Hej forumet! Det börjar luta mot att bli en resa till norra Spanien för mig och sambon. En preliminär plan är att flyga till Madrid, hyra en bil, och sen jobba sig nordväst till Santiago de Compostela, längs nordkusten till San Sebastián, och sen tillbaks till Madrid via Rioja. Allt är fortfarande på ett väldigt tidigt planeringsstadium, och som en del av planeringen skulle vi gärna vilja ha forumets kloka input, framförallt vad gäller restauranger och vingårdar att besöka. Vinmässigt finns förstås Rioja på tapeten; inte ett distrikt jag har vidare bra koll på, dock. Men R Lopez de Heredia gillar jag och ett besök känns givet (om inte annat så för att kolla om de verkligen är så konservativa i sitt vinmakande att klockorna går baklänges, som det sägs). Vid en titt på kartan ser det ut som att vi kommer åka rakt genom Ribera del Duero, som jag tycker mig hört nämnas i positiva ordalag på sistone, men där har jag verkligen noll koll. Finns det något där värt att besöka om man ändå är på genomresa (vilket kan bli ett )? Vad gäller restauranger torde San Sebastián bli höjdpunkten, verkar ju drälla av Michelinstjärnor där, men vad ska man välja? (Eller ska man ta alla? ) Och Madrid, finns det nåt att göra där? Kanske en bra vinbutik där man kan fylla väskorna innan man flyger gem? Tar tacksamt emot alla tips, synpunkter och åsikter kring ovanstående ämnen och allt annat rörandes norra halvan av Spanien. Tack på förhand!
Felix Callejo i Ribera del Duero är klart värt ett besök. Bra upplägg och provning samt några riktigt bra Ribera-viner På vinbutikssidan i Madrid kan jag rekommendera Bodega Santa Cecilia (Blasco Garay 74). Inga problem att fylla en resväska där. Dom har dessutom en liten tapas- och vinbar inne i butiken där det finns en del like enklare viner att prova och har man tur finns det ibland en del bättre grejer öppnade. Här en lista på fler vinbarer och butiker i Madrid: http://www.vinogusto.com/es/tiendas/tienda-de-vinos/espana/comunidad-de-madrid/madrid/madrid Personligen skulle jag ju inte missa att besöka Rias Baixas och Bierzo om jag vore i nordvästra Spanien. Vet inte hur väl man tas emot eller så men vinerna är i mitt tycke ofta intressanta och många producenter är på väg upp.
Vet inte om du ska säga Norra Spanien och Madrid i samma mening, iallafall inte när du är i Barcelonatrakten Finns en del tips på forumet http://www.finewines.se/threads/skulle-behoeva-ett-bra-tips-pa-ett-vin-gard-nara-barcelona.2245/ http://www.finewines.se/threads/barcelona.420/ http://www.finewines.se/threads/res...gr-pengarna-pa-vinerna.1142/page-2#post-38260 http://www.finewines.se/threads/tra...bra-mat-och-god-service.689/page-9#post-37235
Då var den resan avklarad också, fick scopa ner till Baskien/Kantabrien/Rioja. Utlovar mer rapport så småningom men kan konstatera att bra mat finns det gott om. En hel del vin inköpt, tyvärr inlåst i min resväska som gick sönder under resan och inte går att öppna
Dåså. Färdrutten blev ungefär som följer: Bilbao Otippat bra pintxos-hopping, lite mer genuint än San Sebastián. Och det där muséet de har, det är faktiskt väldigt bra. Första gången jag velat kolla igenom en hel videoinstallation (hade tyvärr inte riktigt tid för alla 64 minuter). Picos de Europa Nationalpark och bergskedja i västra Kantabrien. Långt, långt bort från lyxrestauranger och vinbutiker, men mycket trevligt. Åt de absolut bästa tomater jag någonsin glufsat i mig på vårt lilla hotell i byn Cucayo. Det man gör i krokarna är framför allt att vandra och äta ost. Åkte mest dit för att bergen inte har stängt varken på söndagar (som bodegorna i Rioja) eller måndagar (som restaurangerna i San Sebastián), men det kan varmt rekommenderas till den som vill ha lite naturupplevelse utöver