Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Munskänkarna Stockholm

Hej

Jag är tämligen ny här på forumet och funderar på att även gå med i Munskänkarna för att lära mig mer om vin, det verkar dock som att i Stocholm finns det flertalet sektioner som ligger inom rimligt avstånd för mig så som Sjöstaden eller Stockholms sektionen. Är det bäst att gå med i Stockholms sektionen eller finns det andra som ni kan rekommendera?
 

vintomas

Numera lågaktiv bloggare
Det beror lite på vad du är intresserad av.
Stockholmssektionen (som jag är medlem i) har störst och bredast urval av provningar och kurser av alla munskänkssektioner i konungariket. Nackdelarna är en lite högre kostnadsnivå än mindre sektioner (för lokaler och kanslistöd) och att vi har en viss "kapacitetsbrist" i våra(*) kurser på de grundläggande nivåerna, som ibland blir övertecknade.
Så om du är mest intresserad av de grundläggande kursnivåerna (1-betyg och druvbetyg) kan det vara lika bra eller bättre med någon av de mindre sektionerna - det kan vara lättare att få plats på en 1-betygskurs och de kan vara lite billigare där.
Tycker du däremot att det är viktigast att ha tillgång till en del provningar med mer högklassiga viner, "udda" teman eller äldre årgångar, bör du gå med i Stockholmssektionen.
Det har förekommit att folk gått över från "förortsföreningarna" när de blivit så intresserade att det blivit dags att gå 2-betygskursnivån.
Olika sektioner kan också skilja sig åt i åldersprofil (medelåldern ligger högt i många sektioner inklusive Stockholm), hur mycket "alla känner alla" och på vilken kunskapsnivå de mest aktiva medlemmarna befinner sig. I Stockholm har man för övrigt aldrig taste

(*) Jag skriver "våra" eftersom jag brukar vara med och hålla några lektioner (numera mest på 2- och 3-betygsnivån) och provningar per termin, och eftersom jag tidigare satt i styrelsen.
 
Trådskapare
Martin Hansson
Tack för utförligt svar, ja då kan det vara en idé att börja gå med i en mindre sektion eftersom det just nu bara är de grundläggande kurserna jag är intresserad av. Är sektionernas arrangemnag exlusiva dvs att om jag är med i en mindre Stockholms sektion så kan jag inte vara med vid 'Stockholms Sektionens' provningar?
 

vintomas

Numera lågaktiv bloggare
De egna medlemmarna har förtur. Medlemmar i övriga sektioner kan vara med ifall provningarna inte fylls de första tre(?) dagarna (eller något ditåt) efter anmälningsstart. Anmälningstrycket varierar mycket beroende på tema.
Vissa provningar är också bara öppna för de som klarat något betyg (men 1-betyg räcker).
 

vintomas

Numera lågaktiv bloggare
Gäller WSET level 2 också eller är det bara Munskänkarnas "egna" kurser?
Munskänkarna kör bara sina egna kurser och prov. WSET tar väl ut rätt saftiga licensavgifter, vilket väl knappast lockar ideella föreningar? I sektioner som använder online-bokning (som Stockholm), funkar det väl rent praktiskt så att man bara kan anmäla sig till en betygsprovning om det finns registrerat i medlemsregistret att man har klarat något betyg. Om betygsprovningar inte fylls, brukar de släppas för allmän anmälan.

Har faktiskt inte kollat hur många provningar som är betygsprovningar i min sektion (Stockholm) numera och har inte den blekaste aning om andra sektioner. Det bestämmer alltså sektionen själv helt och hållet om. I Stockholm har det rört sig om provningar som är lite mer specialiserade eller antas vara så eftertraktade att man vill "ransonera" platserna och styra dem till de medlemmar som bevisat att de är lite mer kunniga och rutinerade provare.

Däremot går det att skriva prov, vid ordinarie provtillfällen, utan att gå kurs. Avgiften för ett prov brukar vara 150 kr eller något ditåt. Så om man redan har kunskaperna och går med i Munskänkarna för att gå på provningar eller "högre kurser" snarare än grundläggande kurser, kan man relativt fort få tillträde.
 
Toppen