Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Överdrivet pris

Mattias Schyberg

Administratör

Skumpagne

Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa
image.jpg
 

Daniel B

IT- & dryckesnörd
Tekniskt ansvarig
Okej, nu vet jag inte hur det här ses på men (kanske tom. värre då det är alkoholfritt?) Mäster Anders i Stockholm tar 390:- för Billabong Sparkling Brut, som är alkoholfritt bubbel som går loss på 54:- på Systembolaget. 7,2 gånger pengarna, härligt för dem!
 

Skumpagne

Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa
Okej, nu vet jag inte hur det här ses på men (kanske tom. värre då det är alkoholfritt?) Mäster Anders i Stockholm tar 390:- för Billabong Sparkling Brut, som är alkoholfritt bubbel som går loss på 54:- på Systembolaget. 7,2 gånger pengarna, härligt för dem!
Och det roliga är att den inte ens är värd 54:-
 

Daniel B

IT- & dryckesnörd
Tekniskt ansvarig
Och det roliga är att den inte ens är värd 54:-
Nej, verkligen inte!
@thunberg :
En intressant sak är ju att de säljer 2011 Villa La Mattarana Amarone della Valpolicella för 495:- flaskan när den är mer än dubbelt så dyr än Bolgarello på Bolaget. En prisökning på ca. 2.5xSB kontra den absurda 6.96xSB som de plockar fram Bolgarellon för! Man kan ju undra om tryckfelstomten varit framme...
 

Gurto

Medlem
Den gamla "inpriset gånger 4" är väl rätt vanlig i restaurang-Sverige för viner (eller annan dryck) i de lägsta prisklasserna men gånger 7 är inte legio någonstans. Det är endast att lura gästerna.
 

Daniel B

IT- & dryckesnörd
Tekniskt ansvarig
Den gamla "inpriset gånger 4" är väl rätt vanlig i restaurang-Sverige för viner (eller annan dryck) i de lägsta prisklasserna men gånger 7 är inte legio någonstans. Det är endast att lura gästerna.
Mjo, verkligen! Det vore intressant att se hur säljstatistiken på sådana "bluff"-flaskor ser ut! Hälften av svenska folket har väl sett namnet Bolgarello stort över något tidningsuppslag så varför man skulle få för sig att den är värd 550:- är ett mysterium!

Nåväl, mindre till dem, mer pengar i plånboken till annat vin!
 

gece

Man vänjer sig.
Hälften av svenska folket har väl sett namnet Bolgarello stort över något tidningsuppslag så varför man skulle få för sig att den är värd 550:- är ett mysterium!
Det är väl det som är förklaringen? De har sett den i tidningen, reklamen sa "fynd" och "prisvärd", klart den är värd 550 :) Och sen tycker de vi är korkade som köper 400-kronorsviner i butik/på nätet...

Själv köper jag sällan viner om jag inte grundligt utforskat vinlistan och påslagen. Bättre att ta en bärs - de flesta restauranger har hygglig bärs med rimligt påslag - och spara pengarna till en riktig plånboksförintarkväll på Eriks Vinbar eller liknande.

Men nu när vi ändå är på ämnet: Ni som jobbar inom branschen, vilka "kostnader" finns egentligen för att kränga vin, i form av skatter etc? Vad skulle en 100-kronorsflaska (på SB) kosta på en restaurang utan kostnader för personal, lokal etc?
 

Gurto

Medlem
Men nu när vi ändå är på ämnet: Ni som jobbar inom branschen, vilka "kostnader" finns egentligen för att kränga vin, i form av skatter etc? Vad skulle en 100-kronorsflaska (på SB) kosta på en restaurang utan kostnader för personal, lokal etc?

Köper man flaskan på SB kostar den 80kr (alltså priset minus momsen, som är 25% på alkohol). Köper du den via importören beror det på vad du har för rabatt hos dem. Listpriserna är sällan lägre (ibland t.o.m. högre) än vad bolaget tar för vinet men ofta har man ju rabatter hos leverantörer eller förhandlar fram ett pris. Sällan någon jätteskillnad mot vad vinet kostar på bolaget dock.

Alkoholskatten betalas av leverantören, inte restaurangen.

Sedan går ju momsen, 20% (25% moms blir ju 20% när man räknar baklänges för att veta hur stor del av utpriset som är moms) av det gästen betalar, till staten.

Vinet i ditt exempel, för 100kr, kostar alltså restaurangen 80kr (räknar nu alltså med att det handlas från SB). Säljer de vinet för 300kr blir vinsten efter moms (60kr) och råvarukostnad (80kr) alltså 160kr.
 
Toppen