Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Nyårs och eller vinårslöften inför 2018

Tomas Lindblom

fd Deppodi
Moderator
Vad har ni för planer när det gäller vinåret 2018? Hade ni några nyårslöften som ni ska försöka hålla?
Har ni någon speciell druva som ni ska köpa mer av? Har ni något land som behöver utforskas lite mer?

Jag öppnar tråden genom att citera @Daniel A;
Målet med 2017 var "färre men större", men det slutade med "fler och större" istället... I många fall har dessa viner levererat, och jag har nog lyckats få lite bättre kläm på saker och ting i vinvärlden.

Förhoppningsvis kan vi titta tillbaka på den här tråden i början på 2019 och skratta gott åt hur året gick, oavsett om det blev som planerat eller ej.
Mitt mål är att dricka mer från Tyskland, framför allt utforska druvan Riesling mycket mer än vad jag gjort tidigare. Jag borde även dricka och utforska mer från Spanien.

Spanien stod för 3%, och Tyskland 5% av min årskonsumtion 2017.
Frankrike stod för 52% (!). Tar man bort Champagne från den ekvationen så stod Frankrike fortfarande för 44%.
Borde kanske också köpa mer från Toscana, och inte bara sikta in mig på norra Italien och Piemonte.
 

LarsW

Medlem
För ungefär 10-15 år sen hade jag en period då jag började intressera mig för Sherry i högre grad. Sen blev det inte så mycket mer än att jag har kvar några flaskor söt sherry i källaren. Men tycker egentligen bättre om torr!

Så ska försöka dricka mer sherry i år och kombinera med mat.
Enda haken är att hitta någon att få med på min plan... mina vänner här i Göteborg är svårflörtade på den idén... :(

Men får jag fart på detta projekt så blir det nog en resa till Jerez nästa år.
 

Swedish

Medlem
Får väl i vanlig i ordning bli att överleva året... Är karma god mot mig så blir det förhoppningsvis ett och ett annat garv samt att ligga över snittet 2 provade/druckna viner per dag... Året har börjat i rätt anda med 19 viner hittills... så hålla takten och överleva...
 

Mattias Schyberg

Administratör
För ungefär 10-15 år sen hade jag en period då jag började intressera mig för Sherry i högre grad. Sen blev det inte så mycket mer än att jag har kvar några flaskor söt sherry i källaren. Men tycker egentligen bättre om torr!

Så ska försöka dricka mer sherry i år och kombinera med mat.
Enda haken är att hitta någon att få med på min plan... mina vänner här i Göteborg är svårflörtade på den idén... :(

Men får jag fart på detta projekt så blir det nog en resa till Jerez nästa år.
Det finns många göteborgare på forumet som kan tänka sig att dela på bördan! :)
 

Trydebull

Medlem
Jag är ganska nöjd med både källaren, utvecklingen av den och proportionerna men jag har en långsiktig strategi att lägga några procent mer i kategorierna utanför B- och C-viner. Kanske framförallt ge USA fler chanser bland kvalificerade kandidater och öka även när det gäller Australien och Sydafrika. Mycket selektivt, men målmedvetet.

Och sen är ett löfte till mig själv att Cellartrackerifiera även min "gamla" källare så att jag får en automatisk anledning att skriva mer seriösa noter när jag öppnar de riktigt bra flaskorna. Har varit dålig på det under 2017.
 

jrick

Medlem
Mitt främsta mål år förstås att fortsätta hitta sätt att få ut mycket av hobbyn, och då genom att följa hjärtat. Är jag inte sugen på att utforska söta viner (den största vita fläcken på min karta) så tycker jag inte att jag ska göra det. Men om andan faller på så ska jag ju följa hjärtat även dit! Dvs det ska vara ett nöje att köpa och dricka vin, inte något som jag ska vara så mycket expert på som möjligt. Därmed inte sagt att man inte kan försöka gå på provningar där något utanför ens vanliga ram provas, det är också för mig en stor del av nöjet att bli överraskad av det som finns i glaset.

