskt. Låter som du tagit på dig en en uppgift av typen "Du som kan vin, kan du inte komma upp med ett bra mousserande för under 100 kronor".

Finns andra i samma stil "vi vill flyga med stil till New York men biljetten får inte kosta mer än 2000 kronor". "Vill gärna ha en ny sportbil, vilken är bäst för 100.000?" eller varför inte "Älskar att grilla, kan inte du ordna lite skönt kött för max 50 kronor kilot"
Du som kan lite om fastigheter, vet du hur jag fixar en trea på Östermalm för max 50 000? :)
För övrigt har Pongracz varit rätt bra de gånger jag provat den, så det är alls inget dumt val.
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Nej helt fel faktiskt. Kraven i detta sammanhang är att det är alkohol, bubblar och inte smakar direkt illa. Allt annat över den nivån är att kasta pärlor för svin. Så nej, ingen som är ute efter någon omöjlig kombo.

Jag visste att det var fel forum att ställa frågan men försökte ändå och fick mig nu en liten förståelse för dom som drar sig för att skriva här... ;)
Du har alltså överlöst uppgiften :vägg:
...men ambition är en dygd som kommer ta dig långt i livet!
 
Last edited:
Toppen