goumetöverdoserna i Baskien. Helt torrlagd behövde man dock inte vara. I Liébana finns ett litet vineri vid namn Picos de Cabariezo, som fokuserade på Mencía och, av alla saker i världen, Gewürztraminer. Bergiga och regniga Kantabrien verkar inte vara ett höjdarställe för storskalig vinproduktion, men deras röda "prestigevin" (~12€) på 100% Méncia var bra, köpte på mig några flaskor som får ligga till sig lite innan de dricks. Fick även deras bordsvin (en bagatellartad historia) som del av besöksavgiften, och köpte också en flaska av deras Gewürz-låtsas-isvin, som de gör på druvor de fryser själva och sedan pressar. Jag vet, det låter inget vidare, men det var ganska bra. Fin syra. San Sebastián En absurd liten stad jag blev stormförtjust i. Intog lunch på Kokotxa (★), Arzak (★★★) och middag på Mugaritz (★★). Arzak och Mugaritz var båda skitbra (förstås), Arzak kanske lite bättre fingerspitzgefühl i kompositionen av rätterna men Mugaritz var lite allmänt roligare. Eller ja, maten var bra, men servicen var under all kritik vid vissa tillfällen. På Arzak var vi tvungna att sätta tumskruvar och injicera sanningsserum på sommelieren innan han kröp ut ur sitt skal och kunde komma med rekommendationer. (Kära Svea rikes bättre restauranger; ni är vansinnigt dyra jämfört med resten av världen, men man får tämligen god valuta för pengarna i er fina servispersonal. Puss) Förstås var vi också på ungefär en miljard pintxerior (två fastnade lite extra i mitt hjärta, modernistiska Zeruko och mer klassiskt lagda Nagusia Lau som syns på bilden ovan). Rioja (Haro) Tidig oktober i Haro, det innebär SKÖRD. Lastbilar med tempranillo, överallt. Inleds med ett besök hos Viña Tondonia, man blev tvungen att välja vilket ställe man ville gå på tur på eftersom alla hade sin engelskspråkiga tur kl 10. Tondonia var en naturlig prioritering och vi blev inte besvikna; en maffig anläggning med enorma, antika jäskar, oändliga gruvgångar med fat och mögliga flaskor. Turen avslutas med en provning av senaste Gravonia (vit) samt Tondonia Reserva, Bosconia och Cubillo (alla röda). Jag är galet svag för deras vitpang så förutom våra två flaskor 2002 Tondonia Reserva Tinto som ingick i priset för turen fick det även bli ett sexpack 1999 Tondonia Reserva Blanco. Sen, tvärs över gatan till det lilla självutnämnda boutiquevineriet Gomez Cruzado för en "Premium Tasting" med sex olika viner. Ett klart modernare vineri än Tondonia som gör viner i blandade grader av modernitet; jag som inte riktigt begriper mig på det moderna Rioja föll särskilt för deras lite mer konservativa Viña Andrea Gran Reserva 2001 och Gomez Cruzado Reserva 2005 som båda kändes som om de var tidigt i sina drickfönster. Besökte två restauranger, La cueva de Doña Isabela i Casalarreina och Las Duelas i Haro (belägen i vårt hotell, det gamla franciskanerklostret). Bra, på ett rustikt med vilket jag menar stabbigt sätt, borde kanske inte tagit dem båda samma dag... för övrigt är pintxos-hoppingen inte lika kul i Haro som i Bilbao eller SS. Trevliga viner som dracks under resan och som förtjänar nämnas: 2003 Oscar Tobia Blanco, klassisk angenämt smågisten vit rioja, mogen men inte utan en viss fräschör 2001 Nocedal Rioja Reserva, från 50cl-flaska, tjockt med röd frukt och rått kött (hjort!) med lite choklad undertill, hyfsat mjuka tanniner och bra syra, känns som att den nått sin platå nu men kommer ligga och ruva där ett bra tag 1998 La Rioja Alta Gran Reserva 890, mkt bra men borde kanske fått ligga på rygg ett par år till, hade de sagt att det var en 2008a hade jag blivit lurad. ... och oroa dig inte @Matlen, det blev en skumpa också, i form av Jacquesson 2002. God, men varför tog jag inte en vit Rioja istället när det fanns tillgängligt?? EL FIN