Sekundärt mål men ändå mycket viktigt är att se till att jag inte har fler flaskor 20181231 än 20180101. Tillväxten av ”källaren” har tappat alla proportioner och får som effekt att jag känner mig ”tvungen” att öppna flaskor bara för att få plats att köpa ännu mer, vilket förstås är helt knäppt. Jag sitter dessutom med en ”källare” där jag har alldeles för mycket flaskor av producenter som jag aldrig ens har provat så ett mål, vilket förhoppningsvis ska hjälpa mig med mitt minskningsmål, är också att inte köpa oprovade producenter och lägga i källaren under det här året utan istället prova de jag har och om jag gillar något extra mycket köpa det igen istället.
 

lukastollig

Pudelfantast
Mitt mål 2018 är att bygga ut källaren och optimera lagringssystemet så att jag får in alla viner jag har liggande annorstädes, framför allt i UK. Med Brexit hotande vid horisonten är det dags att få dem över till rätt sida Nordsjön. Och köpa en låda 2008 Comtes de Champagne...
 

downtown

Medlem
Jag ber om ursäkt om följande inlägg upplevs lite löjligt, men det är min ärliga syn på saken.

Fram tills förra året kände jag mig hämmad i mitt vindrickande p.g.a. mina tidigare vinglas. Jag kände att jag inte kunde skänka vinerna dess värdighet, vilket gjorde att det aldrig riktigt blev ett nöje att dricka viner av hög kvalitet. Jag insåg att vinerna hade så mycket mer att ge än vad jag kunde ta till mig.
Sedan införskaffandet av nya glas har intresset och den där fantastiska känslan av att njuta av ett gott vin äntligen nått mig på allvar. Jag har utökat kapaciteten i källaren och dessutom fått min fru att gå från att ha haft inställningen att vi inte ska köpa mer vin till att ge mig kommentarer som "-Bra jobbat!" när jag säger att jag fyllt på i källaren.
Mitt löfte blir därför att på allvar börja utforska världens viner utanför min comfort zone och kvalitetsnivå.
Jag hoppas också på att det blir fler tillfällen att få dela dessa upplevelser med likasinnade.
 

jrick

Medlem
@downtown en given följdfråga är med vilka glas du har funnit glädjen? Själv jobbar jag mest med Spiegelau Authentis som universalglas, Zalto Burgundy för pinot noir och nebbiolo och Riedel Bordeaux och Syrah (osäker på serie men tror att det Vinum) för ja just Bordeaux-druvor och syrah-viner.
 

Daniel A

Administratör
Det viktigaste för mig under året är nog att INTE dricka så mycket från källaren över huvud taget. Nu har jag ägnat två år åt att fylla upp med bra och intressanta viner; nu måste allt ligga still och mogna några år. Så målet blir väl 0 ut och X in. :D

2018 ska det drickas nyinköpta viner; viner som fungerar finfint som unga blandat med auktionsköp (eller Vinbanken i Köpenhamn) med mer mognad. Helst med lite bredd, nya regioner och nya druvor. Jag har gått rätt mycket på säkra kort ett tag nu, men måste våga börja chansa lite mer, och jaga nya viner. Men också återvända till gamla favoriter jag inte druckit så mycket av på sistone. Jura, Bierzo, Loire drack jag alldeles för lite ifrån förra året.
 

downtown

Medlem
@downtown en given följdfråga är med vilka glas du har funnit glädjen? Själv jobbar jag mest med Spiegelau Authentis som universalglas, Zalto Burgundy för pinot noir och nebbiolo och Riedel Bordeaux och Syrah (osäker på serie men tror att det Vinum) för ja just Bordeaux-druvor och syrah-viner.
Låter som trevliga glas!
Jag gick från IKEA:s SVALKA-rödvinsglas till att nu ha nördat ner mig i Riedels Veritas-serie. Har än så länge Cab/Merlot, Riesling/Zin, Old World Syrah, New World Pinot Noir, Champagne, Montrachet, Martini/Coupe och Spirits. Jag gillar framförallt kupornas tunnhet och stjälkens höjd. Sen är de vackra att titta på :)

Jag har varit nyfiken på Zalto-glasen, men har ännu inte sett dem i verkligheten.
 
Jag kör Riedel veritad old world pn + Riesling/zinfandel, beställde bdx men insåg att de var högre (får inte plats i skåpen) så bytte mot Riesling. Trevliga glas, tempranillo för sig väldigt mycket bättre i Riesling glasen. Lite sugen på nått av Syrahglasen, om det finns på den lägre höjden
 
Toppen