Nätvinhandlarnas polisanmäler

Diskussion i 'Övrigt' startad av Peder, 1 december 2016.

 1. Peder

  Peder Medlem

 2. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  Jag kan tänka mig att de är bekymrade över risken för (ytterligare) skärpt lagstiftning, och därför vill hävda att den här typen av uppseendeväckande verksamhet redan förhindras av existerande lagstiftning. Finns ju en viss parallell med den tidigare Alko-Taxi-verksamheten i Finland.

  Men deras pressmeddelande är verkligen märkligt formulerat:
  Tja, var annars än i alkohollagen finns straffbestämmelser för att bedriva verksamhet i strid med monopolet på detaljhandel? Brottsrubriceringen är "olovlig försäljning av alkohol" alternativt grov dito.
   
  Last edited: 2 december 2016
 3. Peder

  Peder Medlem

  Jag tror absolut att Winefinder (nätvinhandlarnas) är oroliga, men jag tror att man gör sig en otjänst när man springer och polisanmäler företag när man själv klarar sig i lagboken för att man råkar ha ett tillstånd i Danmark och kringgår svensk lag!

  Så här säger Ole Nielsen (nätvinhandlarnas, Winefinder) till 24 Malmö.


  Källa: http://24malmo.se/2016/12/01/nya-alkoholsajten-polisanmals-oserios-och-olaglig/
   
 4. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  Nej du Peder, Winefinder "kringgår" inte svensk lag, utan de har ett upplägg som är fullt i enlighet med svensk lag som den ser ut (och måste se ut) efter Rosengrendomen! Det där med "kringgå" låter faktiskt som Systembolagets och IOGT-NTO:s argumentation, så jag är mycket förvånad att du resonerar så!!!
  I det perspektivet "råkar" de inte ha ett tillstånd i Danmark, utan de säljer via ett företag i ett annat EU-land (i detta fall Danmark) eftersom det är vad som är lagligt. Sedan kan det danska bolaget ha svensk ägare, så länge som det är det danska bolaget som säljer till de svenska kunderna, för att säkerställa att det faktiskt rör sig om distanshandel från annat EU-land.
  Samma sak gäller de nätvinhandlare som har sin sits i Frankrike.

  Borde de låtit bli att polisanmäla? Tja, jag har svårt att tänka mig att någon annan aktör hade valt att göra samma sak som herr Nielsen. Men så har ju Winefinder generellt kört med hög synlighet och buller och bång, medan de flesta andra i branschen väljer att hålla låg profil mot allt annat än sina kunder.
   
 5. Peder

  Peder Medlem

  Kringgår kanske är fel ord utan man undviker svensk lagstiftning. Det är inget olagligt med det, men mig veterligen har Winefinder 100% fokus på svensk marknad och är inte all personal anställda i ett svenskt aktiebolag. Jag anser däremot inte att det är något fel eller olagligt med deras upplägg eftersom man följer lagen och där har vi en stor skillnad mellan min åsikt och Systembolaget samt IOGT-NTO.
   

Dela sidan